Abstinenční příznaky bývají jak fyzické, tak psychické. U vážných případů je nutný lékařský dohled

5. 9. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/AndreyPopov

Do závislosti člověk upadne velice rychle a snadno, dostat se z ní už je ale daleko těžší. Proces odvykání doprovází abstinenční příznaky, které mohou být mírné i velmi závažné. U těžkých závislostí je pak zpravidla navíc potřeba lékařská intervence včetně psychoterapie a důležitá je také podpora blízkého okolí.

Co jsou to abstinenční příznaky?

Co se dozvíte v článku
  1. Co jsou to abstinenční příznaky?
  2. Typy abstinenčních příznaků
  3. Abstinenční příznaky: nikotin
  4. Abstinenční příznaky: alkohol
  5. Abstinenční příznaky: drogy
  6. Abstinenční příznaky: léky
  7. Jak překonat abstinenční příznaky?

Abstinenční příznaky představují fyzické a psychické symptomy, které se objevují u jedince při náhlém přerušení nebo snížení konzumace látky, na kterou si jeho tělo zvyklo. Skupina těchto příznaků se potom označuje jako takzvaný abstinenční syndrom. Tyto projevy jsou výsledkem adaptace organismu na pravidelné užívání určité látky, jako je například alkohol, nikotin, drogy nebo léky.

Když tato látka náhle přestane být dostupná, tělo na její nedostatek reaguje různými způsoby. Zpravidla se tak u dané osoby dostavuje bolest, nevolnost, záchvaty, úzkost či deprese. Intenzita a trvání abstinenčních příznaků mohou být různé v závislosti na typu dané látky, délce a množství jejího užívání, stejně jako na individuálních vlastnostech dotyčného jedince. [1, 2, 34]

Typy abstinenčních příznaků

Fyzické abstinenční příznaky mohou zahrnovat třes, pocení, zvýšenou srdeční frekvenci, nevolnost, zvracení, bolesti hlavy a svalů, průjem a křeče. V některých případech mohou být tyto projevy natolik závažné, že vyžadují lékařský dohled, například při odvykání od alkoholu nebo opiátů. Tyto látky mohou způsobit silnou fyzickou závislost a jejich náhlé vysazení může být životu nebezpečné.

Psychické abstinenční příznaky pak obvykle zahrnují úzkost, podrážděnost, deprese, nespavost a silnou touhu po látce, která byla užívána. Tyto symptomy mohou být stejně těžké jako ty fyzické a často jsou příčinou relapsu, kdy jedinec znovu začne látku užívat, aby se vyhnul nepříjemným pocitům spojeným s abstinencí. Psychická závislost je často hluboko zakořeněná a může trvat dlouho, než se s ní jedinec vyrovná, i po odeznění fyzických příznaků.

Celkově jsou abstinenční příznaky součástí procesu detoxikace a obnovy rovnováhy v těle a mysli. Jejich překonání často vyžaduje kombinaci lékařské péče, psychologické podpory a dlouhodobé rehabilitace. U některých jedinců může být nezbytná hospitalizace a farmakologická intervence, zatímco jiní se s nimi mohou úspěšně vypořádat pomocí poradenství a skupinových terapií. [5, 6, 78]

Abstinenční příznaky: nikotin

Se závislostí na tabáku se dle Státního zdravotního ústavu potýká téměř čtvrtina obyvatel České republiky. U jedinců, kteří se po období pravidelného užívání rozhodnou přestat kouřit nebo užívat tabák v jiných formách, se mohou dostavit abstinenční příznaky spojené s nikotinem. Jedná se o silně návykovou látku obsaženou v tabáku, která ovlivňuje mozek a tělo, a její náhlé vysazení může způsobit řadu nepříjemných symptomů. Mezi ně patří:

  • Zvýšená chuť k jídlu: když je nikotin náhle vysazen, mnozí lidé pociťují zvýšenou chuť k jídlu a mohou začít více jíst, což často vede k přibývání na váze. Tento jev je způsoben změnami v metabolismu a také touhou nahradit cigaretu jídlem.
  • Bolesti hlavy a závratě: bolesti hlavy jsou běžným abstinenčním příznakem zejména v prvních dnech po ukončení kouření. Stejně tak se mohou objevit i závratě.
  • Zvýšená srdeční frekvence a krevní tlak: nikotin stimuluje nervový systém, a pokud jej člověk přestane přijímat, může dojít k dočasným změnám v srdeční frekvenci a krevním tlaku.
  • Problémy se spánkem: během prvních týdnů po ukončení kouření se mnozí lidé potýkají s nespavostí nebo se zhoršením kvality spánku. To je způsobeno změnami v chemii mozku, které ovlivňují spánkové cykly.
  • Úzkost a podrážděnost: nikotin má obecně uklidňující účinek. Je-li náhle vysazen, může to vést k pocitům úzkosti, podrážděnosti a nervozitě. Tyto příznaky jsou často nejintenzivnější během prvního týdne po ukončení kouření.
  • Deprese: deprese je dalším běžným příznakem, který může být způsoben chemickými změnami v mozku a ztrátou dopaminu, což je hormon spojený s pocitem štěstí.
  • Silná touha po nikotinu: touha po cigaretě nebo jiném zdroji nikotinu je jedním z nejtěžších příznaků, se kterými se bývalí kuřáci musí vypořádat. Tato touha může být vyvolána různými spouštěči, jako je stres, určité sociální situace, nebo dokonce i konkrétní činnosti, které byly dříve spojeny s kouřením.
  • Problémy s koncentrací: nikotin zvyšuje hladinu acetylcholinu a dalších neurotransmiterů, které podporují koncentraci. Bez nikotinu může být těžší se soustředit, což může ovlivnit produktivitu a výkon v práci nebo škole.

Jak je vidět, abstinenční příznaky nikotinu jsou nejintenzivnější v prvních dnech až týdnech po ukončení kouření. Fyzické příznaky obvykle vrcholí během prvního týdne a pak postupně slábnou během jednoho až dvou měsíců. Psychické příznaky, jako je touha po nikotinu a podrážděnost, mohou trvat déle, někdy i několik měsíců v závislosti na individuálních faktorech a délce kouření. [9, 10, 11, 12, 13]

Abstinenční příznaky: alkohol

Co se týká fyzických abstinenčních příznaků souvisejících s alkoholem, objevují se často několik hodin až několik dní po jeho posledním požití. Mezi nejčastější patří třes (tremor), který obvykle postihuje ruce, ale může se projevit i na jiných částech těla. Tento symptom je nejvýraznější ráno po probuzení a může trvat i několik dní. Dalším častým příznakem je nadměrné pocení a bušení srdce. Abstinující jedinci mohou také pociťovat nevolnost, zvracení, bolesti hlavy a celkovou slabost.

Jako psychické abstinenční příznaky po vysazení alkoholu lze zmínit úzkost, podrážděnost a depresivní nálady. Úzkost přitom může být velmi intenzivní a někdy se projevuje i panickými záchvaty. Vzhledem k tomu, že alkohol ovlivňuje spánkové cykly, může jeho absence navíc vést k neschopnosti usnout nebo k častému probouzení se během noci.

Jedním z nejzávažnějších abstinenčních příznaků je pak delirium tremens (DT), které se objevuje u těžkých alkoholiků. Delirium tremens je charakterizováno zmateností, halucinacemi, těžkou třesavkou a může být životu nebezpečné, pokud není okamžitě léčeno. Další komplikací mohou být i alkoholické křečové stavy, které se zpravidla objeví do 48 hodin po posledním požití alkoholu. Tyto křeče jsou podobné epileptickým záchvatům a mohou vyžadovat lékařský zásah. [14, 15, 16, 17]

Abstinenční příznaky: drogy

Abstinenční příznaky spojené s drogami se liší podle typu drogy a délky a množství užívání, nicméně obecně zahrnují široké spektrum fyzických a psychických symptomů. Drogy, jako jsou opiáty, stimulanty a kanabinoidy, včetně marihuany, vyvolávají různé abstinenční příznaky, které mohou být velmi nepříjemné a náročné na zvládnutí.

Abstinenční příznaky u opiátů

Opiáty, kam patří například heroin, morfin a oxykodon, způsobují silnou fyzickou závislost. Abstinenční příznaky u opiátů přitom začínají obvykle několik hodin po poslední dávce a mohou trvat několik dní až týdnů. Mezi fyzické příznaky patří svalové bolesti, křeče, nevolnost, zvracení, průjem, pocení, třes a zvýšená citlivost na bolest.

Znáte někoho, kdo se léčí se závislostí?

Psychické příznaky pak zpravidla zahrnují stejně jako v případě abstinence alkoholu úzkost, podrážděnost, deprese a silnou touhu po droze. Intenzita těchto příznaků může být natolik silná, že vyžaduje lékařský dohled a použití náhradních léků, jako je metadon nebo buprenorfin, které pomáhají zmírnit symptomy.

Abstinenční příznaky u stimulantů

Stimulanty, jako jsou kokain, amfetaminy a metamfetaminy, vyvolávají abstinenční příznaky, které jsou často méně fyzicky bolestivé, zato však psychicky velmi náročné. Po vysazení stimulantů dotyčné osoby často zažívají silnou únavu, ospalost a zvýšenou chuť k jídlu.

I v tomto případě se dostavují depresivní nálady, úzkost, podrážděnost, neklid a silná potřeba si dát drogu. Psychotické příznaky, jako jsou halucinace a paranoidní myšlenky, mohou přetrvávat i několik dní po poslední dávce. Dlouhodobé zotavení pak může vyžadovat intenzivní psychoterapii a podporu blízkých osob.

Abstinenční příznaky u marihuany

Ačkoliv je marihuana považována za méně návykovou drogu, může také způsobovat abstinenční příznaky, a to zejména u pravidelných uživatelů. Fyzické příznaky se přitom většinou projevují podrážděností, nespavostí, ztrátou chuti k jídlu, bolestí břicha a bolestí hlavy. Vedle toho psychické příznaky zahrnují úzkost, deprese, neklid a silnou touhu po droze. [18, 19, 20, 21, 22]

Abstinenční příznaky: léky

Závislost na lécích se pak nejčastěji týká benzodiazepinů, kam patří například i známý Lexaurin a Neurol. Abstinenční syndrom může být v jejich případě velmi závažný a také obtížně zvládnutelný. Benzodiazepiny jsou často předepisovány k léčbě úzkosti, nespavosti a dalších stavů, ale jejich dlouhodobé užívání může vést k fyzické a psychické závislosti.

Alkoholická neuropatie postihuje končetiny, střeva i močovou soustavu. Projevy bývají značně individuální
Přečtěte si také:

Alkoholická neuropatie postihuje končetiny, střeva i močovou soustavu. Projevy bývají značně individuální

Při vysazení benzodiazepinů se mohou objevit abstinenční symptomy během několika hodin až několika dní po poslední dávce, v závislosti na poločasu rozpadu konkrétního léku. Mezi tyto příznaky patří třes, pocení, bolesti hlavy, svalové křeče, nevolnost, zvracení a zvýšená citlivost na světlo, zvuk a dotek. Křeče mohou být obzvláště nebezpečné a vyžadují okamžitou lékařskou pomoc. Někteří jedinci mohou také pociťovat tachykardii a hypertenzi.

Aby se dané projevy minimalizovaly, doporučuje se postupné snižování dávky léčiv pod dohledem lékaře. Tento proces zvaný tapering umožňuje tělu a mozku pomalu se přizpůsobit nižším hladinám léku a snižuje riziko závažných abstinenčních symptomů. Rychlost odvykání se liší v závislosti na individuálních potřebách pacienta, ale často zahrnuje postupné snižování dávky o 10–25 % každých několik týdnů. [23, 24, 25, 26, 27]

Jak překonat abstinenční příznaky?

Pokud se ptáte, jak zvládnout abstinenční příznaky u nikotinu, alkoholu, drog a léků, pak věřte, že se jedná o náročný proces, který vyžaduje komplexní přístup zahrnující lékařskou péči, psychologickou podporu a behaviorální strategie. Klíčovým prvkem je přitom rozpoznání a zvládnutí jak fyzických, tak psychických abstinenčních symptomů, které mohou být velmi intenzivní a různorodé v závislosti na typu látky, na níž je jedinec závislý.

Prvním krokem pro jedince s těžkou závislostí bývá detoxikace pod dohledem lékaře. Tento proces zahrnuje monitorování a léčbu abstinenčních příznaků v bezpečném prostředí léčebny. Co se týká zvládání abstinenčních příznaků u závislosti na nikotinu, jsou pro takové případy dostupné nikotinové náhražky a léky, jako je například bupropion nebo vareniclin.

Kvíz: Jak dobře se vyznáte v drogách?

Pro úspěšné překonání závislosti je samozřejmě nezbytná také psychologická podpora. Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) a další formy psychoterapie pomáhají jedincům rozpoznat a změnit návyky a myšlenkové vzorce spojené s užíváním návykových látek. Existují také různé podpůrné skupiny, kde mezi sebou pacienti sdílejí své zkušenosti a poskytují si vzájemnou emocionální podporu.

Pro udržení abstinence a prevenci relapsu je pak možné navštěvovat různé rehabilitační programy nabízející podporu v podobě intenzivní terapie, edukace o závislosti a pomoci při sociální reintegraci. Velice důležitý je rovněž zájem rodiny a přátel, stejně jako vytvoření podpůrného prostředí, které minimalizuje spouštěče a stresory spojené s užíváním návykových látek. [28, 29, 30, 31]

Zdroje: nzip.cz, wikiskripta.eu, healthdirect.gov.au, verywellmind.com, cancer-code-europe.iarc.fr, lagunatreatment.com, stefajir.cz, benzo.cz, americanaddictioncenters.org, webmd.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, verywellhealth.com, health.com, oxfordtreatment.com, my.clevelandclinic.org, mayoclinic.org, healthline.com, aafp.org 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?