Žlučníkový záchvat postihuje častěji ženy. Jak si ulevit od obtíží?

žlučník

Dopřáli jste si pořádnou porci smaženého řízku s bramborovým salátem, zapili to pivem a předtím celý den prováleli na gauči? Pak jste si o žlučníkový záchvat tak trochu koledovali. Vzniká totiž v důsledku nezdravého životního stylu a projevuje se kolikovou bolestí, která bývá doprovázená nevolností a nafouklým břichem. Jak si od nepříjemných potíží co nejrychleji ulevit?

Žlučníková kolika nebo lidově také žlučníkový záchvat je zejména během svátků jeden z nejčastějších důvodů návštěvy pohotovosti. K tomu, aby někoho z nás postihl ale není vždy nutné absolvovat několikadenní obžerství, mnohdy postačí i tučný oběd, o to víc, pokud si k němu dopřejete i pár sklenic alkoholu. Právě tyto faktory společně se sedavým životním stylem bývají nejčastějšími spouštěči problémů. Tedy ne přímo.

Za žlučníkovým záchvatem totiž stojí žlučníkové kameny, které se nacházejí ve žlučových cestách. Ty v orgánu vznikají v důsledku nezdravého životního stylu, konkrétně tak, že se cholesterol obsažený ve žluči shlukuje do malých krystalků, které na sebe nabalují další látky, a vznikají tak malé ale tvrdé valounky – takzvaná cholelitiáza. K tvorbě těchto kamínků přispívá rovněž ženský hormon estrogen, což je důvod, proč ženy tento problém postihuje častěji než muže.

Příznaky žlučníkového záchvatu

Někteří lidé o přítomnosti žlučníkových kamenů vůbec nevědí, protože při správném životním stylu nezpůsobují útvary žádné potíže. Ke kolice pak dochází v případě, kdy se jeden z těchto kamínků uvolní a zaklíní se ve žlučových cestách. Tento stav se mezi lidmi označuje jako žlučníkový záchvat. Vzniká náhle a projevuje se intenzivní až krutou bolestí, která se objevuje bez předchozích varovných příznaků. Typicky začíná v oblasti pod pravým žeberním obloukem a může se šířit do zad, pod lopatku nebo do pravého ramene.

Potíže se neobjevují ihned po konzumaci těžkého jídla, ale nejdříve po hodině, typicky až navečer. Trvat přitom mohou i déle než 30 minut. Během záchvatu je pacient obvykle bledý, potí se a má nafouklé břicho. V těžších případech může mít jeho pokožka nažloutlou barvu, což je způsobeno hromadícím se žlučovým barvivem v těle. Ačkoli se záchvat obvykle obejde bez lékařské pomoci, v některých případech se mohou objevit komplikace, jakými jsou zánět slinivky či zánět a ucpání žlučovodu. Tyto problémy se zpravidla projevují:

  • Intenzivním zvracením bez úlevy
  • Zvýšenou teplotou
  • Třesavkou

První pomoc při žlučníkovém záchvatu

Co pomáhá na žlučníkový záchvat? Jakmile ke kolice dojde, doporučuje se nic nejíst a nepít. V případě, že máte po ruce lék na uvolnění spasmu svaloviny, popřípadě lék na bolest, jež vám lékař už dříve předepsal, použijte ho. Na oblast pravého žeberního oblouku můžete přiložit studený obklad a najít si pozici, ve které jsou obtíže nejmenší – zpravidla pomáhá, když se na boku schoulíte do klubíčka. Při velkých bolestech na nic nečekejte a volejte záchrannou službu. Nikdy však při záchvatu neřiďte!

Myslete na to, že i když se může jednat jen o občasný problém, který po užití správných léků odezní, měli byste co nejdříve navštívit chirurgii a domluvit si vhodnou léčbu. V opačném případě se potíže budou opakovaně vracet.

Žlučníkový záchvat a dieta

Co na žlučníkový záchvat? Pokud vás potíže postihnou poté, co jste spořádali tučné jídlo, rozhodně je na místě zvážit úpravu jídelníčku. Právě konzumace nezdravých potravin bývá spouštěčem obtíží. Na každého pacienta přitom může mít vliv jiná potravina. Zatímco někomu dělá problém smažené jídlo, jiní pociťují problémy po kakau či alkoholu. Obecně se z jídelníčku doporučuje vyloučit:

  • Mastná, grilovaná a kořeněná jídla
  • Tučná masa a uzeniny
  • Zeleninu způsobující nadýmání
  • Čokoládu, šlehačku
  • Ořechy
  • Alkohol
  • Vejce
  • Majonézu a dresinky
  • Čerstvé pečivo

Při dlouhodobých potížích se také doporučuje jíst častěji a po menších porcích a před opékáním, smažením a uzením upřednostnit pečení v horkovzdušné troubě či dušení v páře. Myslete také na to, že v tomto případě může škodit i obecně zdravý tuk z ryb či ořechů.

Komu žlučníkový záchvat hrozí?

Za ohroženou skupinu lidí se obecně považují ti, kteří holdují špatnému životnímu stylu, to znamená, že konzumují mastné potraviny, pijí velké množství alkoholu a nemají dostatek pohybu. Riziko zvyšuje také obezita, určitou roli však hrají i vrozené dispozice. Nejčastějšími pacienty bývají ženy a lidi po 60. roku života.

Léčba

Pokud se u vás žlučníkové kameny objeví, nemusí to automaticky znamenat chirurgický zákrok. Velké množství pacientů s tímto problémem funguje, musejí si ale dávat pozor na to, jaká jídla konzumují. Operativní zákrok je nevyhnutelný v momentě, kdy dochází k velkým bolestem, které dotyčného značně omezují.

Jestliže se chirurg rozhodne žlučník odstranit, absolvujete zákrok, který je ve valné většině případů prováděn šetrnější laparoskopickou metodou. Pokud nedojde ke komplikacím, čeká vás přibližně třídenní pobyt v nemocnici a následná čtrnáctidenní rekonvalescence.

Zdroje: vitalia.cz


Napsat komentář

Your email address will not be published.

top