Americký úřad varuje před pasivním kouřením

29. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Carmonův úřad má za úkol vzdělávat a informovat Američany o tom, jak zlepšit zdraví a snížit rizika nemocí a zranění. Ve své zprávě Carmona detailně ukazuje, nakolik pasivní kouření ovlivňuje zdraví člověka. Současně v ní zdůrazňuje, že nikdo by neměl být nucen inhalovat kouř...


Washington - Pasivní kouření zabíjí a cestou k tomu dostat tento problém pod kontrolu je zákaz veškerého kouření na pracovištích. Podle agentury Reuters to dnes řekl hlavní chirurg USA Richard Carmona.

Carmonův úřad má za úkol vzdělávat a informovat Američany o tom, jak zlepšit zdraví a snížit rizika nemocí a zranění. Ve své zprávě Carmona detailně ukazuje, nakolik pasivní kouření ovlivňuje zdraví člověka. Současně v ní zdůrazňuje, že nikdo by neměl být nucen inhalovat kouř.

„Pasivní kouření způsobuje předčasnou smrt a nemoci u dětí i dospělých, kteří nekouří,“ píše se ve zprávě. „Děti vystavené pasivnímu kouření mají vyšší riziko, že se u nich dostaví syndrom náhlého úmrtí, akutní respirační infekce, ušní potíže či silné astma,“ dodává dokument.

Některá odvětví průmyslu, zejména pak bary a restaurace, však tvrdí, že přijdou o byznys, pokud bude kouření zcela zakázáno.

Podle zprávy existují důkazy, že nejméně 60 procent nekuřáků ve Spojených státech je více či méně vystaveno pasivnímu kouření. Dokument rovněž tvrdí, že tabákový průmysl se snažil zamaskovat vědecké poznatky o vlivu tabákového kouře.

Některé závěry zprávy:

- domy a pracoviště jsou převládajícími místy, kde jsou nekuřáci vystaveni pasivnímu kouření

- více jsou pasivnímu kouření vystaveni lidé s menšími příjmy

- vystavení pasivnímu kouření není možné zabránit používáním klimatizací, odsávacích systémů či větráků

- vzduchové systémy mohou rozšiřovat kouř skrze budovy

- zákazy kouření na pracovištích jsou efektivním způsobem ke snížení vlivu pasivního kouření

- zákazy kouření na pracovištích vedou k tomu, že zaměstnanci méně kouří

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?