Batáty pocházejí z Ameriky, své čestné místo mají na tabuli o Dni díkůvzdání. V Japonsku se pak považují za oblíbené pouliční jídlo pečené batáty známé pod názvem yaki-imo. V Koreji se pod označením goguma-mattang skrývají zase karamelizované batáty. Stále populárnější se ale stávají i v naší zemi, na batáty recept bývá navíc velmi snadný na přípravu.
Co se dozvíte v článku
Batáty recept: hranolky, polévka i pyré
Receptů na batáty je celá řada. Není divu, když se dají připravit jak naslano, tak nasladko. Navíc je možné je zpracovat pomocí různých tepelných úprav, tedy pečením, smažením, vařením nebo grilováním. Z tohoto množství jsme vybrali tři recepty, a to batátové hranolky, pyré a polévku. Všechny si nyní více rozebereme.
Batátové hranolky: recept na hranolky pečené v troubě
Často se podávají batáty s masem, skvěle se k němu hodí právě batátové hranolky. Při jejich přípravě si jde vyhrát s různými kombinacemi koření, popřípadě je posypat sýrem a doplnit o jogurtový nebo avokádový dip. My zvolili jejich odlehčenější variantu pečenou v troubě.
Ingredience
- 3 až 4 batáty,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 2 až 3 lžičky kukuřičného škrobu,
- 1 lžička uzené papriky,
- půl lžičky sušeného česneku,
- půl lžičky soli,
- půl lžičky pepře,
- Na zvážení: půl lžičky rozmarýnu nebo chilli.
Postup
- Batáty pečlivě očistíme a nakrájíme na tenké hranolky. Následně si vezmeme mísu, naplníme ji studenou vodou a hranolky do ní ponoříme. V té je necháme zhruba 30 až 45 minut, abychom je zbavili přebytečného škrobu, díky čemuž by měly být křupavější.
- Poté je osušíme papírovou utěrkou a v další míse je obalíme v kukuřičném škrobu. Dále přilijeme olej a přisypeme všechno koření. Vše spolu promícháme tak, aby byly hranolky v koření rovnoměrně obalené.
- Obalené hranolky rozprostřeme na plech vystlaný pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Pamatujte na to, že hranolky by neměly být rozházené přes sebe, ale tvořit jednu vrstvu.
- Pečeme je pak cca 25 až 30 minut s tím, že v polovině je nezapomeneme promíchat a plech otočit. Po vytažení z trouby je můžete ještě dosolit nebo zakápnout limetkovou šťávou.

Batátové pyré
Jestli jste milovníci kaše, lze tuto přílohu lehce obměnit a připravit si batátové pyré. Určitě mu také přijdete na chuť. Zkombinovat ho můžete s pečeným masem a grilovanou zeleninou. Recept na batátové pyré by navíc měli být schopní zvládnout i úplní začátečníci.
Ingredience
- 2 až 3 středně velké batáty,
- 100 ml mléka nebo smetany,
- 50 g másla,
- 1 stroužek česneku,
- špetka muškátového oříšku, kurkumy, mletého pepře a soli,
- Na zvážení: šťáva z půlky citronu, orestovaná cibulka a čerstvé bylinky na ozdobení.
Postup
- Ze všeho nejdříve oloupeme batáty a nakrájíme je na větší kostky. Vložíme je do hrnce s osolenou vodou, přivedeme k varu a pak vaříme na mírném plamenu zhruba 15 až 20 minut, dokud nezměknou.
- Vodu slijeme, přilijeme polovinu mléka nebo smetany, přidáme máslo a prolisovaný česnek. Vše rozmixujeme dohladka. Kdyby se vám zdálo pyré moc hutné, přilijte ještě mléko či smetanu.
- Pyré už zbývá jen dochutit kořením a pro kyselejší nádech případně přidat pár kapek citronu. Vršek můžeme ještě dozdobit čerstvými bylinkami či orestovanou cibulkou.

Batátová polévka
Polévku je sice zvykem podávat před hlavním chodem, ale tato vás zasytí i sama o sobě. Je jemná, krémová a opravdu vydatná. Pokud jste spíše na ostřejší polévky, lze recept na batátovou polévku ještě opepřit chilli.
Ingredience
- 2 větší batáty (zhruba 600 g),
- 1 větší mrkev,
- 1 větší petržel,
- 1 střední červená cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 l zeleninového vývaru,
- 200 ml smetany (příp. kokosového mléka),
- 1 lžička tymiánu,
- půl lžičky římského kmínu,
- sůl a pepř,
- olivový olej,
- šťáva z citronu,
- Na zvážení: špetka chilli a opražená semínka na ozdobení.
Postup
- Začneme tím, že si nakrájíme batáty, mrkev a petržel na větší kostky. Vyložíme je na plech vystlaný pečicím papírem, přičemž předtím je smícháme s olivovým olejem a kořením, tedy solí, pepřem, římským kmínem a tymiánem.
- Plech přendáme do trouby předehřáté na 200 °C a zeleninu pečeme cca půl hodiny, než bude měkká a začne mírně karamelizovat.
- Dále nakrájíme nadrobno cibuli a v hrnci ji orestujeme dozlatova. Když je cibulka zlatá, připojíme k ní nakrájený česnek a krátce ho opečeme.
- Následně k nim přisypeme zeleninu z trouby a přilijeme zeleninový vývar. Tuto směs necháme povařit zhruba 10 až 15 minut a poté ji rozmixujeme dohladka.
- Na závěr do polévky přimícháme smetanu a dochutíme ji solí, pepřem a šťávou z citronu. Vše necháme ještě přibližně 5 minut vařit. Vršek polévky můžeme posléze posypat opraženými semínky.

Historie batátů
Nejstarší záznamy o pěstování batátů byly nalezeny v Peru a datují se do doby 750 př. n. l, ačkoli se předpokládá, že s jejich pěstováním se začalo již dříve. V době příchodu Kryštofa Kolumba do Ameriky, tedy na konci 15. století, se zde již jednalo o dobře zavedenou plodinu. Ten je přenesl do Evropy.
Až později se s nimi měly možnost seznámit severnější oblasti, a to kvůli afinitě batátů k teplým podmínkám. Popularitě se těšily zejména v 16. století u britské aristokracie, slabost pro ně měl mít Jindřich VIII. Konzumovaly se zde hlavně pečené batáty. V Americe byly naproti tomu batáty do 20. století považovány spíše za jídlo chudých.
Ač to pro někoho může být překvapivé, nejsou příbuzné s klasickými bramborami, přestože sdílí stejný název a podobně vypadají. Sladké brambory jsou totiž čeledi svlačcovité, zatímco klasické brambory čeledi lilkovité. Když už je řeč o jejich názvu, domorodci je označovali jako batatas, což si Španělé převedli na patatas, přičemž v ostatních jazycích se jejich název dále pozměňoval.
Způsoby zpracování batátů
Batáty lze připravit pomocí nejrůznějších tepelných úprav, mohou se péct, smažit, grilovat a nesmíme zapomenout na vařené batáty. Nejlepší je batáty vařit ve slupce, díky čemuž si uchovají více živin. Z bylinek si přitom rozumí s rozmarýnem, česnekem, kmínem nebo uzenou chilli papričkou.
Jelikož jsou batáty přirozeně sladké, zhotovuje se z nich i sladké pečivo, jako například muffiny, sušenky nebo dorty. Batáty se totiž skvěle doplňují se skořicí, muškátovým oříškem, zázvorem a dalším hřejivým kořením. Dále se kombinují s javorovým sirupem nebo hnědým cukrem a z ovoce je možné batáty spojit s jablkem nebo třeba pomerančem. Zneutralizovat jejich sladkou chuť pak lze pomocí citronové šťávy nebo jablečného octa.
V asijské kuchyni zužitkovávají kromě hlíz rovněž jejich listy, a to třeba do salátů. Za vhodných podmínek vám doma přitom batáty vydrží i několik týdnů. Uchovávat by se měly v chladu, suchu a mimo sluneční svit. Přílišný chlad a vlhkost jim však nesvědčí, takže skladovat je v ledničce není ideální.
V jaké formě jíte nejraději batáty?
Složení batátů
Batáty jsou plné škrobu, nachází se v nich komplexní sacharidy, vláknina a bílkoviny včetně sporaminů, zároveň obsahují relativně málo kalorií. V porovnání s klasickými bramborami se vyznačují nižším glykemickým indexem a jsou dobrým zdrojem beta-karotenu, který je provitamínem A.
Kromě něj v nich dále najdeme vitamín C a B6, z minerálů například mangan, hořčík, draslík a vápník. Ve fialových batátech se pak vyskytují antokyany s antioxidačními účinky. Antioxidanty obsažené v batátech působí jako prevence proti některým druhům rakoviny, konkrétně má jít o rakovinu prsu, žlučníku nebo ledvin. Oproti běžným bramborám navíc postrádají jedovatý solanin.
Zdroje: blogs.loc.gov, foodprint.org, daily.jstor.org, ipm.missouri.edu, theosplantbased.com, healthline.com, jimejinak.cz, budejovice.rozhlas.cz