Cena za lék se může lišit až o tisíce

9. 1. 2009 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
V listopadu začala platit vyhláška Státního ústavu pro kontrolu léčiv, která maximální ceny vybraných léků - mezi nimi i Clexane - snížila. Jenže rozdíly zůstávají. Zatímco lékárna v motolské nemocnici jej nyní vydává bez doplatku, v síti lékáren Pharmaland stojí balení dvou injekcí 115 korun - tedy maximum povolené vyhláškou. A měsíční dávka přijde na skoro dva tisíce...


Státní ústav pro kontrolu léčiv chystá na svých internetových stránkách přehled cen v jednotlivých regionech

V listopadu začala platit vyhláška Státního ústavu pro kontrolu léčiv, která maximální ceny vybraných léků - mezi nimi i Clexane - snížila. Jenže rozdíly zůstávají. Zatímco lékárna v motolské nemocnici jej nyní vydává bez doplatku, v síti lékáren Pharmaland stojí balení dvou injekcí 115 korun - tedy maximum povolené vyhláškou. A měsíční dávka přijde na skoro dva tisíce. „Je to politika lékárny, jestli se jí to vyplatí nebo ne,“ komentuje Andrea Dubová z lékárny v ulici Milady Horákové v Praze 7.

A rozdíly jsou u celé řady léků. I u těch nejběžnějších, jako je třeba Paralen. Jedno balení lze koupit za devět, ale také za 14 korun.

Lék je jako televizor

Podle ministerstva zdravotnictví se s takovým rozpětím nedá nic dělat. Trh s léky je stejný jako s jakýmkoliv jiným zbožím. A platí jediné omezení: vyhláška, která říká, kolik si smí lékárny přirazit.

Ministerstvo radí jediné. Ptát se. „Když si jdete koupit zájezd či televizor, tak si také zjišťujete, kolik kde stojí,“ říká mluvčí resortu Tomáš Cikrt. Ale současně upozorňuje: U některých speciálních léků hrají velkou roli i množstevní slevy od výrobců. „To může dosáhnout i desítek procent,“ říká.

Ceny léků - a to jak s průměrnými, tak i maximálními doplatky, které si mohou účtovat lékárny - mohou již nyní pacienti zjistit na webu ministerstva zdravotnictví.

Tento týden navíc podrobný web o lécích zprovoznil na adrese www.leky.sukl.cz i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Do systému se uloží informace o všech lécích, které lékař danému pacientovi předepsal. A lékaři i pacienti v něm pak mohou i zpětně vyhledávat. Na webu pacienti ale najdou i podrobnosti o lécích. Například to, na co který působí či jakým jiným jej lze nahradit. A najdou tam i přehled všech lékáren a kontakty na ně.

Kde najdu levnější?

Nový systém zpřehlední i ceny léků. Lékárny do něj totiž budou muset zanášet i to, za kolik ten který lék prodaly. A ústav z nich potom spočítá průměrné ceny i jejich rozpětí.

Pacienti si tak na webu sami zjistí, zda cena, kterou za daný lék zaplatili, odpovídá průměru na trhu či zda lze najít i levnější.

Nový systém navíc ohlídá, zda některé lékárny nechtějí více, než stanoví vyhláška. „Zatímco dřív jsme mohli poslat do lékárny kontrolu, když nás někdo upozornil, nyní nám ceny vyšší, než stanoví vyhláška, vyskočí automaticky,“ uvádí ředitel ústavu Martin Beneš.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hodpodářských novin iHNED nebo ZDE.

Marek Pokorný, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?