Analýza ukázala více komplikací chřipky i úmrtí než v zahraničí

26. 2. 2013 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Předběžná analýza letošní chřipkové epidemie ukazuje, že co do počtu případů je tento rok srovnatelný s jinými, mnohem víc ale bylo vážných průběhů i úmrtí. ČTK to řekl Jan Kynčl z oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.


Tak výrazné počty závažných případů podle něj v zahraničí evidovány nejsou. Horší dopad epidemie přikládá Kynčl tomu, že v Česku se proti chřipce dává očkovat málo lidí. Očkováno je do pěti procent populace, průměr EU je 20 procent.

Je to pracovní hypotéza, čas teprve ukáže,“ řekl Kynčl s tím, že v nynější sezóně už se toho moc změnit nedá, lidé by ale určitě měli zvážit očkování pro další sezóny.

Letošní chřipková sezóna by podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty mohla skončit do dvou až tří týdnů. Počty onemocnění dlouhodobě klesají, nadále je ale vysoký počet komplikovaných případů i úmrtí.

V minulém týdnu bylo na 100.000 obyvatel 1460 případů akutních respiračních onemocnění. Od počátku epidemie zemřelo 95 lidí, na JIP a ARO v nemocnicích se léčilo se závažnými komplikacemi 447 lidí. Další tisíce byly podle Kynčla v nemocnicích na běžných lůžkách. V epidemii onemocní v průměru milion lidí.

Předběžná analýza, na kterou upozornily noviny, je k 1. únoru a zahrnuje 264 hospitalizovaných, z nich 159 mužů a 105 žen. Očkováno proti chřipce před aktuální chřipkovou sezónou bylo z této skupiny jen sedm lidí. Očkování přitom rizikovým skupinám hradí zdravotní pojišťovny.

Nejmladšímu pacientovi s komplikovanou chřipkou byl jeden měsíc, nejstaršímu 92 let. Průměrný věk byl 56 let.

V analyzovaném souboru bylo 51 úmrtí, 34 mužů a 17 žen. Průměrný věk zemřelých se závažnou chřipkou byl 64 let, nejmladšímu bylo 27, nejstaršímu 92. Většinu úmrtí způsobil těžký virový zápal plic.

U 66 procent nemocných způsobil onemocnění virus A(H1N1), který vyvolal pandemii v roce 2009, nyní už je označován jako virus sezónní chřipky.

Převážná většina pacientů s vážným průběhem chřipky měla jeden nebo i více rizikových faktorů: 30 procent bylo obézních, 25 procent kouřilo, 29 procent byli kardiaci, 17 procent mělo chronické respirační onemocnění a osm procent chronické onemocnění krve, včetně krevních nádorů. Někteří nemocní se závažným průběhem chřipky byli do té doby zcela zdrávi.

Kynčl uvedl, že očkování sice neposkytuje stoprocentní ochranu, významně ale snižuje riziko komplikací i úmrtí. „Bohužel, to si řada lidí, včetně zdravotníků neuvědomuje. Očkování by svým pacientům měli doporučovat nejen praktičtí lékaři, ale i odborní lékaři - specialisté,“ shrnul.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?