Projekt náchodské nemocnice má být opraven do konce týdne

20. 4. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Projektová dokumentace na přestavbu nemocnice Náchod, která měla být dokončená do 18. dubna, bude hotová do konce tohoto týdne. Novinářům to řekl krajský radní Josef Dvořák. Kraj i přes několikadenní zpoždění počítá s tím, že nový tendr na výstavbu nemocnice za více než miliardu korun by mohl být vypsaný 9. května.


Kvůli nekvalitní dokumentaci kraj tendr na přestavbu nemocnice na konci února zrušil.

„Pokračuje ještě kontrola ze strany RTS Brno vůči projektantovi. Dá se říci, že tyto opravy by do pátku měly být hotové a měly by z toho být první výstupy,“ řekl Dvořák. Kraj se s firmou JIKA-CZ, která původní dokumentaci zpracovala, dohodl v únoru na provedení reklamace, dokumentace měla být dokončena do 45 dnů.

Podle Dvořáka současně také pokračuje kontrola další firmou, která prověřuje náklady na stavbu, na základě výsledku by mělo být nové stanovení ceny. „Firma RTS nás bude ve výběrovém řízení provázet a bude mít na starosti i případné dodatečné informace,“ řekl Dvořák.

Kraj na 2. května připravuje seminář o přípravě výstavby nemocnice, 9. května by zastupitelé měli hlasovat o odůvodnění významné veřejné zakázky. Dvořák již dříve uvedl, že otevírání obálek s nabídkami uchazečů by se mohlo uskutečnit 28. července, nejvhodnější nabídka by mohla být v optimálním případě známá 18. srpna.

Hradecký kraj před zrušením tendru sedmnáctkrát posunul termín pro odevzdání nabídek, zpoždění nabralo sedm měsíců. Od vypsání tendru kraj od uchazečů dostal 210 žádostí o dodatečnou informaci k projektové dokumentaci, které obsahovaly 995 dotazů. Z velké části se týkaly soupisu prací a výkazu výměr, které slouží pro výpočet nabídkové ceny.

Přestavbu nemocnice, kterou současná koalice ČSSD a KSČM označila za svou prioritu, kraj chystá mnoho let. Podle původních představ měl začít stavět už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?