České lékařství má problém: příliš mnoho žen

2. 3. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud existuje něco jako seznam nepřátel českých feministek, prezident lékařské komory Milan Kubek na něm brzy zaujme čelné místo. »Pracovní nasazení žen nemůže být nikdy srovnatelné s nasazením mužů,« prohlásil Kubek minulý týden před poslanci zdravotnického výboru...


Jen co tuto větu vypustil z úst, sálem to vzrušeně zašumělo, někdo se pousmál, někdo nevěřícně vzdechl.

Prezident komory jako by si svůj politicky nekorektní výrok rychle uvědomil: »Ženy neslouží kvůli rodině třeba tolik služeb,« přidal argument.

Jinými slovy: Lékařky se musejí starat o své děti a vařit manželům, takže v nemocnici odvedou méně práce než jejich mužští kolegové. Proto je »feminizace českého zdravotnictví« alarmující. O tom, že přibývá doktorek, mluvil Kubek v rámci přednášky o nedostatku lékařů v Česku.

Feminizaci označil za jeden z problémů spolu s úbytkem absolventů, odchody lékařů do zahraničí a stárnutím personálu v nemocnicích a na klinikách.

Harvardský vzor

»Jsem na dovolené,« vzkázal Kubek přes víkend. Otázky se nabízejí: Přitěžuje se například pacientům kvůli doktorkám, jež musí místo služby jít pro potomky do školky? A není tohle uvažování přesně tím, co brání české společnosti zbavit se nálepky šovinistická? Tím, co drží ženy »u plotny«?

Kubek dost možná svou poznámku nemyslel jako útok na odbornou kvalitu lékařek, spíš mu šlo o popis obtíží, s nimiž se potýkají v nemocnicích. Ale o tom, jakou mohou mít takové výroky dohru, může vyprávět třeba blízký spolupracovník nynějšího amerického prezidenta Baracka Obamy -šéf Národní ekonomické rady Lawrence Summers.

Ten v roce 2005, ještě jako rektor Harvardovy univerzity, prohlásil, že muži mají lepší předpoklady k tomu být špičkovými vědci. A také argumentoval statistikami, výpočty, studiemi. Poznámky z fóra, na němž Summers vystoupil, se ale dostaly do médií - a rok nato hovorný ekonom pod tlakem odstoupil.

Bývalá ministryně pro lidská práva, psychiatrička Džamila Stehlíková (Strana zelených), by ale prezidenta lékařské komory za jeho výroky spíše jen pořádně vyplísnila. »Takový výrok podrývá nárok žen na svobodný výkon povolání,« říká.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Luboš Kreč, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?