Do Regensburgu nejen za preclíky

14. 5. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce

Ze zahraničí




Jsou dny, které patří v naší práci k těm výjimečným. Takovým dnem se stal i 1. duben 2014, kdy skupina několika sester z FN Plzeň a hlavně odborných učitelek ze zdravotnické školy v Plzni pod vedením paní ředitelky PhDr. Ivany Křížové navštívila zdravotnické zařízení Bezirksklinikum v Regensburgu.

Pozvání do tohoto zařízení vyplynulo z nedávné návštěvy německých žáků u nás v rámci projektu TANDEM a v souvislosti s upevňováním česko-německých vztahů mezi SZŠ a VOŠZ v Plzni a Berufsfachschule für Krankenpflege des Bezirks Oberpfalz v Regensburgu.

Do zdravotnického zařízení jsme přijeli okolo 11 hodiny dopolední. Na místě nás čekalo milé uvítání vedoucími pracovníky a všechny nadchlo typické německé občerstvení v podobě vyhlášených bavorských preclíků. Následovala prohlídka zdravotnické školy, kde jsme měli možnost srovnat systém a možnosti výuky budoucích sestřiček v sousedním Německu. Všechny zaujala „praktická laboratoř“, jak se říká místní odborné učebně. Učebna byla plná moderních pomůcek a figurín. Figuríny ovládané počítačovou technikou dokázaly simulovat řadu různých situací, na které musí budoucí zdravotnický personál umět zareagovat. Abychom si odnesli i skutečné zážitky, jedna z nás se osmělila a za pomoci zdejší odborné vyučující nám před očima zestárla o 40 let. Tuhle skutečnost umožňuje speciálně vyvinutý oblek plný závaží a všem, kteří si ho vyzkouší, poskytne jedinečnou možnost nahlédnout do mnohdy tak těžké a svízelné situace starého nemohoucího člověka.

Psychiatrie na německý způsob

Po prohlídce i jiných prostor zdravotnické školy jsme se odebrali do přednáškového sálu ke krátké prezentaci o Medbo, což je instituce, která zahrnuje zdravotnická zařízení v okrese Oberpfalz a provozuje tato zařízení na šesti místech v celé Horní Falci. Další zdravotnická zařízení Medbo najdeme například ve Weidenu, Chamu či Ambergu. Systém těchto zařízení se specializuje na ambulantní i ústavní léčbu v oblasti psychiatrie, dětské a dorostové psychiatrie, neurologie, neuroradiologie, neurologické rehabilitace a na péči v oblasti forenzní psychiatrie. Pod Medbo, jako orgán veřejného sektoru, spadá i Institut dalšího vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů.

Dalším cílem naší návštěvy byly prostory komfortního psychiatrického oddělení a spánkové laboratoře. Komfortní psychiatrické oddělení splňuje kritéria pětihvězdičkového hotelu a poskytuje služby klientům s psychiatrickou diagnózou, která nevyžaduje nutnost uzavřeného oddělení. K dispozici jsou luxusně zařízené jedno- či dvojlůžkové pokoje hotelového typu a přítomnost nejen zdravotnického personálu, ale i servisní služby. Stálý dohled nad nemocnými zajišťují 4 primáři a zdravotnický personál v počtu 17 osob. Pobyt není hrazen veřejným pojištěním a služby tohoto zařízení může využít každý, dobře finančně zajištěný, klient. Částka za jednolůžkový pokoj na tomto oddělení činí 210 eur na den.

Spánková laboratoř a oddělení pro klienty s psychosomatickými poruchami byly další naší zastávkou. Zde nás seznámili s léčbou poruch spánku, s úžasnými diagnostickými možnostmi a dalšími postupy léčby. Při prohlídce oddělení pro klienty s psychosomatickými poruchami jsme se dozvěděli, že průměrná délka hospitalizace je 50 dní a pobyt na oddělení je plně hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Další zastávkou pro některé z nás bylo místo vyvolávající různorodé pocity. Jednalo se o pouze venkovní prohlídku pavilonu forenzní psychiatrie. Forenzní psychiatrie je obor, který se zabývá léčbou klientů v souvislosti s trestnou činností. Nejčastější důvody pobytu byly spjaty s drogovou závislostí, násilnostmi na dětech nebo jinou kriminální činností. Vidět budovu, která je celá obehnaná drátěnou klecí a shora ještě ostnatými dráty, bylo opravdu deprimující.

Pro zlepšení nálady na některé z nás čekalo tajemné místo spojené s historií. Naše kroky dále vedly upraveným nádvořím s velkou studnou a otevřela se nám zajímavá podívaná do vnitřku zdejšího kostela, jehož historie je spojena s kartuziánským řádem. Jedná se o řád katolický mnišský. Počátky vzniku tohoto řádu spadají až k roku 1084, kdy byl tento řád založen svatým Brunem. Svatý Bruno se později stal patronem všech kartuziánů. Vyprávění našeho průvodce nás všechny pohltilo a náš zájem o jeho slova ho nadchl tolik, že nám umožnil vstoupit do starobylých prostor zdejšího mnišského obydlí. Skromné obydlí a kruté podmínky tohoto řádu téměř nikdo z nás nedokázal pochopit. Jednalo se o jejich svobodné rozhodnutí a spojení s kartuziánským řádem. Abychom úplně neodbočili od zdravotnické tematiky, čekalo na nás malé muzeum plné starodávných zajímavostí v podobě fotografií, dobového nádobí a pomůcek k léčbě psychicky nemocných. Pohled na tehdejší způsoby léčby bez jakékoli medikace byl velmi pochmurný. Dětské svěrací kazajky, točící se stroje a pomůcky na elektrické šoky byly tehdy naprostou samozřejmostí.

Posledním místem naší návštěvy bylo špičkové oddělení intenzivní medicíny a neuroradiologie. Oddělení disponuje moderní technikou pro zajišťování péče v intenzivní medicíně odpovídající i našim standardům. Velkým překvapením pro nás byl ve větší míře převažující mužský personál. K tomuto oddělení přísluší sektor radiodiagnostiky s nejmodernějšími přístroji, jako je CT či magnetická rezonance.

Program naší návštěvy byl velmi zajímavý a přínosný. Každý z nás byl plný dojmů z přátelského přijetí místních zaměstnanců. Po krátkém rozloučení a předání dárků se celá naše skupina odebrala k parkovišti a následovala cesta domů.

Velké poděkování patří též organizačnímu týmu, Mgr. Iloně Jančové a Mgr. Janu Malatovi, bez jehož úžasných překladatelských schopností by řada z nás tolik informací nenabyla.

O autorovi| Mgr. Alena Štroblová, SZŠ a VOŠZ Karlovarská, Plzeň (stroblova@zdravka-plzen.cz)

Německá JIP
Historické pomůcky k léčbě psychicky nemocných
Centrální monitory na JIP
Oblek simulující pocity stáří
Naše skupina

1)
R

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?