Bazální stimulace a hyperbaroxie -základ úspěchu

13. 5. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bazální stimulace - metoda tolik diskutovaná, některými vynášená do popředí, jinými zavrhovaná. Úkolem všech, kteří pracují konceptem bazální stimulace, je pochopit potřeby nemocného, porozumět jim a poskytnout péči, která vychází z jeho potřeb. Ať je chápána tak, či onak, jejím zavedením se zvýšila kvalita a profesionalita ošetřovatelské péče na našem pracovišti.


SUMMARY

There is a continuous discussion about basal stimulation. Some praise it, others condemn it. The goal of those who use this method is to understand the needs of the patients and provide care to satisfy those needs. No matter how people understand basal stimulation, its introduction into work in our department has lead to an increase quality and professionalism of the nursing care.

Večerní procházka v přímořském rekreačním centru Sharm el Sheikhu na pobřeží Egypta. Rodinná idylka posledního dovolenkového dne. Náhle a nikým nečekáno se řítí auto. Srážka, křik, hrůza v očích těch, kteří vše viděli. Na chodníku zůstává ležet osmileté děvčátko.Holčička byla převezena v bezvědomí do International Hospital. Glasgow Coma Scale bylo 5 až 8, hemiplegie. Základní vyšetření, dýchací cesty ani oxygenace nebyly zajištěny. Začaly tři dny vyřizování, telefonátů a strachu o život. Z Egypta převezla holčičku rakouská letecká záchranná služba do FN Brno na oddělení ARO. Během transportu byla na UPV, lékaři jí zavedli centrální žilní katétr.

Při přijetí lékaři stanovili tyto diagnózy: polytrauma, difuzní poranění mozku s následným anoxickým poškozením, ložiskové intracerebrální krvácení, subarachnoidální krvácení, fisura lebky, zlomenina pánve (horního a dolního raménka stydké kosti), zlomenina rádia a osteosyntéza levého předloktí, hemiplegie. Medikamentózní léčba: Meronem, Unasyn, Mycomax, Celaskon, magnesium, kalcium, Agapurin, Paxirazol, Nootropil, heparin, Paralen, Brufen, Coxtral, Multivitamol, G 10%. Nazogastrickou sondou jí byla podávána výživa: Kabiven, Cubison, Nutrison Energy, Fresubin.

Po čtrnáctidenním pobytu byla přeložena na dětskou JIRP Městské nemocnice Ostrava ve stavu kóma vigile. Zornice byly izokorické, nereagující. Pacientka spontánně ventilovala s O2 přes tracheostomickou kanylu (TSK). Měla zavedený centrální žilní katétr (CŽK) cestou véna subclavia l. sin., nazogastrickou sondu a močový katétr. Měla sádrovou fixaci levé ruky a omezenou pohyblivost pánve. Na naše oddělení byla přeložena kvůli pobytu v hyperbarické komoře a bazální stimulaci.

Hyperbaroxie

Je to léčebná metoda spočívající v podávání kyslíku za podmínek zvýšeného atmosférického tlaku. Nabídka kyslíku je 15krát vyšší než při dýchání vzduchu za normálních podmínek. Rychlost zahájení a počet expozicí v hyperbarické komoře ovlivňuje úspěšnost léčby a zvyšuje šanci na úplné uzdravení. Pacientce jsme aplikovali 22 sezení v hyperbarické komoře.

Ošetřovatelská péče

Od prvního dne jsme prováděli bazální stimulaci se všemi jejími prvky. Somatickou, vestibulární, taktilně haptickou, auditivní, olfaktorickou a veškeré nástavbové prvky. Maminka se plně zapojila do ošetřovatelské péče a studovala veškeré dostupné materiály. I přes některé negativní reakce malé slečny ve své aktivitě nepolevila. Holčičce se postupně začal zlepšovat stav vědomí, měnil se pohled a výraz očí a začala komunikovat očima.

5. den jsme odstranili močový katétr. Z výrazu očí a obličeje jsme již dokázali poznat mikci.

9. den jsme mohli odstranit TSK a CŽK. K léčbě úrazových defektů a uzavírající se stomie jsme využívali účinků studeného světla pomocí přístroje Biostimul BS. Vysazováním do křesla, houpačky, kočárku a rehabilitací se zlepšila motorika. V rámci bazální stimulace umožňujeme i canis terapii a s příchodem psa na oddělení se objevil na tváři naší malé pacientky první úsměv. Pohyblivost jazyka a polykací reflex jsme rozvíjeli orální stimulací štětičkou nebo prstem namočeným v Nutelle či jogurtovém mléce a intenzivně jsme rehabilitovali. Pomalu jsme zvyšovali příjem potravy NGS a zkoušeli jsme krmení speciální lžící nejdříve pochutinami, které nejsou výživné, ale jsou pro mlsný jazyk to pravé. Následoval nácvik sacího reflexu a pití. Brzy bylo možné podávat kašovitou a pak i tužší stravu.

17. den s přibývající chutí k jídlu bylo možné odstranit i poslední hadičku, NGS. Pomalu, hlavně při pobytu v hyperbarické komoře se rozvíjely řečové schopnosti.

20. den pacientka začala již cílené otvírat ústa.

21. den zazněla v hyperbarické komoře první dvě nesrozumitelná slova.

22. den jsme se dočkali tolik očekávaného slova „mamí“, které zaplnilo oči maminky drobnými kapkami slz.

23. den začala holčička šeptat slova, v následujících dnech i věty.

28. den jsme ukončili expozice v hyperbarické komoře a malá slečna nám předvedla, co všechno již zvládne: čte, počítá, s pomocí maminky jí a pije, jezdí ven a raduje se z každého nového dne. Úsměvem, drobnými pohyby a výrazem radosti vítá každou návštěvu, každou „blbinu“, kterou sestry vymyslí. Zdá se, že úraz nezanechal žádné závažnější mentální postižení, hybnost je také lepší, je však potřeba další dlouhodobé péče.

Závěr

Naše práce tímto skončila. Ač neradi, předali jsme ještě nechodící, ale reagující, smějící a radující se malou slečnu k dalšímu pobytu do rehabilitačního ústavu Chuchelná. Naše úmorná a mravenčí práce zase jednou přinesla úspěch a naději do dalšího života všem členům rodiny. Na našem oddělení pracujeme tímto způsobem již od roku 2000. Počty dětí, u kterých byl ošetřovatelský proces veden v rámci konceptu bazální stimulace, jsou velké. Počty těch, kteří byli plně stimulováni, jsou vzhledem k lékařským diagnózám menší. V roce 2006 bylo na JIRP při práci využito u 96 dětí konceptu bazální stimulace, z tohoto počtu bylo 15 dětí plně stimulováno. V roce 2007 bylo z celkového počtu 450 dětí ošetřováno tímto konceptem 68 dětí. Z tohoto počtu bylo 30 dětí plně stimulováno.


Mgr. Táňa Bártová, Renáta Sikorová et al. jednotka intenzivní a resuscitační péče dětské oddělení Městská nemocnice Ostrava (Tana.Bartova@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?