Senát schválil opatření o růstu plateb za státní pojištěnce

11. 10. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát včera schválil vládní zákonné opatření, které od ledna navýší platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Opravil v něm drobnou chybu. Předloha zamíří k podpisu prezidentovi, na první povolební schůzi ji bude potvrzovat nová Sněmovna.


Opatření zvyšuje od ledna platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané o 64 korun na 787 korun. „Současná finanční situace veřejného zdravotního pojištění je velmi neutěšená,“ uvedl už ve středu premiér v demisi Jiří Rusnok. Pokud by Senát zákonné opatření neschválil, reálně by podle něho hrozilo až omezení dostupnosti zdravotní péče.

Jasné pro

O opatření se včera pouze hlasovalo, nikdo nevystoupil. Pro bylo 51 z 59 přítomných senátorů senátorů, zbylých osm se hlasování zdrželo.

Navýšení částky nad vládní návrh nikdo nepodal. Rusnok už dříve varoval, že pokud by jednání horní komory takovým směrem vedlo, zákonné opatření by stáhl. Horní komora v normě opravila špatný odkaz na zákon, který vznikl patrně kvůli překlepu.

Vláda o navýšení plateb za státní pojištěnce jednala opakovaně. Rozpočet podle dřívějšího vyjádření ministra financí v demisi Jana Fischera původně počítal na tyto účely s částkou 3,7 miliardy korun. Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát prosazoval růst o 7,2 miliardy. Výsledkem byl nakonec kompromis 4,7 miliardy korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?