Vláda má na programu návrh na růst odvodů státu do zdravotnictví

15. 6. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát by měl podle návrhu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) za děti, důchodce či nezaměstnané zvýšit od ledna příštího roku odvody na zdravotní pojištění z nynějších 845 korun za měsíc na 904 Kč za jednoho státního pojištěnce. Celkem to systému přinese ročně navíc 4,3 miliardy korun.


Němečkův návrh má v pondělí na programu vláda. Nárůst chce ministr využít na zvýšení platů zdravotníků.

Nárůst odvodů za státní pojištěnce odůvodnil Němeček tím, že tato skupina čerpá ze zdravotního pojištění největší díl. Stát přitom za tuto kategorii platí nejméně. I lidé zcela bez příjmů platí měsíční pojistné 1242 Kč, tedy téměř o polovinu víc.

S pravidelnou valorizací plateb státu počítá Němeček v návrhu zákona od roku 2017. Pozastavením valorizace v letech 2010 až 2013 přišlo podle něj zdravotnictví o 19 miliard korun, které by jinak dostalo od státu.

K navyšování odvodů státu a pravidelné valorizaci této platby se zavázaly vládní strany v koaliční smlouvě.

Navýšení se brání ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj zdravotnictví potřebuje reformu a transparentnost. Za roky 2014 až 2016 dostane podle něj 26 miliard korun navíc, které by mělo využít například na zvýšení platů lékařů a dalšího zdravotnického personálu.

Výsledný návrh má přinést do konce června zdravotnická komise, v níž jsou tři zdravotničtí experti z každé strany.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že pokud nebude navýšení plateb za státní pojištěnce součástí rozpočtu na příští rok, sociální demokraté ho jen těžko podpoří. Přípravou státního rozpočtu na rok 2016 se bude dnes návazně na jednání vlády zabývat koaliční rada.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?