Nové pokoje pro nedonošené děti

4. 4. 2017 13:15
přidejte názor
Autor: Redakce

Za účasti hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, sponzorů, hostů a vedení nemocnice byly v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) slavnostně otevřeny zrekonstruované pokoje pro předčasně narozené děti a jejich rodiče.




Rekonstrukce pokojů i jejich vybavení byla realizována díky projektu Malé mimi. Jeho iniciátorem byl otec předčasně narozené holčičky Martin Gazda společně s primářem novorozeneckého oddělení KNTB MUDr. Jozefem Macko, Ph. D. V říjnu 2015 odstartovala sbírka, která měla získat prostředky na opravy pokojů. Organizátorům se podařilo shromáždit finance i věcné dary za 3,5 milionu korun. Zlínský kraj ze svého rozpočtu vyčlenil 4,5 milionu korun.

„Realizace projektu je významným krokem ke zlepšení péče o předčasně narozené děti i jejich rodiny. Rodiče mohou být nyní se svými dětmi 24 hodin denně. Stálý kontakt miminka s matkou i otcem jim přináší prospěch. Jsem vděčný panu Gazdovi za vynikající nápad a za pomoc při jeho realizaci,“ řekl primář Macko. K poděkování všem, kteří se o realizaci projektu zasloužili, se připojil i ředitel nemocnice Ing. Pavel Calábek. „V České republice je tento projekt ojedinělý a jsem rád, že se ho podařilo uskutečnit v roce 90. výročí založení Baťovy nemocnice,“ uvedl.

„Před osmi lety se nám ve zlínské porodnici narodila dcera 12 týdnů před termínem porodu. Vážila jen 620 gramů. Díky primáři Mackovi a personálu novorozeneckého oddělení jsme si ji po čtyřech měsících mohli odvést domů. Během té doby jsme nebyli s dcerou ve stálém kontaktu, což bylo velmi stresující,“ řekl Martin Gazda.

Zleva: Pavel Calábek, Veronika Záhorská, ředitelka Korunky Luhačovice, a Jiří Čunek navštívili v novém pokoji maminku s dvojčaty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?