Diskutovat o nerovné soutěži mi přijde nemístné

11. 2. 2009 10:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Od počátku února krajské vlády proplácí pacientům většinu regulačních poplatků, proti čemuž tvrdě vystupuje ministerstvo, lékaři i lékárníci. Ti se nyní dokonce rozhodli, že se obrátí se stížností na Evropskou komisi. „V době, kdy jsou tolerovány miliardové injekce vlád do bank a firem, mi přijde nemístné diskutovat o nerovné soutěži,“ komentoval rozhodnutí lékárníků pro Zdraví.Euro.cz hejtman kraje Vysočina a místopředseda Asociace krajů ČR Jiří Běhounek (ČSSD)...


Systém proplácení poplatků je kritizován nejen vládními poslanci, ale i profesními skupinami lékařů a lékárníků. Tvrdí, že systém není spravedlivý a vytváří zmatek. Jak reagujete na jejich výtky?

Sytém byl nastaven, ale již před naším krokem mnohými lékárnami, jako například dr.Max a dalšími, obcházen slevami, věrnostními kartami a tak dále. Nevím, jaký je regulační smysl 30 korun za položku na receptu, a nikdo mi to nevysvětlil. Takže o nespravedlnosti, kdy jsme postihli ty, kteří nemají jiný příjem kromě důchodů a poměrně velkou spotřebu nutných léků - důchodci a chronicky nemocní - můžeme diskutovat do nekonečna.

David Rath v ČT uvedl, že se pokusíte systém sjednotit. Asociace krajů bude mít v tomto jednání zřejmě rozhodující slovo, jak vypadají průběžná jednání? Kdy by k sjednocení mohlo dojít?

Postup byl domluven, podmínky každého kraje jsou díky tvorbě různých druhů a typů řízení nemocnic hejtmany ODS rozdílné, nyní je stále vedena diskuze. Preferujeme ale zrušení poplatků na půdě vzniku - v poslanecké sněmovně a senátu.

Lékárníci se chtějí kvůli situaci v krajích obrátit na Evropskou komisi, neobáváte se výsledku této stížnosti?

V době, kdy jsou tolerovány miliardové injekce vlád do bank a firem, mi přijde nemístné diskutovat o nerovné soutěži a podpoře de minimis.

Proti krajům chce zakročit i ministerstvo zdravotnictví, máte nějaké informace o tom, co ministerstvo chystá?

Informace nemám, ale jisté signály svědčící o „trestech“ pro neposlušné kraje ve formě omezení financí na jiné akce a činnosti krajů vedených ČSSD ke mně již došly.

Kraje jsou také často osočovány z toho, že porušují daňové zákony. Oslovili jste v této souvislosti již nějaké právníky?

Podle výkladů našich právníků je postup v kraji Vysočina zcela zákonný.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?