Vláda chce zrušit objednávky vakcín proti prasečí chřipce

4. 2. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Co s vakcínou proti prasečí chřipce, kterou mnoho lidí odmítá? Láme si s tím hlavu i vláda. A chce z objednávky co nejvíc vycouvat. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková by totiž podle zjištění Práva měla v nejbližších dnech s firmou GlaxoSmithKline, od níž má ČR vakcínu proti prasečí chřipce Pandemrix, jednat o tom, že Česko část z objednaného jednoho miliónu dávek neodebere.


„Dostala jsem za úkol od premiéra, abych prověřila možnost neodebrat část vakcín. S výrobcem budu jednat. Neznám jeho stanovisko. Zatím se ale, jak vláda potvrdila v pondělí, na vakcinační a obchodní strategii nic nemění,“ řekla ve středu Jurásková Právu.

Z miliónu objednaných dávek je 700 tisíc určeno pro chronicky nemocné pacienty a zbytek pro zdravotníky a lidi nezbytné pro chod státu. Vláda na to vyčlenila 200 miliónů korun.

Zatím je v ČR 238 tisíc dávek

V ČR je nyní 238 tisíc dávek a očkovat se doposud nechalo 62 tisíc lidí. To je mnohem méně, než vláda předpokládala.

Proti možnému povinnému očkování asi 200 tisíc lidí se zvedla vlna odporu. Prezident republiky Václav Klaus ho označil za „pošlapávání lidské svobody“.

„Patříme v objednaných vakcínách k nejkonzervativnějším státům Evropy,“ řekla Právu Jurásková.

Podle jejích dřívějších slov o tom, co s vakcínou, se definitivně rozhodne až za několik měsíců, na základě počtu očkovaných. Nevyloučila, že část vakcín by mohla být nabídnuta i dalším zájemcům. Expirační doba je dva roky a kabinet plánuje, že si v každém případě ponechá nejméně sto tisíc dávek v zásobě pro případ, že přijde třetí vlna chřipek, která bývá nejhorší.

I další státy se vakcíny zbavují

Nejen ČR se chce zbavit možná nadbytečných vakcín. Francie, která objednala 94 miliónů dávek, už část odprodala Kataru a Egyptu.

Nizozemsko jich objednalo 34 miliónů a už oznámilo záměr se 19 miliónů dávek zbavit.

Belgie, která je s 10,7 miliónu obyvatel srovnatelná s Českem, nakoupila 12,6 miliónu vakcín a deset procent chce dát rozvojovým zemím. Podobně je tomu i v jiných zemích.

Zemřelo 95 lidí

Ministerstvo zdravotnictví včera oznámilo, že eviduje 2404 laboratorně potvrzených případů infekce virem Pandemic (H1N1). Zemřelo 95 lidí, za poslední týden žádný.

Ve skutečnosti je ale nakažených více, protože se vyšetřují jen závažné případy. Ti, kdo onemocněli chřipkou, mají z 99 procent vir prasečí chřipky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?