VZP se chystá zkontrolovat do konce roku všechny LDN

17. 7. 2008 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
"My jako správní rada VZP počítáme s tím, že kvalitní 'eldéenky' by mohly dostat víc financí. Těm, které vyjdou z kontroly špatně, by se mohl změnit smluvní vztah (s VZP)," uvedl Michal Hašek. Dodal, že by zařízení se špatnými výsledky mohla o peníze z pojištění od VZP přijít...


Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se chystá do konce roku zkontrolovat všechny léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) v Česku.

Novinářům to po jednání s ředitelem VZP řekl šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek, který je místopředsedou správní rady této zdravotní pojišťovny. Koncem roku 2007 fungovalo v Česku podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky 68 léčeben pro dlouhodobě nemocné.

Před pár dny přinesla Mladá fronta Dnes informace o situaci v jedné ze soukromých léčeben. Podle deníku pacienti strádali, personál o ně nejevil zájem a falšoval dokumentaci. List uvedl, že to není úplně ojedinělý jev.

Léčebny dlouhodobě nemocných jsou zdravotnická zařízení, která poskytují především ošetřovatelskou a rehabilitační péči seniorům a těžce nemocným lidem. Pokud má zařízení se zdravotními pojišťovnami smlouvu, hradí se ošetřování ze zdravotního pojištění.

„My jako správní rada VZP počítáme s tím, že kvalitní 'eldéenky' by mohly dostat víc financí. Těm, které vyjdou z kontroly špatně, by se mohl změnit smluvní vztah (s VZP),“ uvedl Hašek. Dodal, že by zařízení se špatnými výsledky mohla o peníze z pojištění od VZP přijít.

Za nedostatky a případnými pochybeními v LDN je podle Haška i to, že chybí standardy péče. Šéf poslanců opoziční ČSSD míní, že by je mělo připravit ministerstvo zdravotnictví. Do jeho resortu léčebny spadají.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) zlepšení situace brzdí nedostatečná provázanost systému zdravotních a sociálních služeb. Poskytovatelé sociálních služeb, které má na starosti ministerstvo práce, totiž standardy mají a musí je plnit. „Jedním ze základních standardů, které jsou posuzovány především u lůžkových zařízení u sociálních služeb, je právě vztah ke klientům a respektování jejich lidské důstojnosti,“ řekl před pár dny novinářům Nečas. Přestože léčebny kromě zdravotnických služeb poskytují i služby sociální, podle ministra drtivá většina z nich by nebyla schopna stanovená kritéria splnit. Důvodem je nedostatek financí i personálu. Roli hraje i jeho kvalita, dodal Nečas.

Pět ze 68 léčeben bylo koncem loňského roku státních, 14 spravovaly kraje, osm města či obce a 41 soukromníci či církve. V LDN bylo celkem 7227 lůžek. V zařízeních pracovalo 364 lékařů a asi 2000 sester. Za loňský rok se v 'eldéenkách' léčilo bezmála 36.000 pacientů. Průměrně v nich strávili 65 dní.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?