Bůh je víc než zákony, podepsaly tisíce polských lékařů

5. 6. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Polskem hýbe šest bodů vytesaných v mramoru, které minulý týden odhalili katoličtí lékaři před klášterem Jasná Hora v Czenstochové. Takzvanou Deklaraci víry, která mimo jiné mluví o „nadřazenosti božích zákonů nad zákony lidí“, podepsalo už tři a půl tisíce polských lékařů.


Text, jehož autorem je psychiatrička a přítelkyně někdejšího papeže Jana Pavla II. Wanda Poltawská, mimo jiné zcela odmítá antikoncepci, umělé oplodnění, eutanazii, změnu pohlaví a především jakékoliv potraty s tím, že „příchod a odchod z tohoto světa jsou zcela v božích rukou“.

Polské potratové zákony patří k nejpřísnějším v Evropě, interupce ale umožňují v případě znásilnění či ohrožení života matky. Mezi těmi, kdo text podepsali, jsou i významní lékaři – mimo jiné Jan Oleszcuk, který je poradcem regionální lublinské vlády.

Místopředsedkyně polského parlamentu Wanda Nowická nyní chce, aby lékaře propustili. „Nemůžeme čekat, až někdo zemře. Musíme reagovat hned, jakmile se objeví náznak porušení zákona,“ tvrdí podle listu Gazeta Wyborcza politička z opozičního Palikotova hnutí.

Ministr zdravotnictví Bartosz Arlukowicz z Občanské platformy už vzkázal, že polské zdravotnictví se bude řídit „lidskými zákony“. Věřící lékaři, kteří chtějí uplatnit takzvanou výhradu svědomí, podle něj musejí předem informovat nadřízené a zároveň pacienta nasměrovat k doktorům, kteří využívají všechny dostupné metody. Ministr navíc hrozí postihy lékařům, kteří by kvůli víře ohrožovali pacienty.

„Ochrana lidského života je nejdůležitější,“ citoval server Onet Arklukowicze. Deklarace má navíc možná o něco menší podporu, než uvádějí její autoři. Serveru Wprost si například postěžoval ateistický lékař, který figuruje mezi signatáři, ale tvrdí, že podepisoval zcela jiný dokument, v němž nebylo o bohu ani slovo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?