Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě. Průměrný Čech těchto potravin denně spotřebuje 253 gramů, do toho nejsou započítané džusy. Odborníci na výživu z WHO přitom doporučují, aby dospělý člověk do svého jídelníčku každý den zařadil nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny. Tuto doporučenou dávku zvládnou jedině Poláci s 577 gramy denně, dále pak Italové, Němci a Rakušané. Ještě méně ovoce a zeleniny než obyvatelé ČR jedí Švédové, na samém konci je Island, kde se jich v průměru na obyvatele zkonzumuje necelých 200 gramů. Spotřeba ovoce a zeleniny je vyšší na jihu kontinentu než na severu, z jižních zemí v průzkumu byla ale jen Itálie. V zemích ležících na severu lidé prý jedí více čerstvé zeleniny, na jihu jsou jejím zdrojem hlavně polévky.
Světová zdravotnická organizace odhaduje, že nedostatečný příjem ovoce a zeleniny způsobuje 14 % úmrtí v důsledku rakoviny zažívacího traktu a 11 % úmrtí v důsledku srdečních chorob. V ČR lékaři každý rok rakovinu tlustého střeva a konečníku odhalí u více než 8000 lidí, zhruba 4500 zemře. V počtu těchto případů se ČR pohybuje na prvních místech světového žebříčku. Odborníci se shodují na tom, že zdraví tlustého střeva ovlivňuje strava.