Čeští lékaři prověřují možnost léčby glaukomu Leksellovým gamanožem

22. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři nemocnice Na Homolce jako jediní na světě prověřují možnost léčby glaukomu neboli zeleného zákalu Leksellovým gama nožem. Zatím v rámci klinického výzkumu léčili 145 lidí. Zaměřili se na nejzávažnější formy glaukomu...


PRAHA - kdy pacienti jsou prakticky slepí a nitrooční tlak u nich vyvolává krutou bolest.

Nyní začali zkoušet i léčbu časnější fáze onemocnění, kdy je ještě určité vidění zachováno, řekl ČTK zakladatel oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Vilibald Vladyka. Mezinárodní společnost pro Leksellův gama nůž ocenila nedávno práci lékařů tohoto oddělení cenou Průkopníci v radiochirurgii.

Zelený zákal je onemocnění, při kterém se postupně poškozuje zrakový nerv. Nejzávažnější z příčin, které se na vzniku glaukomu podílejí, je vysoký nitrooční tlak, tedy tlak tekutiny uvnitř oka. Utlačuje vlákna zrakového nervu a způsobuje jejich postupné odumírání a může vést až k oslepnutí. V některých případech glaukom vyvolává neztišitelnou bolest a oko je třeba vyjmout.

Zákal lze v první fázi zastavit léky a později operací. Operace laserem má však jen částečný léčebný účinek a může při ní být poškozena i „nevinná“ tkáň oka.

V současnosti má v České republice zelený zákal 150.000 lidí a jeho výskyt stále stoupá.

Leksellův gama nůž, který pracuje s přesně zaměřenými gama paprsky, je Na Homolce v provozu 12 let a za tu dobu jím bylo ošetřeno více než 5000 pacientů.

Používá se k léčbě nitrolebních cévních anomálií a nádorů na mozku. Gama nožem lze vyléčit 95 procent nezhoubných mozkových nádorů a v případě zhoubných nádorů je možné lokalizovaným zářením prodloužit pacientův život a zlepšit jeho kvalitu. V poslední době se nůž využívá také k ovlivnění porušené funkce mozku, například při bolesti trojklaného nervu nebo při léčbě některých forem epilepsie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?