abstrakta

9. 9. 2014 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce

10. mezinárodní gastroenterologické sympozium – výtah z abstrakt (10th International Symposium of Gastroenterology – ISG) 12.–14. června 2014, Praha, Česká republika




Česká republika hostila účastníky 10. mezinárodního gastroenterologického sympozia. Do pražského hotelu InterContinental přijelo diskutovat 285 odborníků ze západní, střední a východní Evropy, Ruska a Střední Asie. Organizátorem akce byl tradičně PRO. MED. CS Praha a. s. Společnost PRO. MED. CS buduje silné partnerské vztahy v oblasti gastroenterologie a hepatologie ve všech zemích, kde působí. Za účelem výměny zkušeností pořádá a sponzoruje odborná setkání zaměřená na prezentaci nejnovějších lékařských poznatků. K nejvýznamnějším patří právě International Symposium of Gastroenterology. Níže přinášíme výtah z abstrakt kongresu.

Výtah z abstrakt

Luboš Petruželka, Praha, Česká republika Na míru šitý přístup k chemoterapii gastrointestinálních malignit Klasifikace zhoubných nádorů původně vycházela z jejich lokalizace – vztahu k orgánu nebo tkáni, od čehož se odvíjel výběr léků. V budoucnu bude možné volit léčbu individuálně, na základě genomických alterací. Cílem personalizovaného přístupu je maximalizovat léčebný efekt. V praxi to znamená identifikovat pacienty, kteří budou nejlépe profitovat z moderní léčby, a eliminovat ty, kteří danou terapii nepotřebují nebo by z ní neměli užitek.
Miroslav Zavoral, Štěpán Suchánek, Praha, Česká republika Hledání optimálního screeningu kolorektálního karcinomu Redukce mortality na kolorektální karcinom lze dosáhnout jen implementací programů zaměřených na širokou veřejnost s cílem zvýšit účast cílových skupin. Prevence kolorektálního karcinomu zahrnuje screening a surveillance. V České republice byl zaveden populační screening v lednu 2014.
Joachim Mössner, Lipsko, Německo Refluxní ezofagitida: Barrettův jícen a s ním související komplikace, diagnóza, léčba a sledování Barrettův jícen vzniká v důsledku zánětu u refluxní choroby jícnu a představuje prekancerózu. Za nejefektivnější terapii u pacientů s vysokým stupněm dysplazie se považuje kombinace endoskopické resekce a radiofrekvenční ablace, která by měla mít přednost před chirurgickým zákrokem.
Miroslav Ryska, Praha, Česká republika Stále nepříznivá prognóza karcinomu pankreatu Karcinom pankreatu je na 4. místě, co se týče mortality na onkologická onemocnění. Tumor bývá diagnostikován většinou v rozvinutém stadiu onemocnění a jen u pětiny pacientů je resekovatelný. Resekce je přitom jediným terapeutickým výkonem významně prodlužujícím přežití. Přežití dále prodlužuje radikální resekce následovaná adjuvantní radioterapií a léčba pacienta ve vysokoobjemovém centru. Naproti tomu paliativní léčba a léčba pacienta mimo centrum nemají vliv na delší přežívání pacientů.
Jiří Froněk, Praha, Česká republika Role laparoskopické chirurgie gastrointestinálních malignit Laparoskopie si v gastroenterologii získala popularitu a stala se standardem léčby u řady gastrointestinálních malignit. Mezi její přednosti patří nízký výskyt komplikací, redukce pooperační bolesti a lepší kosmetický efekt. Příspěvek se podrobněji zabýval jejím uplatněním a limity u jednotlivých částí trávícího systému.
Milan Lukáš, Praha, Česká republika Perianální Crohnova nemoc, diagnostické a terapeutické možnosti Perianální komplikace se vyskytují asi u 30–50 % pacientů s Crohnovou chorobou. V diagnostice těchto lézí se uplatňují zejména magnetická rezonance a endosonografie, z léčebných postupů je možno podle indikace volit biologickou terapii, imunosupresiva, případně antimikrobiální léčbu a specifické chirurgické přístupy.
Pavel Drastich, Praha, Česká republika Akutní těžká ulcerózní kolitida Ulcerózní kolitida je chronické recidivující zánětlivé onemocnění tlustého střeva. U 20 % pacientů se rozvine těžká forma tohoto onemocnění vyžadující hospitalizaci, u části z nich fulminantní kolitida s rizikem toxického megakolon a perforace střeva. Většina pacientů odpovídá na léčbu kortikosteroidy, u některých je nutno podat antibiotika. U těch, kteří nereagují na léčbu kortikosteroidy, je indikován cyklosporin, infliximab, v nejtěžších případech kolostomie.
Zuzana Šerclová, Praha, Česká republika Pooperační komplikace u Crohnovy nemoci Cílem chirurgické léčby nespecifických střevních zánětů (IBD) je zmírnit symptomy nemoci a zlepšit kvalitu života pacientů. Léčba IBD vyžaduje specializovaný přístup v rámci vysokoobjemového centra, výběr vhodné techniky, správné načasování výkonu a správnou předoperační medikaci. Mesalazin, azathioprin a metotrexát neovlivňují výskyt postoperačních komplikací, kortikosteroidy, biologická terapie a kombinovaná imunoterapie riziko těchto komplikací zvyšují. Dalším nepříznivým faktorem zvyšujícím riziko postoperačních komplikací je malnutrice.
E. N. Širokova, V. T. Ivaškin, Moskva, Ruská federace Prediktivní faktory selhání léčby a přežití u overlap syndromu při primární biliární cirhóz a autoimunitní hepatitidě Autoři sledovali 52 pacientů s diagnózou overlap syndromu léčených prednizolonem a kyselinou ursodeoxycholovou po dobu 1–10 let. Výsledky studie ukázaly, že riziko selhání léčby koresponduje s následujícími nálezy: bilirubin v séru > 6 ULN, ALP > 4 ULN a Mayo skóre > 6. Vysoká hladina bilirubinu a selhání léčby byly spojovány s úmrtím nebo transplantací jater.
Ĺubomír Skladaný, Banská Bystrica, Slovensko Hepatocelulární karcinom: co nám řekly výsledky kohortní analýzy 100 + 300 Prezentována byla data o surveillance u dvou kohort pacientů banskobystrického regionu na Slovensku. Autoři studie hledali odpovědi na to, jak velká část pacientů s rizikem hepatocelulárního karcinomu je sledována a jak se to odráží v mortalitě na tento nádor. Výsledky ukázaly vzestup incidence i mortality, nedostatečné využití dostupných terapeutických modalit, pozdní diagnózu nádoru i nedostatečnou surveillance.
G. M. Kurmanova, K. B. Kurmanova S. S. Sadykova, Almaty, Kazachstán Kyselina ursodeoxycholová ve standardní terapii pacientů s chronickou hepatitidou C a B Výsledky studie zahrnující 580 pacientů s diagnózou chronické hepatitidy C a B ukázaly, že kyselina ursodeoxycholová (UDCA) přidaná ke standardní antivirové terapii (peg. interferon, peg. interferon + ribavirin) umožnila rychlejší normalizaci hodnot ALT a AST a lepší kontrolu cholestázy. Ve skupině s UDCA byl také nižší výskyt hematologických vedlejších účinků antivirotik.
Renat Latipov1, 4, Ajnagul Kuatbajeva2, Kalja Kasymbekova3, Elmira Flem4 1Taškent, Uzbekistán; 2Almaty, Kazachstán; 3Biškek, Kyrgyzstán; 4Oslo, Norsko Rotavirové infekce ve Střední Asii Studie mapovala výskyt rotavirové gastroenteritidy u více než 20 000 dětí do pěti let věku na území Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Kazachstánu v letech 2007–2009. Rotaviry byly identifikovány u 26 % z celkového vzorku a měly za následek úmrtí téměř 900 dětí. Rotaviry jsou v dané věkové a daném regionu skupině ročně příčinou 12,5 tisíce hospitalizací a 1,7 tisíce úmrtí. Podle autorů studie by rotavirová vakcína pomohla snížit dětskou morbiditu a mortalitu.
V. I. Simaněnkov, E. A. Lutayenko, Petrohrad, Ruská federace Korekce motorické dysfunkce u pacientů s funkční dyspepsií Metaanalýzy 14 studií zahrnujících 1053 pacientů s funkční dyspepsií (FD) prokázaly vysokou účinnost (61 %) prokinetik v léčbě této poruchy. Autoři prezentovali výsledky nezávislé multicentrické studie s Itomedem (itoprid hydrochlorid) u 30 pacientů s FD. Itoprid se potvrdil jako účinné a bezpečné prokinetikum, které lze úspěšně využít v monoterapii FD. Léčba vedla k rychlé redukci příznaků a zlepšení kvality života. Stanislav Rejchrt, Hradec Králové, Česká republika Role endoskopie u portální hypertenze Endoskopické metody se ukazují jako efektivní v diagnostice a řešení komplikací portální hypertenze. Mezi ty patří: jícnové varixy, gastrická antrální vaskulární ektazie, portální biliopatie, gastropatie, enteropatie a kolonopatie.
Libor Vítek, Praha, Česká republika Bezpečnost UDCA v těhotenství Intrahepatální cholestáza se vyskytuje u 0,5–1 % žen ve druhé polovině gravidity. Manifestuje se svěděním, vzestupem jaterní enzymatické aktivity a zvýšenými hladinami žlučových kyselin v séru. Stav neohrožuje těhotnou ženu, ale představuje závažné riziko pro plod. Výsledky multicentrické studie zahrnující 261 těhotných s intrahepatální cholestázou, které byly léčeny pomocí kyseliny ursodeoxycholové, potvrdily bezpečnost této léčby v těhotenství. UDCA je indikována u těhotných s nálezem kritických sérových hodnot žlučových kyselin.
Alexander Dechene, Essen, Německo Elastografie Elastografie je moderní ultrasonografická technika pro vyšetření jaterní tkáně. Výhodou metody je její neinvazívnost, reprodukovatelnost, snadná diagnostika cirhózy, možnost prediktivního hodnocení jaterních komplikací a kvantifikace steatózy, nevýhodou pak relativně nízká použitelnost (u 80 % pacientů) či nedostatečná rozlišovací schopnost fibrózy a zánětu. T. Fejfar1, V. Šafka1, V. Jirkovský1, P. Hůlek1, 2 Hradec Králové, Česká republika1; Ostrava, Česká republika2 Danišův stent v terapii krvácení z jícnových varixů Akutní krvácení z jícnových varixů patří mezi nejzávažnější komplikace portální hypertenze při jaterní cirhóze. V řešení tohoto život ohrožujícího stavu se stále více uplatňují endoskopické metody, v posledních letech pak zejména Danišův stent.
Jonas Valantinas, Vilnius, Litva Akutní portální žilní trombóza – diagnóza a léčba U chronické portální žilní trombózy je hlavním cílem léčba jejích komplikací. Využívají se ligátory jícnových varixů, skleroterapie či betablokátory. V případě akutní portální trombózy se vedle portosystémových spojek uplatňuje také trombektomie a trombolýza. Recentní studie ukazují, že antikoagulační terapie je vhodná jak pro akutní, tak chronickou formu portální trombózy. Předmětem diskusí je dávkování a interval podávání antikoagulancií s ohledem na jaterní cirhózu. Krzysztof Gutkowski, Řešov, Polsko Nový neinvazívní prediktivní model zánětlivé aktivity u pacientů s autoimunitní hepatitidou typu I Představený hodnoticí model dokáže rozlišovat pacienty s nízkou vs. vysokou zánětlivou aktivitou v jaterní tkáni. Tento nový neinvazívní diagnostický nástroj může být nápomocný v monitorování zánětlivé aktivity autoimunitní hepatitidy během imunosupresivní terapie a volbě terapie bez nutnosti provádět opakované jaterní biopsie.
O. M. Drapkina, Moskva, Ruská federace Novinky v patogenezi NAFLD Příspěvek zmínil souvislost metabolického syndromu (MS) a nealkoholické steatózy jater (NAFLD). Zlatým standardem léčby aterogenní dyslipidémie při MS se staly statiny, autoři nicméně poukazují na potřebu dalšího studia poruch lipidového metabolismu u pacientů s MS.
S. I. Umarova, Biškek, Kyrgyzstán Výsledky screeningu zaměřeného na detekci NAFLD a identifikaci rizikových faktorů incidence u pacientů městských poliklinik ve středoasijském regionu – Biškeku Tým z Biškeku zjistil, že více než třetina z 359 sledovaných pacientů, kteří navštívili v období červen –říjen 2010 vybrané zdravotnické zařízení, měla NAFLD. Z toho 75 % mělo steatózu, 20 % steatohepatitidu a 4 % jaterní cirhózu. Jako nejčastější rizikový faktor byly určeny nadváha a obezita.
M. V. Majevskaja, V. T. Ivaškin, A. G. Komova Prevalence jaterních chorob v ruské megapoli Autoři studie sledovali v období říjen–listopad 2012 výskyt jaterních onemocnění u obyvatel Moskvy. Pomocí dotazníkového šetření a laboratorních vyšetření zjistili u 30 % z 5000 respondentů abnormální jaterní testy. Nejčastější příčinou byla NAFLD, alkoholické poškození jater a HCV-infekce.
Igor Skrypnyk1, Natalia Charčenko2, Ganna Maslova1 1Poltava, Ukrajina; 2Kyjev, Ukrajina Léky navozené jaterní poškození Primární volbou léčby akutní leukémie je polychemoterapie. Limitujícím faktorem této léčby je však její cytotoxicita. Zejména aplikace antracyklinových antibiotik je spojována s rizikem jaterního poškození. Kombinace UDCA a ademethioninu ve vysokých dávkách představuje optimální přístup v léčbě a prevenci lékem navozeného jaterního poškození.
F. I. Chamrabajeva, Taškent, Uzbekistán Možnosti diagnózy a léčby chronické pankreatitidy se stenózou pankreatických cest Studie sledovala vývoj onemocnění a efekt léčby u 25 pacientů s chronickou pankreatitidou a stenózou pa kreatických cest. První skupina užívala inhibitory protonové pumpy + enzymatické preparáty, druhá skupina měla k této standardní terapii navíc Ursosan (kyselinu ursodeoxycholovou). Ve skupině s Ursosanem došlo k výraznějšímu efektu v biochemických parametrech a pacienti udávali i lepší kvalitu života.
F. I. Chamrabajeva, Taškent, Uzbekistán Posouzení stavu jater u pacientů s chronickou pankreatitidou a metabolickým syndromem Studie zahrnující 52 pacientů s chronickou pankreatitidou a metabolickým syndromem prokázala u těchto pacientů poruchu glukózo-inzulínové homeostázy. V patogenezi se uplatňují nejspíše hormonální poruchy a změny v buněčném metabolismu navozené přítomností volných mastných kyselin.
G. R. Juldaševa, F. I. Chamrabajeva, A. S. Chadžimetov, Taškent, Uzbekistán Charakteristiky lipidového a karbohydrátového spektra u pacientů s chronickou pankreatitidou a metabolickým syndromem Autoři studie zkoumali roli inzulínu a adipokinů (adiponektin, rezistin, leptin) v rozvoji chronické pankreatitidy u 52 pacientů s metabolickým syndromem. Výsledky prokázaly u těchto pacientů vysoké krevní hladiny lipidů a karbohydrátů, hyperleptinémii a nízké hladiny rezistinu a adiponektinu. K uvedeným nálezům by se mělo přihlížet při volbě léčby.
Igor Skrypnyk, Tetyana Dubrovynska, Poltava, Ukrajina Nealkoholová steatohepatitida u pacientů s akutní myokardiální infekcí a metabolickým syndromem: statiny, či kyselina ursodeoxycholová Studie porovnávala efekt kombinace rosuvastatinu 10 mg + UDCA 15 mg oproti rosuvastatinu 20 mg u pacientů s nealkoholickou steatohepatitidou (NASH) a infarktem myokardu, kteří měli současně metabolický syndrom. Kombinovaná terapie s poloviční dávkou rosuvastatinu se ukázala účinnější v normalizaci jaterních testů a snížení krevních triglyceridů a cholesterolu než samotný rosuvastatin. Data jsou důkazem toho, že jaterní dysfunkce hraje zásadní roli v patogenezi dyslipidémie.
Igor Skrypnyk1, Natalia Charčenko2, Ganna Maslova1 1Poltava, Ukrajina; 2Kyjev, Ukrajina Posouzení terapeutických přístupů u NAFLD v současných podmínkách na Ukrajině a jejich korelace s rizikovými faktory – výsledky otevřené multicentrické prospektivní studie DIREG L 04443 Autoři studie vyšetřili 2188 osob ze 156 center v 37 městech s cílem posoudit rizikové faktory, komorbidity a terapeutické přístupy u pacientů s NAFLD. Celkem 64 % respondentů v době vyšetření užívalo hepatoprotektiva, převážně esenciální fosfolipidy (56 %) nebo silymarin (20 %). Hepatoprotektiva byla předepsána téměř všem pacientům při první návštěvě lékaře, další návštěva však jejich efekt neprokázala.
D. I. Skoryj, O. M. Tyščenko, O. V. Maloštan, T. V. Kozlova, A. O. Maloštan, N. M. Voskresenka, Charkov, Ukrajina Jaterní disekce gas-jet: benefity a limitace Autoři studie porovnávali techniku gas-jet, vyvinutou na vlastním pracovišti, s ostatními technikami jaterní disekce. Použití gas-jet nezpůsobuje termické poškození jaterní tkáně a umožňuje rychlou obnovu hepatocytů.
J. Martínek1, J. Špičák1, E. Kieslichová2, R. Janoušek3, A. Pazdro4, T. Rösch5 1-4Praha, Česká republika; 5Hamburk, Německo Perorální endoskopická myotomie: zkušenosti z České republiky Metoda POEM (perorální endoskopická myotomie) je alternativou laparoskopické myotomie a představuje bezpečnou a efektivní léčebnou modalitu pro pacienty s achalázií jícnu. Tato slibná metoda je dosud považována za experimentální. Autoři prezentovali zkušenosti s metodou POEM ve svém centru.
Julius Špičák, Tomáš Hucl, Praha, Česká republika Inkompletní kolonoskopie: důsledky, alternativy, budoucnost Inkompletní kolonoskopie představuje problém s negativním klinickým dopadem. Zapříčiněna je více faktory, mezi něž patří špatná příprava, bolestivost vyšetření, anatomické překážky či nedostatečné zkušenosti vyšetřujícího. Řešením může být opakované vyšetření jiným endoskopistou, podání baryové suspenze, volba vhodnějších endoskopických nástrojů, využití CT kolonografie či kapslová endoskopie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?