Český objev: umíme předvídat leukémii

22. 6. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští vědci objevili metodu, která umožňuje předvídat průběh leukémie. Znamená to, že lékaři již budou moci přesně stanovit léčbu této smrtelné nádorové nemoci, která napadá bílé krvinky.


Nově objevená metoda odhadu vývoje leukémie v praxi přinese nejen úspory za léčbu, ale především úlevu pacientům s leukémií. Nebudou už totiž muset podstupovat drastickou chemoterapii v případech, kdy to není potřeba.

„Jedna ze zákeřností leukémie je, že její průběh se dá jen velmi těžce předvídat. Někteří pacienti umírají třeba za dva roky, někteří za dvacet let. Navíc u nových pacientů se nedá ani určit, jak těžký průběh zrovna v jejich případě nemoc bude mít. Jestli trpí lehčí formou leukémie, nebo těžší,“ říká Šárka Pospíšilová, členka týmu vědců Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Samotný výzkum trval sedm let a podíleli se na něm odborníci a lékaři z Centra molekulární biologie a genové terapie Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Právě tito brněnští výzkumníci si nyní nechali patentovat novou metodu určování vývoje chronické lymfatické leukémie, která je nejčastější formou leukémie u dospělých.

Vědcům se podařilo najít trojici genů, s jejichž pomocí se dá „vyčíst“, jak se bude leukémie v těle chovat. Budou to umět předpovědět až s 95procentní jistotou.

Češi tuto metodu objevili jako jediní na světě. „Lékaři se podle toho budou moci rozhodnout, zda terapii nasadit ihned, nebo jestli se dá počkat ještě nějakou dobu, třeba i několik let,“ vysvětluje Pospíšilová.

Právě u leukémie je totiž léčba velmi nepříjemná a její nasazení pacientovi radikálně mění život. U akutních forem leukémie je nutné nasadit chemoterapii, po které pacientovi vypadají vlasy, často jej trápí záněty sliznic a celkově se takový pacient cítí fyzicky velmi slabý.

„Na základě této metody stanovení vývoje leukémie můžeme léčbu chemoterapií oddálit nebo nasadit mírnější způsob léčení,“ říká Štěpánková. Tím je například jen dlouhodobé pozorování na hematoonkologických ambulancích nebo nasazení léků.

Novou metodu „čtení genů“ už od brněnských vědců koupila biotechnologická společnost Generi Biotech, která plánuje vyrobit speciální technologickou sadu, díky níž budou moci české nemocnice novou metodu běžně využívat.

Ceký článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?