Američtí aktivisté bojují proti vakcínám

11. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Otázka vedlejších účinků očkování stále vyvolává rozruch. A to navzdory rozsáhlým mezinárodním studiím, které žádnou souvislost neporokázaly. V úterý otevřel tento problém Vládní reformní výbor v USA...


Přestože opakované výzkumy ukazují, že neexistuje žádná spojitost mezi očkováním a vznikem autismu, někteří američtí politikové se snaží dokázat opak.

Na začátku prosince přijal Kongres zákon, který znesnadňuje zahájit stíhání výrobců vakcín. S tím však nesouhlasí Vládní reformní výbor (The House Reform Comittee), který včera opět otevřel otázku vedlejších účinků očkování. Informuje o tom agentura Reuters.

Předsedou výboru je republikánský poslanec Dan Burton, jehož vnuk trpí autismem. Burton je znám jako odpůrce očkování a proti tomuto problému vystupuje už léta.

„Nelze argumentovat čísly a počtem případů. Negativní účinky vakcinací začínají nabývat rozměrů epidemie. Je třeba s tím něco udělat,“ řekl mluvčí výboru Nick Mutton.

Čísla žádnou spojitost nedokazují

Rozsáhlé výzkumy ale opakovaně potvrdily, že mezi očkováním a autismem či jinými nemocemi neexistuje žádná souvislost.

Nejnověji to dokazuje dánská studie, která zahrnovala přes 530 tisíc dětí. Výzkum potvrzuje poznatky z dřívějších studií, že kombinovaná vakcína proti zarděnkám, neštovicím a příušnicím nemá žádnou spojitost s výskytem autismu u očkovaných jedinců. Výsledek studie byl publikován v časopise New England Journal of Medicine (NEJM: Vol 347:1477-1482, November 7, 2002, Number 19).

“Veřejnost se začala očkování dětí obávat poté, co v některých regionech vzniklo podezření, že vakcinace může mít souvislost se zvýšenou incidencí autismu,“ odůvodňují význam studie výzkumní pracovníci pod vedením Dr. Kreestena Meldgaarda Madsena.

Do studie bylo zahrnuto 440 tisíc dětí očkovaným proti zarděnkám, neštovicím a příušnicím, v kontrolní skupině bylo 100 tisíc dětí, u kterých toto očkováno provedeno nebylo. Riziko autismu se přitom ukázalo o obou skupin stejné. Zároveň nebyl zjištěn vyšší výskyt onemocnění během imunizace.

Výsledky této studie potvrdily poznatky, ke kterým finští vědci dospěli už před čtyřmi lety.

Podle zkušeností lékařů se ale rodiče budou očkování proti dětským nemocem obávat i nadále. „Ani objektivní informace bohužel nedokážou ukončit tento rozruch. Silně zakořeněné postoje lze jen těžko změnit,“ píše Dr. Edward Campion, redaktor časopisu New England Journal of Medicine.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 11.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?