Dana Jurásková - Na chřipkovou pandemii jsme připraveni

30. 7. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
"Česko se nachází ve stadiu, které se dalo očekávat. Došlo k mezilidskému přenosu, a tím se nový chřipkový virus může šířit mnohem rychleji. Už není potřeba cesta do zahraničí, aby si lidé toto onemocnění přivezli. To není dobrá zpráva,," říká v rozhovoru ministryně...


Českou republiku zatím vlna prasečí chřipky nezasáhla tak silně, jako například Velkou Británii. Přesto se nový virus A/H1N1 začal i v Česku šířit z člověka na člověka, jen během uplynulého víkendu se počet nakažených zvýšil skoro o třetinu. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková vysvětluje, co dělá vedení resortu proto, aby se Česko případné chřipkové pandemii ubránilo.

V Česku během týdne přibylo 37 potvrzených případů prasečí chřipky. Jak si nyní stojíme?

Česko se nachází ve stadiu, které se dalo očekávat. Došlo k mezilidskému přenosu, a tím se nový chřipkový virus může šířit mnohem rychleji. Už není potřeba cesta do zahraničí, aby si lidé toto onemocnění přivezli. To není dobrá zpráva, protože se nyní nákaza může objevit v mnohem větším počtu případů.

Přesto se v Česku zatím u nakažených neobjevily žádné komplikace …

To je na druhou stranu dobrá zpráva. Klinický průběh tohoto onemocnění zůstává lehký, pacienti se tedy nemusí bát nějakých větších komplikací. Zatím to ani nevypadá na to, že by se měla zvýšit úmrtnost.

Co nyní dělá vedení vašeho resortu?

Pokračujeme v aktivitách, které děláme už řadu týdnů. Už nevyhledáváme kontakty mezi nemocnými a jejich blízkými, protože jsme rezignovali na snahu zabránit šíření nákazy. Sledujeme pouze výskyt onemocnění. Nicméně stále ho máme pod kontrolou.

Když nehledají potenciální nakažené, čemu se vaši odborníci věnují?

Prověřili pandemické plány resortů a vlády, všechny resorty deklarovaly, že pandemické plány plní. To samé jsme udělali u našich přímo řízených organizací. V nejbližší době se sejdu také s radními pro zdravotnictví krajů a budu jim klást stejné otázky. Chceme také řešit modelové situace, co dělat v případě, že bude nutné začít s očkováním nebo jaké aktivity nastartovat v případě obrovského počtu nemocných. Musíme být připraveni dopředu a musíme vědět, že jsme schopni povinnosti plynoucí z vysokého objemu poskytované péče plnit.

Odborníci odhadují, že na podzim přijde druhá, rozsáhlejší vlna onemocnění. Máte představu, kolik lidí v Česku by se mohlo nakazit?

Ta nejméně optimistická varianta říká, že by mělo onemocnět až 30 procent české populace. Ale za sebe mohu říct, že si vůbec netroufnu odhadnout, jak bude chování viru vypadat. Každopádně budeme připraveni na maximální zátěž.

Co to znamená v praxi?

To znamená, že povedeme zdravotní zařízení i praktické lékaře k tomu, aby si namodelovali ten nejméně příznivý scénář. Musíme mít dostatek lůžek a být schopni prostřednictvím praktických lékařů ošetřit i ten největší předpokládaný počet pacientů.

FIlip Sušanka, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?