Brno koupí 27 defibrilátorů pro pomoc při zástavě srdce

26. 9. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Brno za 1,5 milionu korun nakoupí 27 nových defibrilátorů, které mohou lidé použít k záchraně člověka při zástavě srdce. Dostanou je například radnice nebo hasiči. Novinářům to řekl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

V Brně jsou již desítky defibrilátorů, některé i na veřejných místech. Část jich pořídilo město, jiné kraj a další organizace. V případě potřeby může operátorka tísňové linky člověka navést, jak nemocnému se zástavou srdce nalepit elektrody, zmonitorovat činnost srdce a zmáčknout tlačítko. „Před několika týdny tímto způsobem zachránili život člověku tři zaměstnanci Českých drah,“ uvedl Hladík.

Přístroje jsou na veřejných místech, ale mají je i hasiči a policisté. Nacházejí se například na náměstí Svobody, Zelném trhu, Mendlově náměstí, autobusovém a železničním nádraží, Brněnské přehradě, výstavišti, hvězdárně, Špilberku, rektorátu Masarykovy univerzity nebo v budovách magistrátu a na dalších místech.

Nové defibrilátory zamíří do různých městských částí. Dostane je například radnice v Bohunicích nebo Brno-střed, hasičská zbrojnice na Lesné, v Jehnicích a Chrlicích, Ořešíně, Útěchově i Žebětíně, strážníci v Bystrci, Řečkovicích a Mokré Hoře nebo Vinohradech, ale i radnice v Maloměřicích a Obřanech a Medlánkách či některá sportoviště v Brně.

Kromě Brna jsou defibrilátory i na jiných místech v Jihomoravském kraji, který je kupuje již několik let. Nacházejí se kromě pracovišť záchranných složek třeba v obchodních centrech nebo firmách.

1)
poznámka
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?