Chladné počasí a ochlazování mohou podle vědců vyvolávat infarkty

31. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci vypracovali studii, ve které analyzovali údaje o hospitalizaci 700 pacientů, kteří měli vysoký tlak a které postihl infarkt. Výsledkem je zjištění, že infarkty byly u osob s vysokým tlakem dvakrát častější, byla-li teplota nižší než minus čtyři stupně Celsia...


MNICHOV - Chladné počasí a ochlazování mohou vyvolávat vyvolávat infarkty, zejména však u lidí s vysokým krevním tlakem. Oznámili to v pondělí francouzští vědci.

Zvýšený počet infarktů v době citelnějších poklesů teplot v zimě a chladu vůbec je podle nich způsoben skutečností, že se zvyšuje krevní tlak a namáhá srdce. Badatelé vypracovali studii, ve které analyzovali údaje o hospitalizaci 700 pacientů, kteří měli vysoký tlak a které postihl infarkt. Studie se týkala časového období dvou let.

Výsledkem je zjištění, že infarkty byly u osob s vysokým tlakem dvakrát častější, byla-li teplota nižší než minus čtyři stupně Celsia. Vědci rovněž dospěli k závěru, že tito pacienti měli o 62 procent vyšší riziko infarktu v případě, že teplotní rozdíl mezi dnem, kdy je infarkt postihl, a předchozím dnem byl větší než pět stupňů.

Yves Cottin a Marianne Zellerová na setkání Evropské kardiologické společnosti v Mnichově prohlásili, že náchylní lidé si za chladného počasí a silnějšího ochlazování mají počínat opatrně.

Kromě toho, že se v chladném počasí zvyšuje tlak, se podle nich mohou snadněji tvořit krevní sraženiny a rovněž může zvyšovat hladina cholesterolu. Tvoření sraženin a zvyšování cholesterolu jsou rizikové faktory pro vznik infarktu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?