Jak už bylo řečeno, jedná se o vyhlášený pokrm Balkánu. Narazit na něj můžete od Bosny a Hercegoviny přes Srbsko až po Bulharsko, kde k čevabčiči pravděpodobně dostanete i šopský salát. Zde mu však říkají kebapche, v Albánii zas qebapa. V Česku má také svůj nezaměnitelný název, nicméně s dvěma variantami zápisu, jelikož kromě čevabčiči lze psát i čevapčiči.
Co se dozvíte v článku
Čevabčiči: recepty
Jak už je zmíněno výše, jedná se o balkánskou pochoutku, kterou si zde dává mnoho turistů. Nemusíte však čekat do léta a na dovolenou, abyste si na této dobrotě mohli smlsnout. Nyní si představíme několik receptů, které zvládnete v pohodlí domova. Pokud byste chtěli docílit typické chuti čevabčiči, doporučujeme ho připravovat na grilu.
Tipy k přípravě čevabčiči
Někdo se možná pozastaví nad tím, že v následujícím receptu figuruje minerálka. Má to svůj důvod, jelikož minerálka přispívá k tomu, aby maso změklo. Proto stojí za to tento krok nepřeskakovat. Kdo by neměl po ruce minerálku, může ji nahradit 2 lžícemi vody a 1 lžičkou jedlé sody.
Kromě toho může být pro některé neznámým kořením čubrica. Ta se do masa přidává především v Bulharsku a dodává mu balkánský nádech. Dá se ale samozřejmě vynechat nebo se místo ní může použít například majoránka a tymián či saturejka.
Čevabčiči recept – klasický
Ingredience:
- 400 g mletého hovězího masa,
- 200 g mletého vepřového masa,
- 200 g mletého jehněčího nebo skopového masa,
- 150 ml perlivé minerálky,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžička sladké papriky,
- 1 lžička uzené papriky,
- 1–2 lžičky čubricy,
- sůl a pepř,
- olej na smažení,
- Na zvážení: trocha chilli.
Postup:
Vezmeme si mísu a v ní smícháme všechny tři druhy masa. Dále nakrájíme nadrobno cibuli a k masu ji přidáme, stejně tak prolisovaný česnek s kořením včetně soli a pepře. Nakonec přilijeme minerálku. Směs důkladně propracujeme rukama, dokud z ní nevznikne kompaktní hmota. Poté směs necháme odležet v lednici minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc pro zvýraznění chuti.
Po vytažení z lednice už jen stačí z masa vytvarovat válečky dlouhé cca 10 cm a osmažit je na pánvi, popřípadě grilu, dozlatova ze všech stran. Průměrně to trvá 10 až 12 minut, záleží ovšem na jejich velikosti.
Máte rádi čevabčiči?
Čevabčiči v troubě
Pokud se vám zdá čevabčiči jako příliš těžké jídlo, můžete ho odlehčit tím, že k jeho přípravě zvolíte jinou tepelnou úpravu. Místo smažení je možné čevabčiči upéct v troubě. Využít na pečené čevabčiči můžete buď předešlý recept, nebo následovat níže uvedený s trochu jinými přísadami.
Ingredience:
- 500 g mletého hovězího masa,
- 500 g vepřového masa,
- 1 vejce,
- 2 větší červené cibule,
- 2 až 3 stroužky česneku,
- 1 lžíce sladké papriky,
- 1 až 2 lžičky čubricy,
- 1 lžička mletého kmín,
- 1 lžíce worcesterové omáčky (možno vynechat),
- sůl a pepř,
- Na zvážení: 250 ml hovězího vývaru.
Postup:
Začneme tím, že si nakrájíme nadrobno cibule. Poté si rozehřejeme na pánvi máslo nebo sádlo a cibuli na něm orestujeme dozlatova. Než se pustíme do přípravy masa, necháme cibulku vychladnout. Následně si vezmeme mísu a vložíme do ní maso, orestovanou cibulku, rozklepnuté vajíčko, prolisovaný česnek, worcesterovou omáčku, koření a podle chuti sůl a pepř. Vše spolu promícháme a prohněteme rukama.
Po odležení masa z něj tvarujeme válečky rukama navlhčenýma vodou. Dále si na pracovní desku položíme plech, který vysteleme pečicím papírem. Na něj přijdou připravené válečky čevabčiči. Případně je možné maso vložit do pekáče a podlít ho hovězím vývarem, což by jim mělo dodat na šťavnatosti. Dáme čevabčiči do trouby a pečeme ho na 190 °C zhruba 35 až 40 minut. V polovině pečení nezapomeňte válečky obrátit.
Zdravější verze čevabčiči
Jestliže vám čevabčiči pečené v troubě stále připadá jako příliš nezdravý chod, můžete vyměnit vepřové a hovězí maso za to kuřecí a jako pojivo použít ovesné vločky. Volba přílohy už je čistě na vás a vašich chuťových preferencích.
Ingredience:
- 600 g kuřecího mletého masa,
- 1 větší červená cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžička sladké papriky,
- půl lžičky mletého římského kmínu,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 2 lžíce jemných ovesných vloček,
- sůl a pepř,
- Na zvážení: 1 lžička hořčice pro zlepšení chuti.
Postup:
Nejdříve si připravíme cibuli, kterou nakrájíme nadrobno. V míse následně smícháme maso, cibuli, prolisovaný česnek, koření, olivový olej, ovesné vločky, popřípadě hořčici. Směs ještě osolíme a opepříme podle chuti. Cibuli je zároveň možné předtím osmahnout na kapce olivového oleje a až zesklovatí, přidat k ní česnek, krátce promíchat a vychladlé je přidat do směsi.
Masovou směs je dobré nechat alespoň 15 minut odležet, aby mohly vločky nasáknout a směs lépe držela tvar. Poté zbývá ze směsi navlhčenýma rukama zhotovit válečky, které se vyskládají na plech vystlaný pečicím papírem. Válečky lze ještě lehce postříkat olejem. V troubě čevabčiči pečeme na 190 °C cca 25 minut, přičemž v polovině válečky otočíme.
Co je čevabčiči?
Čevabčiči se nazývají válečky kořeněného mletého masa připomínající svým tvarem malé klobásky. Obvykle jde o směs hovězího a jehněčího. Na Balkáně je přitom zvykem čevabčiči grilovat, původně se tak dělalo na dřevěném uhlí. U nás se spíše smaží na oleji a jí společně s hořčicí a cibulí.
Co se týče koření, přidává se do masové směsi kromě soli a pepře paprika, kmín, případně česnek. Paprika zvýrazňuje kouřovou chuť pokrmu, česnek mu dodává štiplavost a kmín ho obohacuje o zemitý podtón. Prolnutí těchto přísad vytváří aromatickou a pikantní chuť odlišující čevabčiči od jiných typů mas. V Bulharsku pak masovou směs doplňují ještě o čubricu.
Původ čevabčiči a odlišnosti v jeho přípravě
Slovo ćevap je odvozené z perského výrazu kebab znamenajícího grilované maso. To převzali Osmané, přičemž na Balkán se čevabčiči dostalo s příchodem Turků a rychle si získávalo na oblibě. Recept na čevabčiči se začal předávat z generace na generaci, a i když sice za tu dobu prošel mírnou změnou, nezměnilo to nic na tom, že dodnes patří mezi tradiční balkánské pochoutky. V Chorvatsku se přitom tento pokrm začal objevovat až později.
Lze pozorovat, že napříč regiony se recept na čevabčiči mírně liší. Rozdíl může být v použitém mase, jeho velikosti nebo ingrediencích. Tak například v Bělehradě čevabčiči dodává šmrnc mletá pálivá paprička, ale třeba v Sarajevu byste ji v receptu hledali marně. Když je řeč o Sarajevu, čevabčiči se zde obyčejně podává s bosenským pita chlebem (zvaným somun), cibulí a kajmakem.
Čevabčiči znali ale i ve starověkém Řecku, o čemž svědčí Homérovy eposy Illias a Odyssea, v němž se tento pokrm zmiňuje. Podávalo se také na hostině pořádané Josipem Brozem Titem, kde si na něm mohla pochutnat královna Alžběta II.
Způsoby servírování
U nás se čevabčiči nejčastěji podává s hořčicí a cibulí společně s vařenými bramborami, eventuálně kaší. Lze zvolit také opečené brambory. Jestliže byste ale chtěli zkusit něco netradičnějšího, můžete čevabčiči naplnit pitu a servírovat ji společně s červenou cibulí nakrájenou na kolečka, ajvarem a zakysanou smetanou. Tato svěží varianta přijde vhod zvláště v letních horkých dnech.
Pokud máte zájem o jeho odlehčenou variantu, můžete za přílohu zvolit pečenou zeleninu a bylinkový jogurtový dip. Na Balkáně se čevabčiči běžně podává společně s pečivem podobajícím se pita chlebu. Ten se potírá máslem nebo olejem a poté se griluje, aby krásně křupal.
Zdroje: britannica.com, walter.rs, blog.remitly.com, cevapchicago.com, lovezagreb.hr, serbia.com, blog.blue-style.cz