Africké země jednají v Etiopii o sjednocení postupu proti ebole

9. 9. 2014 7:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci Africké unie (AU), kteří v Etiopii jednají o společné strategii proti šíření viru ebola, vyzvali všechny africké země ke zrušení zákazu cestování. Chtějí tak podpořit stagnující ekonomiky těch zemí, které nemoc zasáhla, uvedla agentura AFP.


Zákazy by prý měly nahradit důslednějšími kontrolami cestujících na hranicích. V západní Africe na nemoc zemřelo už více než 2000 lidí a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v příštích týdnech přibudou jen v Libérii tisíce dalších případů nakažení.

V zahajovacím projevu konference řekla předsedkyně AU, Jihoafričanka Nkosazana Dlaminiová-Zumaová, že Afrika musí na situaci reagovat jednotně a kolektivně. Přiznala, že se ukazuje nedokonalost zdravotních systémů jednotlivých států, nemyslí si ale, že je správné izolovat nebo stigmatizovat nemocné, celé komunity nebo státy.

Senegalský ministr zdravotnictví oznámil, že jeho země otevře humanitární koridor, aby tak umožnila příliv zahraniční pomoci do postižených zemí. Metropole Dakar je totiž hlavním překladištěm zahraniční pomoci na západě Afriky. V Senegalu s ebolou bojuje guinejský student, který je zatím jediným potvrzeným případem nemoci v zemi.

Už v neděli oznámil americký prezident Barack Obama, že poskytne západoafrickým zemím na boj s epidemií vojenskou pomoc. Vojáci by údajně mohli podpořit místní při stavbě izolačních jednotek či poskytnout ochranu zdravotnickému personálu. Lékaři a sestry byli kvůli nedůvěře místních už několikrát vystaveni útokům. Vyslání vojáků, kteří v Sieře Leone postaví nové zdravotnické středisko s 62 lůžky, oznámila také Británie.

Od začátku roku se ebolou nakazilo asi 4000 lidí, nejpostiženější jsou Guinea, Sierra Leone a Libérie. Případy úmrtí má také Nigérie. Nezávisle na epidemii v západní Africe se ebola šíří už také v Kongu.
Podle WHO narůstá počet nakažených v Libérii exponenciálně. Jen v příštích třech týdnech se prý nakazí dalších několik tisíc lidí. Zdravotnický systém v zemi se hroutí, jen v okolí hlavního města by prý bylo zapotřebí 1000 lůžek, k dispozici je ale pouhých 240.

Sierra Leone sáhla k poměrně drastickému opatření a od 19. do 21. září nebudou moci lidé vycházet. Organizace Lékaři bez hranic vydala varování, že by toto opatření mohlo vést k rozsáhlým pouličním nepokojům.

Mezitím se urychluje výzkum příslušné vakcíny, která se ukázala jako účinná u opic. Podařilo se je díky ní imunizovat proti ebole až na deset měsíců. Testy na lidech se budou provádět ve Spojených státech, Británii a v Africe.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?