Pardubický kraj připlatí na přípravu mladých praktických lékařů

25. 5. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj zřídil grant na podporu odborné přípravy mladých praktických lékařů. Absolventi medicíny se musejí v oborech všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost tři roky připravovat na poskytování zdravotní péče. Podporu mohou získat jejich školitelé, zkušení praktiční lékaři, kteří absolventa zaměstnají.


Přípravu financuje ministerstvo zdravotnictví, kvůli nízkému ohodnocení však nebyl o funkci školitele příliš velký zájem, informovala ČTK Zuzana Nováková z oddělení komunikace a vnějších vztahů hejtmanství.

„Naším cílem je zvýšit počet absolventů medicíny, kteří se budou připravovat na specializaci v těchto oborech. Grant bude motivovat školitele, tedy stávající praktické lékaře, kteří se budou ochotni podílet na jejich výchově, po dobu tří let částkou 48.000 korun ročně,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek (KDU-ČSL).

V Pardubickém kraji jsou dvě třetiny praktických lékařů starší 50 let, 12 z nich je dokonce přes 70 let. V celé republice během několika let hrozí, že pro tento obor nebude dostatek lékařů, zejména ve venkovských obvodech.

„Budeme požadovat, aby školení mladí lékaři, na jejichž vzdělání bude poskytnut grant, podepsali prohlášení, že přednostně nastoupí na volné místo na území Pardubického kraje, ač se jedná spíše o morální závazek, který je jen obtížně právně vynutitelný,“ uvedl Línek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?