Děkujeme, ale můžete odejít...

17. 2. 2011 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Únava, splnění úlohy krizového manažera a potřeba posunout se dopředu. To jsou podle generálního ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného důvody, proč se rozhodl spolu s dalšími čtyřmi členy současného představenstva nemocnice rezignovat na své posty k poslednímu únoru letošního roku. O výměně členů představenstva včera informoval Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje.


„Zároveň oznamujeme, že Luděk Nečesaný a Miloslava Tanečková (ekonomická ředitelka), odstupují ke konci února i z pracovně právních vztahů,“ informoval hejtman.

Obě strany popírají, že by je k obměně vedení akciové společnosti, v níž má majoritní podíl kraj a minoritní město s novým vedením, vedly jakékoliv politické neshody. Spekulovalo se přitom, že kraj bude chtít vedení odvolat. Dokonce se o tom hovořilo na městském zastupitelstvu.

Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům), nově zvolený člen dozorčí rady nemocnice, tehdy uvedl, že v žádném případě nebude podporovat odvolání vedení. Druhý nově zvolený zástupce města do dozorčí rady František Hruša (ČSSD) uvedl, že neví, jak se v případě hlasování o odvolání rozhodne, protože si vše musí nejprve prostudovat.

Objevovaly se informace, že si Luděk Nečesaný zavařil svou kandidaturou do komunálních voleb za TOP 09 nebo odmítáním jednotného dodavatele energií, kterého vybral kraj.

„Momentálně jsme v liberecké nemocnici dosáhli vrcholu možných výsledků. Vyvedli jsme ji z krize a je potřeba nechat pracovat nové síly. Sami si po třech letech potřebujeme oddychnout a posunout se směrem dopředu,“ pokračoval ve zdůvodňování Luděk Nečesaný.

Jak doplnil, s krajem proběhlo velmi korektní jednání, přičemž hlavní akcionář souhlasil i s odstupným, které si odcházející vrcholné vedení navrhlo. Bude se pohybovat v řádu přibližně šestiměsíční mzdy. Na základě konkurenční doložky by neměli odcházející po dobu šesti měsíců pracovat v obdobné funkci.

„Je však možné, že se akcionáři domluví i na tom, že není nutné pravidla doložky dodržet,“ přitakal Stanislav Eichler. Ještě před pár týdny však generální ředitel o svém odchodu neuvažoval, dokonce tuto možnost vyvracel. Proč tedy ta náhlá změna?

„V té době byla nemocnice destabilizovaná kvůli akci Děkujeme, odcházíme. Nyní je však situace již příznivá, a proto si můžeme dovolit odejít. Skutečně v tom nehledejte žádné politické tlaky,“ zdůraznil předseda představenstva Nečesaný. Eichler pak zároveň vyjádřil spokojenost se současnou prací vedení. „Na valné hromadě jsme jednoznačně všichni odsouhlasili spokojenost s výsledky liberecké nemocnice,“ pokračoval Eichler.

Chválou nešetřil ani další z odstupujících členů představenstva, lékařský ředitel Martin Zítek. Ten bude v nemocnici i nadále působit jako primář dětského oddělení. Navíc přislíbil i pomoc novému vedení. Stejně tak i Nečesaný.

„Navzájem jsme si přislíbili, že současný management Krajské nemocnice Liberec bude nápomocen novému vedení, zejména při výzvě Děkujeme, odcházíme. Bude totiž nutné řešit situaci jablonecké nemocnice, kde situace stále vypadá kriticky,“ doplnil Nečesaný. Práci současného šéfstva vychválil i Pavel Novák, krajský radní pro zdravotnictví (ČSSD).

„Za mého působení v liberecké nemocnici se vystřídalo pět vedení, ovšem tohle mohu zodpovědně zhodnotit jako nejkvalitnější,“ zdůraznil Novák. Další z těch, kteří odcházejí z představenstva, je Ladislava Kohoutová, která v nemocnici setrvá jako vrchní sestra na chirurgii. Odstoupil i Martin Sepp (ČSSD), krajský radní pro dopravu.

„Končí celé vedení a nastupuje nové, které je odborně fundované a mám pocit, že mé setrvání ve funkci již nemá smysl,“ vysvětlil Sepp. Z původního představenstva zůstal jen Miroslav Baader. Novými členy se stanou: Zdeněk Konrád (neurolog), Dana Kašovicová (odbornice na řízení nemocnic), Tomáš Zima (biochemik a zároveň děkan 1. lékařské fakulty Karlovy univerzity), Lenka Špičková (absolventka biochemického inženýrství na ČVUT) a Josef Skácel (právník).

Zatím však podle vyjádření hejtmana Stanislava Eichlera není jasné, kdo se stane generálním ředitelem. Luděk Nečesaný odchází kompletně z nemocnice společně s Miloslavou Tanečkovou, se kterou také do liberecké nemocnice před třemi lety přišel. Jak dodal, společně zvažují vstup do soukromého sektoru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?