Dentální pomůcky užíváme málo

6. 12. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mnoho stomatologů se už shodlo na tom, že v porovnání s rokem 1989 je náš přístup k dentálnímu zdraví výrazně lepší – předně v tom, že jsme si zvykli navštěvovat jejich ordinace nejméně dvakrát do roka.


Rozsáhlý průzkum mezi stomatology a veřejností ukázal, že se Češi v péči o chrup stále mírně zlepšují. Bohužel však naše dentální péče mimo ordinaci stále není srovnatelná se západní Evropou. Dentální pomůcky jako zubní nit a mezizubní kartáčky například vůbec nepoužívá 60 procent Čechů. Oproti tomu stomatology oceňovanou žvýkačku používá skoro 90 procent Čechů. Podobný průzkum byl mezi stomatology uspořádán již v několika předchozích letech, naposledy v roce 2008.

Nezapomínat na mezizubní kartáčky

Průzkum jasně ukázal, že Češi se v péči o chrup sice lepší, ale naše dentální hygiena stále není ideální. Až 84 procent stomatologů se domnívá, že oproti situaci v roce 1989 je naše péče o chrup výrazně komplexnější, zejména se více zajímáme o nové možnosti dentální hygieny a lépe si čistíme zuby. V porovnání s průzkumem z roku 2008 jsou nyní data zhruba stejná, většina stomatologů se domnívá, že se situace za poslední dva roky nijak výrazně nezměnila.

V současnosti častěji navštěvujeme svého zubaře – 79 procent Čechů chodí podle tvrzení lékařů na preventivní prohlídky dvakrát do roka, přitom v roce 2008 navštěvovalo dvakrát ročně stomatologa jen 66 procent Čechů. Bohužel v péči o chrup si stále vystačíme pouze s obyčejným kartáčkem.
Lékaři také poukazují na to, že správné čištění by mělo zahrnovat i použití mezizubních kartáčků a zubní nitě. Ty ale pravidelně používá jen necelá čtvrtina Čechů.

Dodržovat správnou techniku čištění

Stomatologové se přitom shodli, že správným a pravidelným čištěním zubů lze zcela zamezit vzniku zubního kazu. V pravidelnosti čištění jsme pečliví – stomatologové i pacienti shodně uvedli, že si naprostá většina z nás čistí zuby 2x denně. Co nám ale zcela chybí, je správná technika čištění. Souvisí to i s tím, že se Češi vyhýbají návštěvě dentálních hygienistek.

„Toto v západních zemích zcela běžné ošetření u nás stále není samozřejmé – 87 procent Čechů dentální hygienistku vůbec nenavštěvuje. Není proto divu, že řada našich pacientů přichází do ordinace s problémy, které způsobuje špatné čištění zubů. Tito pacienti si léta čistí zuby zcela špatně a vůbec o tom nevědí,“ říká MUDr. David Urie.

Lékaři doporučují žvýkání

A jaké jsou tedy základy správné dentální hygieny? „Je nutné mít stále na paměti, že ke správnému čištění zubů nestačí jen kartáček a pasta. Nesmíme zapomínat na mezizubní kartáčky a zubní nitě, které pomohou vyčistit obtížně dostupná místa, kde se tvoří zubní kaz nejčastěji. Důležité je znát správné techniky čištění, v tom může pomoci řada edukačních programů jako například E-Zubař,“ dodává doktor Urie.

Kromě těchto pomůcek doporučují stomatologové velmi často také žvýkačky jako součást každodenní ústní hygieny. To prý naštěstí skoro 90 procent Čechů spolehlivě dodržuje.


O zuby pečují dospělí i děti

Správná péče o chrup by měla být od „prvního zoubku“ součástí našeho životního stylu. Dvakrát ročně bychom měli navštívit zubní ordinaci, zuby bychom měli čistit po každém jídle, v koupelně by neměla chybět ústní voda ani dentální nitě či mezizubní kartáčky. Dentální hygienistka nás naučí nejen správně pečovat o chrup, ale také čistit si jazyk nebo vybírat speciální žvýkačky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?