Projekt na přestavbu nemocnice Náchod má být hotový v květnu

3. 2. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Projektová dokumentace na miliardovou přestavbu náchodské nemocnice by měla být dokončena do 4. května. Původní termín, který byl o šest týdnů dříve, byl posunut kvůli nutnosti upravit dispozice v celém projektu. Na jednání zastupitelů to řekl radní Josef Dvořák (ČSSD).


Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) oznámil, že kraj musí začít připravovat další etapu rekonstrukce, vedení kraje také prověřuje možnost výstavby parkovacího domu v areálu nemocnice.

„Po dokončení projektové dokumentace vyhlásíme tendr na dodavatele stavby, ale už nyní pracujeme na podmínkách zadávacího řízení, konzultujeme ho s poradci,“ řekl Dvořák, který předpokládá, že by vlastní stavební práce měly začít během příští zimy. „Záleží na okolnostech soutěže, zda budou nějaké námitky a podobně,“ poznamenal Dvořák.

Proti původním plánům nabral projekt značné zpoždění. Kraj chtěl rekonstrukci nemocnice zahájit už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj předloni v květnu zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Další zdržení v řádu měsíců přinesly potíže s tendrem na zadání zakázky na projektovou dokumentaci.

Během rekonstrukce nemocnice má vzniknout hlavní pavilon s operačními sály, na který naváže objekt lůžkové části a budovy pro zázemí nemocnice. Náchodská nemocnice je největší oblastní nemocnicí Královéhradeckého kraje. Její spádová oblast je až 150.000 obyvatel a ve svých odděleních má 650 lůžek.

Podle hejtmana je už nyní nutné začít připravovat další etapu přestavby náchodské nemocnice. „Abychom předešli zdržení, které se nám stalo nyní při první etapě, měli bychom nechat zadat projektovou dokumentaci a dělat další kroky,“ řekl Franc.

Hejtman zastupitelům také oznámil, že se uvažuje o možnosti výstavby parkovacího domu soukromou firmou. Podle něj je možné podobný dům postavit v řádu jednotek desítek milionů korun. „Nemocnici bychom vybudováním parkovacího domu velmi ulehčili, ale v této věci jsme skutečně teprve na začátku,“ dodal Franc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?