Operace v EU by pojišťovny měly platit, novelu má vláda

30. 10. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Češi by měli jako jiní občané EU mít možnost podstoupit plánovanou operaci v cizině, zdravotní pojišťovna by ji uhradila v českých cenách. O souhlas by ji žádat nemuseli. Tzv. přeshraniční péči umožňuje od 25. října bruselská směrnice.


Předchozí vláda ji v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění projednala a Sněmovna ji v prvním čtení schválila. S jejím rozpuštěním se práce zastavily. Vláda musí normu projednat znovu a dát nové Sněmovně, řekl ČTK legislativní náměstek Martin Plíšek.

„Navrhujeme zrychlené projednání, aby novela mohla platit od února, nejpozději od března 2014,“ uvedl náměstek. Podle něj by neměl se schválením být problém, jde o technickou novelu, proti které minulá Sněmovna neměla žádné zásadní výhrady.

Podle směrnice mají občané EU právo na péči mimo svoji zemi, pokud doma není, anebo by museli čekat nepřiměřeně dlouho. Informace o kvalitě a ceně péče mají mít kontaktní místa v jednotlivých zemích.

Nyní musejí čeští pacienti žádat pojišťovnu o souhlas s plánovanou operací v jiné zemi EU, po přijetí novely ho potřebovat nebudou. Už teď hradí pojišťovny neodkladnou péči, tam také souhlas není nutný.

Ministerstvo zdravotnictví očekává, že počty lidí, kteří pojedou na plánovanou operaci do ciziny, a cizinců, kteří se dají operovat v Česku, budou zhruba vyrovnané. Protože pojišťovny zaplatí operaci v cizině do výše českých nákladů, řadu zájemců z ČR to odradí - v cizině je péče dražší. Pokud by přesto zájem českých pacientů prudce vzrostl, obnoví se rychlou novelou podmínka předběžného souhlasu pojišťovny. Zdravotní služby, ke kterým by byl souhlas nutný, by byly v zákoně vyjmenovány.

Podle ministerstva se spíše dá očekávat, že z EU budou jezdit pacienti do tuzemska. Česká medicína má dobrý zvuk a operace zde vyjdou levněji.

Na plánovanou péči českých pacientů v zahraničí bylo v předchozích letech vynakládáno zhruba deset milionů korun ročně. Je to minimální procento z celkových výdajů zdravotních pojišťoven, které se ročně pohybují kolem 220 miliard.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?