Operaci v EU mohou mít Češi bez schválení pojišťovny už teď

11. 11. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští pacienti mohou podle právníka Ondřeje Dostála podstoupit plánovanou operaci a léčbu v zemích EU za peníze zdravotních pojišťoven bez předchozího schválení už teď, i když ČR nemá v zákonech zapracovanou bruselskou směrnici o přeshraniční péči.


Dostál to sdělil s vysvětlením, že v evropském právu platí pravidlo přímého účinku směrnice. Legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek závaznost směrnice potvrdil.

Upozornil ale, že se čeští pacienti zatím možná budou muset domáhat úhrady soudně. Radí vyčkat na novelu, která by mohla platit od února 2014.

„Dne 25. října vypršela ČR lhůta k naplnění požadavku směrnice, která dává právo čerpat péči v jiné zemi EU, zpravidla bez nutnosti předchozího schválení pojišťovnou,“ uvedl Dostál a připomněl, že toto právo platí právě v situacích, kdy stát zanedbává svoji povinnost vydat prováděcí zákon. Občané se práva mohou domoci bez ohledu na nečinnost státu.

„Informace, že čerpat péči v zahraničí bez předchozího schválení zatím nelze, protože ještě není zákon, jsou mylné,“ zdůraznil Dostál.

Plíšek připomněl, že ministerstvo loni na jaře poslalo novelu Sněmovně, kde byla projednána v prvním a druhém čtení. Proces skončil s rozpuštěním Sněmovny. „Je samozřejmě možné, že by se pacient mohl, dejte tomu u soudu, na základě směrnice domoci svého práva, to pravda je,“ řekl ČTK Plíšek. Lépe podle něj ale je počkat na národní úpravu, z hlediska úhrad se vůči pacientům nic nezmění. Péči hradí pojišťovny v tuzemských cenách.

„Prodlení nehrozí, musela by nastat situace, že pojišťovna odmítne uhradit následně výkon, ale myslím, že to se v praxi neděje,“ dodal.

Nynější novelu schválila vláda, ministerstvo navrhlo Sněmovně schválit ji v prvním čtení. Pokud se to stane v prosinci, v lednu ji může schválit Senát, takže už v únoru by mohla nabýt účinnosti, popsal postup Plíšek.

Dostál vyzdvihl přínos směrnice hlavně pro pacienty z pohraničí, odkud to je blíž do zahraniční nemocnice než do specializovaného centra v Praze či krajském městě. Směrnice podle něj pomůže i pacientům na čekacích listinách a těm, kteří „nedostávají dostatečnou léčbu, protože jsou pro českou nemocnici pod tlakem úhradových omezení příliš drazí“.

Ministerstvo očekává, že spíše než Češi do ciziny budou jezdit pacienti z EU do ČR. Česká medicína má dobrý zvuk a operace zde vyjdou levněji.

Na plánovanou péči českých pacientů v zahraničí bylo v předchozích letech vynakládáno zhruba deset milionů korun ročně. Je to minimální procento z celkových výdajů zdravotních pojišťoven, které se ročně pohybují kolem 220 miliard korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?