Bolestivá ovulace trápí každou pátou ženu. Co ji způsobuje?

20. 7. 2021 7:30
přidejte názor
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku

Zaskočila vás nepříjemná bolest v podbřišku, která se objevuje v průběhu ovulace a ozývá se pouze na jedné straně břicha? Nebo snad pociťujete napětí v prsou, bolest zad či nesnesitelné bolesti hlavy? Ačkoliv u některých žen probíhá menstruační cyklus bez větších obtíží, jiné se pravidelně potýkají s ovulačními bolestmi. Prozradíme, jakou mají příčinu a jak se s nimi co nejlépe vypořádat.

Co je ovulace?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je ovulace?
  2. Ovulační bolesti
  3. Co způsobuje bolest při ovulaci?
  4. Jaké má bolestivá ovulace příznaky?
  5. Bolesti po ovulaci
  6. Jak dlouho trvá ovulační bolest?
  7. Jak si poradit s bolestmi při ovulaci?

Ovulace představuje jednu z běžných fází ženského menstruačního cyklu. Její nástup se odvíjí od přesné délky tohoto cyklu, a proto se může u každé pacientky objevit v jiném časovém intervalu. Nejčastěji se ovšem udává, že ovulace nastává zhruba mezi 12. a 14. dnem menstruačního cyklu a trvá pouhých 12 až 36 hodin.

Při ovulaci se v ženském těle z vaječníku uvolňuje zralé vajíčko, které začíná vejcovodem pomalu sestupovat do dělohy a může být v tuto chvíli oplodněno spermií. Pokud se s ní ovšem nespojí a k oplodnění nedojde, vajíčko samovolně zanikne. U většiny žen přitom až do období menopauzy dochází k ovulaci jednou měsíčně, pouze s výjimkou těhotenství či kojení (v některých případech).

Ovulační bolesti

Zatímco některé ženy během ovulace nepociťují žádné fyzické nebo psychické změny a dokonce často ani nepoznají, kdy u nich k tomuto procesu dochází, jiným způsobuje ovulace bolest břicha a další nepříjemné zdravotní obtíže. Celkové nepohodlí dnes doprovází ovulaci zhruba u jedné z pěti žen. Pacientky přitom nejčastěji trápí některé z těchto komplikací:

  • bolest v podbřišku při ovulaci,
  • bolest v podbřišku po ovulaci,
  • bolest prsou při ovulaci,
  • bolest zad při ovulaci,
  • bolest hlavy při ovulaci,
  • bolest bradavek po ovulaci.

Jednotlivé symptomy ovšem nejsou ničím neobvyklým, a pokud ženám nebrání v běžném fungování, nemusí se kvůli jejich přítomnosti znepokojovat. Je-li však bolest břicha při ovulaci extrémně silná a přetrvává-li delší dobu, je namístě konzultovat tento problém s gynekologem. Potíže mohou signalizovat závažnější zdravotní komplikace, jako je například endometrióza nebo cysta na vaječníku.

Co způsobuje bolest při ovulaci?

Příčina bolesti v tomto případě není zcela jednoznačná, jelikož zde hraje svou roli celá řada různých faktorů. Hormony v ženském těle způsobují, že vaječníky měsíčně produkují zhruba dvacet folikulů. Každý z nich obsahuje nezralé vajíčko, ale pouze jeden folikul přežije až do zralosti. Ve vaječnících se zároveň tvoří hodně vaziva a prostaglandinů.

Předpokládá se, že bolestivá ovulace pak může být způsobena právě vlivem hormonů na dozrávání vajíčka a rozšiřováním folikulu, který způsobuje napínání vaziva a natahuje membránu vaječníku. Za obtíže (včetně mírného krvácení) ovšem může být zodpovědné rovněž prasknutí folikulu, přičemž ovulace a bolest v podbřišku často souvisí také s podrážděním pobřišnice krví nebo tekutinami, které prasklý folikul produkuje.

Jaké má bolestivá ovulace příznaky?

Pocit nepohodlí se většinou objevuje zhruba dva týdny před očekávaným nástupem menstruace. Ženy si stěžují hlavně na bolest vaječníků při ovulaci, přičemž křeče v podbřišku mohou vystřelovat přímo od kyčelní kosti. Tyto obtíže se navíc mohou u každé pacientky značně lišit. Zatímco některé pociťují pouze mírný tlak v podbřišku, u jiných jsou to spíše otřesy či ostrá až bodavá bolest.

Bolest při ovulaci ženy pociťují většinou pouze na pravé nebo levé straně podbřišku, a to v závislosti na tom, ze kterého vaječníku se právě uvolňuje zralé vajíčko. Během následujících cyklů se pak tato bolest může přesouvat z jedné strany na druhou podle toho, který vaječník je právě aktivní. Výjimkou ovšem není ani situace, kdy se bolestivá ovulace projevuje stále na stejné straně břicha až několik cyklů po sobě.

Kromě nepříjemných křečí v podbřišku může způsobit ovulace bolest prsou a některé pacientky si stěžují také na vyšší citlivost bradavek. Mezi další možné zdravotní obtíže, s nimiž se během ovulace mohou ženy setkat, se pak řadí také bolesti zad, nevolnost či celkový pocit diskomfortu doprovázený výtokem nebo dokonce slabším krvácením.

Potýkáte se s bolestivou ovulací?

Bolesti po ovulaci

Aby toho nebylo málo, u některých žen přetrvávají zdravotní problémy až do začátku menstruačního krvácení. Zatímco některé trápí tupá bolest v podbřišku po ovulaci, která se může projevovat jako silný tlak v dané oblasti nebo jako mírné křeče, jiné si stěžují především na nepříjemné bolesti prsou po ovulaci a na pocity silného pnutí.

Bolest prsou automaticky neznamená rakovinu. Má mnoho banálních příčin
Přečtěte si také:

Bolest prsou automaticky neznamená rakovinu. Má mnoho banálních příčin

Reakce prsních žláz na hormonální změny spojené s ovulační fází menstruačního cyklu rozhodně nejsou neobvyklé. Souvisí se zvýšenou hladinou estrogenu, během několika dnů zpravidla odezní a obvykle nepředstavují žádný důvod k obavám. Pokud bolest prsou po ovulaci přetrvává až do nástupu menstruačního krvácení, jedná se pravděpodobně o jeden z příznaků premenstruačního syndromu.

Pokud by nepříjemný pocit spojený s bolestí prsou přetrvával delší dobu a zároveň by došlo k vynechání menstruace, existuje poměrně velká pravděpodobnost, že se jedná o první příznaky těhotenství. Přetrvávající bolest prsou ovšem může být spojená také s mastitidou, která postihuje hlavně ženy při kojení, a v některých případech značí také rakovinu prsu. Tyto komplikace ovšem doprovází také přítomnost bulky, nepravidelnost bradavek nebo pomerančová kůže.

Jak dlouho trvá ovulační bolest?

Bolesti při ovulaci ve většině případů nebývají příliš závažné a v průběhu několika dnů samy odezní. Konkrétní doba trvání těchto obtíží se u každé ženy liší, ale obvykle se pohybuje v rozmezí od několika minut až po 48 hodin. Pokud ovšem ovulační bolesti ani po uplynutí tří dnů neustávají nebo se pojí s neobvyklými příznaky, jako je silné krvácení, je načase vyhledat ošetřujícího lékaře a poradit se s ním o dalším postupu.

Jak si poradit s bolestmi při ovulaci?

Pokud patříte mezi ženy, které pravidelně trápí bolestivá ovulace, jistě přemýšlíte, jak se těchto problémů zbavit nebo je alespoň částečně zmírnit. Ačkoliv bolest obvykle nemívá dlouhého trvání a během několika dnů sama od sebe vymizí, může pacientkám způsobit celou řadu nepříjemností.

V první řadě je zde nutné zmínit, že silné bolesti, které přetrvávají více než tři dny, rozhodně nejsou v pořádku. Proto je vhodné poradit se o svých problémech s lékařem, který se ujistí, že za domnělé ovulační bolesti není zodpovědný jiný zdravotní problém. Běžné bolesti pak můžete řešit pomocí některého z následujících způsobů:

  • Zkuste se co nejvíce uvolnit – pokud vás bolest obtěžuje při běžných činnostech, odložte je raději na pozdější dobu a snažte se co nejvíce odpočívat (v posteli nebo třeba na gauči).
  • Dopřejte si teplo – na břicho si přiložte lahev s teplou vodou, teplý obklad nebo tepelný zábal, přičemž úlevu může přinést také horká koupel.
  • Vydejte se na procházku – od bolesti může v některých případech ulevit také aktivní pohyb, a proto můžete vyzkoušet třeba procházky na čerstvém vzduchu nebo relaxační typ jógy.
  • Snažte se vyhýbat všem stresovým situacím a zůstat v dobré psychické pohodě.
  • Zaměřte se na dodržování pitného režimu, zdravě se stravujte a jezte lehké pokrmy.
  • Vyhněte se kořeněným a tučným jídlům, minimalizujte spotřebu kávy a omezte konzumaci alkoholu.
  • Sáhněte po lécích proti bolesti – po konzultaci s lékařem či lékárníkem můžete vyzkoušet běžné léky proti bolesti či medikamenty ze skupiny nesteroidních analgetik (s účinnou látkou diklofenak nebo indometacin). Ovulační bolesti pak může zmírnit také hormonální antikoncepce.

Zdroje: anamneza.cz, priznaky.vitalion.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?