15letá spolupráce s norskou nemocnicí

9. 7. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Rikshospitalet je univerzitním pracovištěm Lékařské fakulty Univerzity v Oslu (Norsko) a s profesorem Saugstadem, Ph. D., ředitelem dětského výzkumného oddělení, vzájemně spolupracujeme již 15 let. Poprvé jsem toto pracoviště navštívila v roce 1994, ještě jako vědecká pracovnice NBÚ SAV Košice, podruhé v roce 2007, to již jako pedagogický pracovník PU, a v roce 2009 se uskutečnila moje třetí návštěva této nemocnice.


15letá spolupráce a norskou nemocnicí

Impulzem této třetí návštěvy bylo schválení mého projektu Efektivní učení se jazykům zaměřené na odborné zručnosti v ošetřovatelství Národní agenturou Programu celoživotního vzdělávání – SAAIC – na Slovensku v rámci mobilitního programu Leonardo da Vinci pro pedagogy a odborníky na praxi.
Projekt sledoval tři hlavní cíle: zlepšení výuky jazyků použitím nové ošetřovatelské terminologie, postupů a léčebných metod, které současně poslouží jako odborný materiál pro vypracování vysokoškolských učebních textů pro obor ošetřovatelství, společných odborných publikací a vystoupení na konferencích, zároveň jsme diskutovali o rozvinutí spolupráce na dalších projektech v budoucnosti.

15letá spolupráce a norskou nemocnicí

Kromě nemocnice Rikshospitalet v Oslu jsem navštívila také další tři pracoviště, jejichž návštěva nebyla naplánovaná v rámci projektu, a to Akershus v Lorenskogu a Ullevaal v Oslu a též soukromou církevní VŠ – Diakonhjemmet Hogskole v Oslu, se kterou má PU rozvinutou spolupráci v rámci mezinárodního projektu NIL. Ve všech nemocnicích jsem měla možnost pozorovat komunikaci se zahraničními pacienty, přístup zdravotníků k pacientům a naučila jsem se množství odborných medicínských výrazů, poznala nové přístrojové a technické vybavení nemocnic, které jsem dosud neznala, a nové poznatky budu moci využívat a aplikovat ve výuce studentů Fakulty zdravotníctva PU v Prešově.

V navštívených nemocnicích mi bylo umožněno uskutečnit průzkum vyplněním připravených dotazníků týkajících se kvality života norských pacientů a zdravotníků, výsledky zmíněného průzkumu budou publikovány již v dohledné době. V prostorách školy jsem se zúčastnila exkurze a následně porady na katedře ošetřovatelství, kde jsme si vyměnili zkušenosti a poznatky o systému vysokoškolského studia v obou zemích. Také jsem prezentovala připravenou přednášku o interkulturní komunikaci v systému zdravotnictví na Slovensku.

15letá spolupráce a norskou nemocnicí

Všechny mé získané zručnosti byly zaznamenány v certifikátu a dokumentu EUROPASS mobility, který mi byl vystaven zástupcem přijímací organizace prof. Saugstadem, ředitelem oddělení dětského výzkumu.
Pevně věřím, že naše dlouholetá spolupráce se bude nadále rozvíjet i v budoucnosti a všechny naplánované aktivity jako učební texty, odborné články, vystoupení na konferencích a společné projekty budou prospěšné pro obě partnerské strany. Vždyť není lehké zahraniční kontakt získat a vyžaduje velké úsilí jej dlouhodobě udržet a rozvíjet.

15letá spolupráce a norskou nemocnicí


O autorovi: RNDr. Anna Horňáková, Ph. D. Ústav jazykových kompetencií, CCKV Prešovskej univerzity v Prešove (ahornak@unipo.sk)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?