Balíček ICN 2012 – Překlenutí rozdílů: od důkazů k činům

12. 6. 2012 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako každý rok i letos jsme v polovině měsíce května slavili Mezinárodní den sester. Dne 15. května 2012 proběhla porada managementu nelékařských zdravotnických povolání jednotlivých poskytovatelů zdravotních služeb.


Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s NCO NZO Brno představilo dokument, který každý rok uveřejňuje Mezinárodní rada sester (ICN). Pro letošní rok bylo zvoleno téma Překlenutí rozdílů: od důkazů k činům.

IND Kit 2012 je věnován problematice používání takových postupů v ošetřovatelské péči, které jsou založeny na důkazech. Je nutné si uvědomit, že zdravotnické systémy po celém světě čelí problémům nerovnosti v kvalitě a kvantitě služeb a omezeným finančním prostředkům. Dostupnost informací společně s pokrokem ve vědě vedou k významným zdokonalením v medicínských poznatcích. Balíček IND Kit 2012 pracuje s myšlenkou rozvoje prostředí propojeného s poznatkově informovaným rozhodováním a praxí. Tedy aby bylo dosaženo spolupráce týmů, které provádějí výzkum, a týmů, jež budou tyto nové poznatky používat. Proto je využívání informací rozhodující a dostupnou cestou ke zlepšení výkonnosti zdravotnického systému.

IND Kit 2012 je rozpracován do jednotlivých kapitol:

* Porozumění: Důkazy a praxe
* Zdroje důkazů
* Od důkazů k činům
* Zdůvodňování
* Role národních asociací sester

ICN deklaruje podporu ošetřovatelského výzkumu zvláště tím, že zlepšuje přístup ke vzdělání, které sestry připravuje k provádění výzkumu, ke kritickému hodnocení výsledků výzkumu a k podpoře správného využití výsledků výzkumu v ošetřovatelské praxi. Klíčovou roli v podpoře mají jednotlivé národní asociace sester.

ICN identifikovalo priority ošetřovatelského výzkumu ve zdraví, při onemocnění a poskytování ošetřovatelských služeb, které zdůrazňují kvalitu a nákladově efektivní péči, péči založenou na sounáležitosti, pracovní sílu sester a reformu zdravotní péče. Hlavním cílem ošetřovatelského výzkumu je zlepšit výsledky ošetřovatelské péče, a to tím, že se budou zlepšovat znalosti a postupy sester a informace budou obohacovat zdravotní strategie.

IND Kit 2012 zahrnuje mnoho odkazů na podrobné materiály, které jsou volně dostupné tak, abychom se všichni mohli věnovat takové oblasti zájmu, která je pro nás potřebná.
Celé znění letošního balíčku ICN mohou zdravotničtí pracovníci najít v české i anglické verzi na www.mzcr.cz nebo na www.nconzo.cz.


O autorovi: Mgr. Alena Šmídová1 PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková2, vedoucí oddělení ošetřovatelství a dalších nelékařských povolání a uznávání kvalifikací, Odbor vzdělávání a vědy, MZ ČR1 Náměstek úseku regulace nelékařských povolání, NCO NZO Brno2

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?