Do Luhačovic míří pediatři, hovořit budou o neobvyklých případech z praxe

26. 9. 2010 9:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Už posedmé se v Luhačovicích uskuteční Festival kazuistik, na který se sjede přes 500 pediatrů a odborníků spřátelených oborů zabývajících se dětskými pacienty. Akce potrvá od soboty do pondělí.


Odborníci přijedou ze všech koutů České a Slovenské republiky. V Kulturním domě Elektra se uskuteční konference, na které budou lékaři prezentovat různé kazuistiky, tedy neobvyklé případy, s nimiž se ve své praxi setkali.

„Na programu třídenního jednání je přes 90 přednášek. Ze zkušenosti minulých ročníků víme, že každý neobvyklý případ, o kterém se na konferenci hovoří, je pro účastníky přínosem. Dozvědí se, jak jej konkrétní lékař vyřešil, ale mnohdy jsou i překvapeni, že se něco takového vůbec stalo. Mnohé kazuistiky pak kolegové mezi sebou podrobně probírají a někdy najdou i jiná možná řešení,“ řekl primář dětského oddělení zlínské nemocnice, zakladatel a koordinátor festivalu Petr Pešák.

Sám si na setkání odborníků připravil přednášku s názvem Osm hospitalizací Laďových. Přiblíží příběh mladého pacienta, který experimentoval s drogami. „Používal durman, marihuanu a další. Jeho hlavním problémem však bylo, že se dal na rulík zlomocný, který mu působil různé potíže, až dospěl k srdeční a dechové zástavě. Ani to mu nestačilo, a když ho lékaři dali do pořádku, zkusil fridex a poškodil si ledviny. Výsledkem po dohodě lékařů bylo umístění v psychiatrické léčebně. Jenže rodiče ho odtud po třech dnech vzali domů. Otázkou je, co s hochem do budoucna bude,“ nastínil primář případ s otevřeným koncem.

S kazuistikou se zajímavým názvem Žabka v jícnu vystoupí zástupkyně primáře Pešáka Lenka Ťoukálková. Účastníky jednání seznámí s raritním nálezem plísňového zánětu jícnu u zdravého dítěte. Dalším účastníkem přednáškového maratonu z řad lékařů zlínské nemocnice je primář novorozeneckého oddělení Jozef Macko. Tématem jeho příspěvku je problematika nedonošeného dítěte po propuštění z nemocnice.

Další přednášky budou pojednávat například o nádorech u novorozenců, raritní příčině meningitidy, vzácné příčině hubnutí u dospívajícího chlapce, zácpě u dětí, a podobně.

Pro účastníky je připraven bohatý doprovodný program. V sobotu večer to bude koncert legendární kapely Framus Five v čele s Michalem Prokopem, Lubošem Andrštem a Janem Hrubým. Na neděli je připraven výlet na Jablečné slavnosti do Hostětína, zájezd do hřebčína v Napajedlech anebo možnost zahrát si tenis na kurtech u Lázeňské kolonády. Závěr dne bude patřit Galavečeru ve Společenském domě.

Pediatrické konference se staly již tradicí. S myšlenkou uspořádat první festival kazuistik přišel před lety primář Pešák a pediatři se scházejí vždy po roce a půl. „O akci je stále větší zájem. Pokaždé přicházejí pediatři s novými zajímavými případy. Podělit se o zkušenosti je pro lékaře velkým přínosem – nikdy nevíme, kdy se s podobným případem můžeme sami setkat,“ dodal primář.

Konference se koná pod záštitou České pediatrické společnosti ČLS JEP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?