Amenorea trápí baletky i vytrvalostní běžkyně. Souvisí s nízkou hmotností a přísným tréninkem

3. 6. 2020 9:00
přidejte názor

Přestože pravidelná menstruace komplikuje život mnoha žen, pro početí je naprosto nezbytná. Její náhlé vymizení tedy může být pořádně stresující, o to víc, pokud tento stav nesouvisí s těhotenstvím. Amenorea, jak se tomuto jevu odborně říká, může mít několik příčin. Zpravidla ale souvisí s nízkou tělesnou hmotností či hormonálními poruchami.

Nadávají na ni, ale jakmile se nedostaví, zmocní se jich obavy. Ačkoli pravidelná menstruace umí být pořádně otravná, pro ženy, které se jednoho dne chtějí stát matkami, je naprosto nezbytná. Protože kde není menstruace, nedochází ani k ovulaci, procesu uvolnění vajíčka, které se připravuje na oplodnění spermiemi. Pokud k početí nedojde, začne se zbytnělá děložní sliznice postupně odlupovat a odchází z těla v podobě menstruačního krvácení. To se ale z mnoha důvodů nemusí dostavit. Pokud se perioda neobjeví do 3 cyklů, mluvíme o takzvané amenoree.

Příčiny amenorey

Ačkoli toto pojmenování může v člověku evokovat pocit, že se jedná o vážnou chorobu, úplně tomu tak není. Přestože amenorea může mít zdravotní příčiny, které mohou být více i méně vážného charakteru, v některých případech se objevuje zcela přirozeně. Typicky třeba během těhotenství nebo menopauzy. Amenorea je přirozená také v pubertě, kdy se cyklus teprve ustaluje.

Obecně ji můžeme také rozdělit na primární, kdy žena nezačne menstruovat ani po 15. roku života, a sekundární, kdy pravidelná menstruace náhle vymizí a neobjeví se déle než tři cykly. Pokud se u vás tedy perioda neobjeví pouze jednorázově, nemusíte propadat panice. Pravděpodobně bude na vině stres či nedostatek vitamínů. Zkuste se proto dát do pohody, jíst zdravě a ještě dva měsíce vyčkejte. V případě, že by se ani po 3 cyklech menstruace nedostavila, navštivte raději svého gynekologa.

Máte pravidelnou menstruaci?

Zvláštním případem je pak amenorea po vysazení antikoncepce či dokonce během jejího užívání. Kvůli ní u žen dochází pouze k hormonálnímu krvácení, které může mít pouze slabou formu. U některých uživatelek může dokonce zcela vymizet a znovu se objevit po vysazení pilulek. I v tomto případě si ale perioda může dávat na čas. U některých žen totiž trvá i několik měsíců, než se cyklus opět obnoví.

Vliv na menstruační období pak mohou mít i některé léky. Například:

  • Antipsychotika
  • Rakovinová chemoterapie
  • Antidepresiva
  • Léky na krevní tlak
  • Léky na nějakou alergii

Nevhodná životospráva

Dříve než začnete spekulovat nad možnými poruchami a nemocemi, zamyslete se nad svým životním stylem. Právě ten totiž patří mezi velmi časté příčiny obtíží. Problém mívají hlavně velmi hubené ženy nebo sportovkyně. Typická je amenorea například pro vytrvalostní běžkyně, baletky anebo modelky. Podobně jsou na tom i ženy, které se příliš obávají o svou váhu. Protože pokud nemají dostatek tukové tkáně a jejich hmotnost klesne o 10 až 15 procent pod normální váhu, dramaticky klesá produkce estrogenu, kvůli čemuž dochází k dlouhodobé absenci menstruace.

Negativní vliv na periodu má rovněž příliš přísný trénink a s ním spojený vysoký energetický výdej. Amenoreu může zapříčinit také stres, který má schopnost dočasně změnit fungování hypotalamu – oblast mozku, která kontroluje hormony regulující menstruační cyklus. Ten se zpravidla obnoví po snížení stresu.

Hormonální nerovnováha

Další příčinou pak může být hormonální nerovnováha, která bývá způsobena celou řadou faktorů. Mezi nimi je například:

Problémy strukturálního charakteru

V neposlední řadě lze za chybějící menstruací hledat také problémy s pohlavními orgány. Některé ženy může například trápit Ashermanův syndrom projevující se zjizvenými srůsty v děloze, které způsobují nepravidelnou, slabší a méně častou menstruaci. Bývají následkem kyretáže, zánětu či chlamydiové infekce. Některé dívky se rovněž mohou narodit bez části reprodukčního systému, jako je děloha či děložní čípek. Tato vrozená vada může rovněž způsobit amenoreu.

Doprovodné příznaky amenorey

Ačkoli je hlavním příznakem amenorey chybějící menstruace, u některých pacientek se lze setkat také s dalšími doprovodnými příznaky. Mezi ty patří třeba:

  • Galaktorea (mléčný výtok z bradavky bez předchozího těhotenství)
  • Zvýšené padání vlasů
  • Bolest hlavy
  • Možné změny ve vidění
  • Hojněji rostoucí ochlupení (i v místech, kde předtím nerostlo)
  • Bolest v oblasti pánve
  • Akné

Vyšetření a léčba

Lékaře by měla navštívit každá žena, u které se pravidelné krvácení neobjevilo po dobu tří cyklů, anebo menstruaci nikdy neměla, ačkoli je starší 15 let. Kromě komplexního vyšetření pohlavních orgánů lékař provede hned několik testů. Mezi nimi bude pravděpodobně figurovat těhotenský test, dále také test funkce štítné žlázy a vaječníků, vyšetření hladiny prolaktinu či mužského hormonu. A vzhledem k tomu, že za potížemi může stát také nedostatek estrogenu, testují lékaři i jeho hladinu.

Běžnou součástí vyšetření pak je také:

  • Ultrazvuk
  • Počítačová tomografie (CT)
  • Magnetická resonance

Léčba se samozřejmě odvíjí v závislosti na původu obtíží. U hormonálních poruch pomohou patřičné hormony, někteří lékaři rovněž předepisují antikoncepční pilulky, které mohou pomoci cyklus opět nastartovat. Medikamenty je pak léčena také amenorea způsobená poruchami štítné žlázy či hypofýzy. V případě, že se jedná o nádor či blokádu strukturálního charakteru, může být nutné podstoupit menší chirurgický zákrok.

V případě že lékař zjistí, že problém pramení ve vašem životním stylu, bude třeba učinit výrazné změny, které spočívají ve zlepšení stravovacích návyků, vyvarování se stresu a snížení fyzické zátěže u aktivních sportovkyň. Ty by rovněž měly dbát na dostatečný příjem bílkovin, tuků a vápníku. Důležitý je také vitamín D, který má vliv na vstřebávání vápníku a na zdraví kostí.

Další poruchy menstruace  

Standartní doba cyklu se udává na 21 až 35 dní s tím, že průměrně trvá 28 dní. U některých žen se ale můžeme setkat s odchylkami, a to jak časovými, tak těch týkajících se intenzity samotného krvácení. Tyto výkyvy se označují jako:

  • Oligomenorea – interval delší než 35 dní
  • Polymenorea – interval kratší než 21 dní (méně než dvě vložky denně)
  • Hypomenorea – velmi slabé krvácení
  • Hypermenorea – příliš silné krvácení (více než 5 vložek denně)
  • Menoragie – prodloužená menstruace trvající 7 až 14 dní
  • Dysfunkční krvácení – délku intervalu není možné přesně stanovit, trvá déle než 14 dní

Samostatnou kapitolou jsou pak přídatná krvácení. Typicky se jedná o špinění bez souvislosti s menstruací, premenstruační a postmenstruační špinění související s menstruací, ovulační krvácení související s probíhající ovulací.

Zdroje: rehabilitace.info, gyncare.cz, svetbehu.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?