Při žlučníkové dietě vysaďte tučná a nadýmavá jídla. Důležitá je pravidelnost a dostatečný pitný režim

Ten, kdo alespoň jednou v životě zažil problémy se žlučníkem, jistě potvrdí, že rozhodně patří ke komplikacím bolestivějšího rázu. V mnoha případech si za ně navíc můžeme sami. Obtíže si můžeme vyvolat přejídáním se, tučnými a dráždivými potravinami, ale také stresem. Úlevu pak přináší žlučníková dieta. Co jíst při žlučníkových kamenech či zánětu žlučníku a co těsně po jeho chirurgickém odstranění? 

Co je žlučník a proč je důležitý?

Ačkoli není nepostradatelný, patří k důležitým orgánům, které přímo ovlivňují trávení. Žlučník je orgán hruškovitého tvaru uložený ve spodině jater a jeho úkol spočívá především ve skladování a zahušťování žluče, která se tvoří v játrech. Po jídle je žluč vylučovaná prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde je důležitá pro bezproblémový proces trávení a vstřebávání tuků. Společně se slinivkou břišní rovněž neutralizuje žaludeční šťávy, čímž chrání střevo před poškozením.

Tělo průměrného člověka vyloučí zhruba půl litru žluče denně. Pokud se ale dotyčný stravuje nezdravě, žlučník přemáhá a ten pak začne bolet. Dochází k nepříjemným bolestivým záchvatům, tvorbě žlučových kamenů a někdy také k poškození funkce celého žlučníku. Silné bolesti se objevují nejčastěji po tučném smaženém jídle, alkoholu nebo sladkostech. Negativní vliv má také přejídání.

Jak poznat, že se jedná o žlučníkový záchvat?

Kromě toho, že se žlučníkové záchvaty vyskytují poměrně krátce po jídle, je pacient pozná podle typického napětí a bolesti v oblasti pravého podžebří. Vystřelovat mohou rovněž do pravé lopatky. Výrazný je rovněž pocit plnosti. Obvyklým příznakům ale může předcházet i říhání, škytání či zvracení.

Příčiny obtíží

Výše popsané obtíže mohou být důsledkem hned několika problémů. Způsobit je mohou:

  • žlučníkové kameny (cholelithiasa),
  • žlučníkový zánět (cholecystitis),
  • bahno a písek ve žlučníku.

Žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny patří k velmi častým onemocněním, která postihují vysoké procento obyvatelstva všech věkových kategorií. Podle statistik bývají nejčastěji postiženy ženy kolem 60 let, a to zpravidla v důsledku hormonálních změn. Na vzniku onemocnění se ovšem podílí i celá řada dalších rizikových faktorů, mezi které patří:

  • dědičnost,
  • obezita,
  • nevhodná skladba stravy s vysokým obsahem tuků a cukrů,
  • malý podíl vlákniny ve stravě,
  • opakované těhotenství.

Kameny mohou způsobit silné žlučníkové bolesti, postižený o nich ale zároveň nemusí vůbec vědět. Objevit je pak lékař může náhodně během jiného vyšetření. Pokud začnou způsobovat problémy, je třeba je odstranit. To se zpravidla děje chirurgicky. Velmi často se odstraňuje celý žlučník, přičemž většina operací probíhá laparoskopicky. Dočasně může zlepšit žlučníkové kameny dieta.

Žlučníkový zánět

Zánět žlučníku bývá důsledkem podráždění žlučníkové stěny, a to zpravidla vlivem již existujícího onemocnění anebo působením mikroorganismů. Ty se do žlučníku dostávají buď prostřednictvím tepny, anebo vývody tenkého střeva. Nejčastějšími organismy, s kterými se pacient může setkat, jsou:

  • E. Coli,
  • salmonela,
  • tyfus,
  • streptokok.

Zánět se projevuje intenzivní bolestí, zvracením a teplotou, přičemž jednotlivé příznaky se s jeho rozvojem postupně zhoršují.

Bahno a písek ve žlučníku

Bahno a písek ve žlučníku zpravidla předchází žlučníkovým kamenům. O bahno a písek v pravém slova smyslu se ale nejedná, ve skutečnosti se v tuto hmotu proměňuje samotná žluč.

Žlučníková dieta

Dietní omezení by měl dodržovat každý, kdo trpí jakýmkoli onemocněním žlučníku. Potřebná je rovněž dieta po operaci žlučníku, podle které se pacienti stravují zhruba měsíc po zákroku, kdy je součástí procesu regenerace.

A z čeho se dieta při žlučníku skládá? Obecnou zásadou je, že by se pacient měl vyhýbat smaženému, tučnému a kořeněnému jídlu. K úpravě pokrmů by měl používat primárně dušení, pečení či grilování za použití minimálního množství tuku.

Vhodné a nevhodné potraviny při žlučníkové dietě

 VHODNÉ POTRAVINYNEVHODNÉ POTRAVINY
MasoKrůtí, kuřecí, telecí, hovězí (zadní, roštěná, svíčková), rybí, králičíTučná masa
TukyMáslo, kvalitní oleje – vše v malém množstvíSádlo, přepalované tuky, špek
Mléčné výrobkyNízkotučné zakysané výrobky, tvaroh, jogurty, sýrMléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
UzeninyŠunka, dietní párkyUzeniny s vysokým obsahem tuku
PečivoBílé pšeničné pečivo – housky, rohlík, veka, vánočka, piškotyČerstvé kynuté pečivo (chléb, koláče), celozrnné pečivo
OvoceBanán, meruňky, jablko bez slupky, pomeranč, broskve, třešněBobulovité ovoce – ostružiny, angrešt, hroznové víno, fíky, datle, rybíz, jablečné slupky, kokos
ZeleninaMrkev, petržel, fazolky, špenát, cuketa, červená řepa, hlávkový salát a jiné listové saláty, čínské zelí v menším množství – mladé kedlubny, květák, brokoliceLuštěniny (fazole, čočka, hrách, sója), nadýmavá a těžce stravitelná zelenina – hrášek, paprika, okurka, kapusta, ředkvičky, zelí, cibule, česnek
KořeníVegeta, kmín, bobkový list, kari, majoránka, bylinky, rajský protlakČesnek, pálivá paprika, chilli, sójová omáčka, hořčice, tatarka, majonéza
PřílohyBrambory, bramborová kaše, rýže, jemný knedlík, těstovinyHranolky, krokety a jiné smažené přílohy
TěstaPiškotové, tvarohové, odpalovanéKynuté
NápojeČaj, neperlivé vody, ředěné ovocné šťávy, slabé kakao, bílá kávaAlkohol, zrnková káva, perlivé nápoje, 100% ovocné šťávy
MoučníkyPudink, kaše – rýžová, vločková nebo pohanková, nákypy, medKrupicová kaše, sušenky, oplatky, čokoláda

Žlučníková dieta: jídelníček

Celá řada pacientů, kterým je lékařem doporučeno dietní omezení, si často láme hlavu s tím, jaké má žlučníková dieta recepty. Připravit chutné dietní jídlo přitom nemusí být nijak složité. Pro inspiraci může denní složení jídelníčku vypadat například takto:

1. den:

  • Snídaně: bílý rohlík s trochou másla, kuřecí šunka, 30% sýr, mátový čaj
  • Svačina: acidofilní mléko, banán
  • Oběd: rybí filé pečené v alobalu se zeleninovou směsí, vařená rýže/brambory
  • Svačina: celerovo-mrkvový salát, veka
  • Večeře: libový hovězí plátek s grilovanou zeleninou

2. den:

  • Snídaně: ovesná kaše s mandlovým mlékem, rozmačkaným banánem, jablkem a medem
  • Svačina: mrkvový salát s jablkem
  • Oběd: dušené kuře s bramborem
  • Svačina: banán a nízkotučný tvaroh, med
  • Večeře: zeleninové rizoto

3. den:

  • Snídaně: puding s piškoty, banán
  • Svačina: salát z červené řepy, houska
  • Oběd: telecí kotleta, bramborová kaše
  • Svačina: jogurt, jablko (ideálně bez slupky)
  • Večeře: těstovinový salát se zeleninou a tuňákem

Tento jídelníček berte spíše jako jednu z variant. Každému, kdo trpí problémy se žlučníkem, totiž vyhovuje něco jiného. Zatímco některému vadí při žlučníkové dietě ořechy, jiný je může jíst bez obtíží. Některým pacientům dokonce nevadí u žlučníkové diety pivo, a to i přesto, že se alkohol vůbec nedoporučuje. Je tedy dobré, aby si každý seznam vhodných a nevhodných potravin upravil podle svého.

Bylinky při žlučníkové dietě

Při žlučníkové dietě hrají důležitou roli také různé bylinky, které mají pozitivní vliv na nepříjemné příznaky. To je dáno tím, že tyto bylinky mají cholerektické účinky, což znamená, že zvyšují tvorbu žluči. Jiné se pak vyznačují účinky cholekinetickými a zvyšují sekreci žluče do střeva. Další skupina rostlin pak působí spasmolyticky, tedy proti křečím. Mezi nápomocné byliny patří například:

  • artyčok kardový,
  • máta peprná,
  • smetánka lékařská,
  • měsíček lékařský,
  • jablečník obecný,
  • řepík lékařský,
  • smil písečný,
  • boldovník vonný.

Jaké obecné zásady během žlučníkové diety dodržovat?

  • Konzumujte stravu s co nejnižším obsahem tuku. Snižte i množství zdravých olejů, jako jsou oříšky, avokáda či vejce.
  • Dodržujte pravidelnost v jídle. Mezi jídly si nechávejte dostatečný prostor na strávení.
  • Dostatečně pijte! Ideálně byste měli vypít 2 litry čisté vody. Tu můžete doplnit o dva hrnky bylinného čaje.
  • Vyhýbejte se ledovým nápojům a nekonzumujte jídlo rovnou z ledničky.
  • Hlídejte si pravidelnou stolici.
  • Vyhýbejte se čerstvému teplému pečivu a nadýmavé zelenině, jako je zelí, kedlubna, luštěniny, česnek a cibule.
  • Nejezte sladkosti, především pak čokoládu, dortíky a různé sušenky. Problémy může způsobit i kakao.
  • Bolesti mohou způsobit také uzeniny a tučné maso, smažená jídla, dresinky a majonéza.

Kdy je nutná žlučníková dieta?

Žlučníkovou dietu je nutné dodržovat v momentě, kdy pacienta trápí jakékoli potíže týkající se žlučníku. Typicky se jedná o zánět žlučníku, žlučníkové kameny anebo o bahno a písek ve žlučníku. Pokud se jedná o obtíže silného charakteru, trvají dlouhodobě anebo je poškozena funkce žlučníku, může lékař navrhnout odstranění orgánu. To se zpravidla provádí laparoskopicky.

Jak se žlučníkový záchvat projevuje?

Žlučníkový záchvat pozná pacient tak, že se dostavuje poměrně krátce po jídle, přičemž spouštěčem bývá obvykle smažené, příliš kořeněné anebo nadýmavé jídlo. Typické je napětí a bolest v oblasti pravého podžebří. Bolest může vystřelovat až do pravé lopatky a bývá doprovázena pocitem plnosti. Příznakům může předcházet říhání, škytání či zvracení.

Je nutná žlučníková dieta po operaci žlučníku?

Ano. Ačkoli byl pacientovi zdroj obtíží odstraněn, je i nadále nutné, aby se vyhýbal tučným a sladkým jídlům, přílišnému kořenění pokrmů a potravinám, které způsobují nadýmání. Vyhýbat by se měl i konzumaci alkoholu. Tyto zásady je nutné dodržovat alespoň po dobu jednoho měsíce od prodělaného zákroku.

V čem spočívá žlučníková dieta?

Žlučníková dieta spočívá v omezení tučných, sladkých, nadýmavých a příliš kořeněných pokrmů. Pozor by si pacienti měli dávat i na zdravé tuky, jako jsou oříšky či vejce. Vyhýbat by se měli také alkoholu a perlivým nápojům. Důležitý je rovněž dostatečný pitný režim a pravidelnost v jídle. Vhodnou volbou jsou také bylinky, nápomocná je třeba máta peprná, smetánka lékařská či měsíček lékařský.

Zdroje: lékárna.cz, lekarnickekapky.cz, bezhladoveni.cz, nzip.cz


Napsat komentář

Your email address will not be published.

top