Zdravotní karty na internetu neletí

18. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Už před dvěma lety hlásali zastánci systému elektronických zdravotních knížek, že rozsáhlým kartotékám s tisíci zdravotních karet pacientů už odzvonilo. Jejich idea byla taková, že budou mít všichni pacienti zdravotní knížky na internetu a lékaři se obejdou bez plechových skříní s vysouvacími šuplíky. Skutečnost je ale trochu jiná...


Elektronické zdravotní knížky přes internet zatím nenašly na Nymbursku mnoho svých příznivců. Lékaři tvrdí, že nemají pevné připojení k internetu a bojí se o data pacientů. Těm je to zase většinou úplně jedno.

Nymbursko - Už před dvěma lety hlásali zastánci systému elektronických zdravotních knížek, že rozsáhlým kartotékám s tisíci zdravotních karet pacientů už odzvonilo. Jejich idea byla taková, že budou mít všichni pacienti zdravotní knížky na internetu a lékaři se obejdou bez plechových skříní s vysouvacími šuplíky. Skutečnost je ale trochu jiná. Většině pacientů je jedno, kde jsou informace o jejich zdravotním stavu uloženy, a mnozí lékaři se bojí, že přes internet data pacientů neochrání.

V Dymokurech se zapsalo přes 600 pacientů

Většina pacientů o systému ani neví nebo jim je jedno, zda se lékař dívá do karty papírové nebo na monitoru v počítači. Výjimkou jsou Dymokury, kde praktický lékař Tomáš Doležal zaregistoval do systému už přes 600 lidí. „Náš pan doktor si to už zavedl. Prý to moc pomůže, když mě odvezou do nemocnice a budou se moci podívat rovnou na místě na všechny informace do počítače. Já tomu moc nerozumím,“ svěřil se jeden obyvatel Dymokur.

Lékař Doležal vidí v systému IZIP velkou budoucnost. „Je to výborná věc, ale vázne zatím propojení mezi ostatními kolegy. Moc jich to zatím nevyužívá. Mám zaregistrovaných kolem 600 lidí. Někteří si sami aktivně vyhledávají, co jsem jim naposledy zapsal do karty. Problém je ovšem s těmi staršími,“ uvedl lékař s tím, že někteří pacienti nejsou zatím ani schopni si na bezplatné lince zaregistrovat své heslo. „Přesto si myslím, že to je výhodné například při převozu pacienta do zdravotnického zařízení. Ošetřující lékař má pak veškeré informace k dispozici,“ dodal Doležal.

Ani záchranka zatím o registraci neuvažuje

Ovšem ani záchranná služba v Nymburce zatím systému nepřišla na chuť. „Zatím jsme systém nezačali využívat, o jeho zavedení se neuvažuje ani na nejvyšších místech. Je to hudba budoucnosti,“ potvrdil ředitel Pavel Zuska. Ostatní dotázaní lékaři dokonce ani nemají pevné připojení k internetu. „Nedůvěřuji tomu, že by se do počítače nikdo nedostal. Nejsem tak zdatná uživatelka výpočetní techniky, abych to uměla zabezpečit.

Příspěvky s názvem článku na který reagujete posílejte přes formulářZDE Pravidla diskuse najdete v prohlášení vydavatele.

Navíc se také bojím zavirování počítače,“ myslí si například poděbradská praktická lékařka Irena Proxová. Systém elektronických zdravotních knížek, které jsou přístupné po internetu z kteréhokoliv místa nejen České republiky, využívá ve Středočeském kraji zatím sto tisíc pacientů. Největší zájem ze strany pacientů je podle informací firmy IZIP, a.s., která systém provozuje, na Rakovnicku. Tam si zdravotní knížku po internetu založil každý čtvrtý pojištěnec VZP.

Využití elektronických zdravotních knížek v krajích

Středočeský kraj - 100 tisíc pacientů ( nejvíc na Rakovnicku - každý čtvrtý pacient VZP)

Jihomoravský kraj - 132 tisíc pacientů

Karlovarský kraj - největší podíl zřízených zdravotních knížek na počet pojištěnců VZP - každý čtvrtý její pojištěnec

Nymburský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?