ČR má proti doporučení méně dárců, nedostatek krve prý ale nehrozí

13. 6. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko sice má méně dárců krve, než odpovídá doporučení Evropské unie, nedostatek krve ale podle primářky transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jitky Kracíkové nehrozí.


Nemocnice si před létem dělají zásoby. Během roku chodí více dárců i díky náborovým akcím Českého rozhlasu či Univerzity Karlovy. Zdravotní pojišťovny mají programy pro dárce, například Všeobecná zdravotní pojišťovna jim letos rozdělí pět milionů korun, dvakrát víc než loni.

„Se situací jsme celkem spokojeni. Akcí na podporu dárcovství je hodně, ale nejprogresivnější je, když stávající dárce přivede po dobrých zkušenostech nového dárce,“ řekla ČTK Kracíková. Potvrdila, že stanice mají zájem o všechny nové dárce. Prázdninové výpadky jsou minulostí. „Právě proto, že se každé léto opakovaly, jsme připraveni dopředu,“ řekla.

Příležitostí k poděkování dárcům a k podpoře bezplatného dárcovství je Světový den dárcovství krve, který je 14. června, ve výroční den narození Karla Landsteinera, nositele Nobelovy ceny z roku 1930, objevitele ABO systému krevních skupin u člověka.

Podle doporučení by v populaci mělo být pět procent dárců krve. Praha podle Kracíkové těchto čísel nedosahuje, vinohradská stanice to řeší tím, že má i mimopražská odběrová centra.

Podle starších průzkumů darovala někdy v životě krev téměř třetina Češek a Čechů, 15 procent opakovaně. Většina lidí vnímá dárcovství jako dobrý skutek, až 70 procentům ale brání v darování strach z bolesti, jehel či zdravotních následků odběru. Ročně je v ČR provedeno přes 400.000 odběrů krve, z nichž je 90 procent bezpříspěvkových.

Nové dárce do transfuzních stanic měla přivést například mezinárodní kampaň s mottem Umět žít znamená umět darovat. Začala 1. května a vrcholí 14. června, symbolicky právě ve Světovém dni dárcovství krve.

V předvečer světového dne končí akce Daruj krev s Univerzitou Karlovou, která začala 2. května a hledala prvodárce mezi studenty. Ve studentském klubu v Celetné převezme vítězná fakulta hlavní cenu, sto litrů vína.

VZP bude mít od 17. června do 10. července ve stanovených dnech v transfuzních stanicích infostánek, u kterého dárci po předložení kartičky dárce a kódu vygenerovaného při registraci dostanou dárek. Registrace je nutná předem registrace na webových stránkách, které Český rozhlas spustí v pondělí 16. června.

Historie krevních převodů se datuje od roku 1818, kdy byla provedena v Londýně první přímá transfúze krve mezi dvěma lidmi. V Česku je spojena se jmény českého chirurga Karla Maydla a psychiatra Jana Janského, jenž v roce 1907 objevil čtvrtou krevní skupinu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?