V ČR vznikla Diabetická asociace, sdružuje lékaře i pacienty

11. 10. 2006 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku byla dnes založena Diabetické asociace, která sdružuje nejen diabetology, ale i lékaře zabývající se léčbou diabetických komplikací a také zástupce pacientských organizací. Jejím cílem je zlepšení péče o pacienty a co nejužší propojení všech složek zainteresovaných na péči o diabetiky...


Praha - ČTK to po prvním zasedání asociace řekl její prezident Jaroslav Rybka z diabetologického centra zlínské Baťovy nemocnice.

Nemocných s cukrovkou je v Česku evidováno 720.000 a každoročně se jejich počet zhruba o 50.000 pacientů zvýší, uvedl Rybka

Výsledky péče o diabetiky nejsou podle něj uspokojivé. Svědčí o tom stále rostoucí počet nemocných s diabetickými komplikacemi. Nedostatky jsou zejména v kontrole péče o diabetiky, což vede k tomu, že ne všem pacientům je poskytována kvalitní péče. Problémem je také nedostatečné financování péče o diabetiky, která je velmi nákladná, uvedl Rybka.

Do péče o diabetiky je podle něj třeba také více zapojit i praktické lékaře a specialisty, zejména kardiology, protože tři čtvrtiny pacientů s cukrovkou umírají na kardiovaskulární choroby. Je třeba léčit diabetiky nejen pro cukrovku, ale i vysoký tlak, hladinu tuků v krvi a obezitu. Diabetolog by měl mít možnost působit ve spolupráci s dalšími odborníky proti těmto rizikovým faktorům.

Nová asociace chce přispět k vypracování lepší strategie přístupu k diabetikům a ke zlepšení organizace jejich léčby. V Česku jsou vytvořeny moderních standardy, ale lékaři se jimi ne vždy řídí. Nejdůležitější je, aby se nejmodernější prostředky užívaly v léčbě dětských pacientů s cukrovkou. Optimální péče může podle Rybky při současném rozvoji vědy ochránit vysoké procento dětí před rozvojem komplikací.

„Chceme také spolupracovat s pacientskými organizacemi tak, aby nám sami nemocní řekli, jak jsou s léčbou spokojeni, a chceme jejich požadavky podpořit,“ řekl Rybka.

Rybka je vedoucím lékařem centra Světové zdravotnické organizace pro studium diabetes.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?