Dokumenty ČT zachytily, jak škodila pandemie v Česku a v USA

5. 6. 2020 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká televize 8. června uvede dokumenty New York v čase korony a Živnostníci v karanténě aneb holé zadky?, které zachytily následky pandemie koronaviru v Česku a USA. Dokument Terezy Nvotové ukáže, jak vypadá pandemie v jedné z největších světových metropolí. Markéta Ekrt Válková zobrazila, jak se vypořádali se situací čtyři tuzemští živnostníci. Za ČT tom informoval Daniel Maršalík.


Atmosféru New Yorku z přelomu dubna a května zachytila režisérka Nvotová prostřednictvím rozhovorů s místními lidmi, kterým epidemie změnila životy, a také skrze svůj videodeník, v němž popisuje pocity a strach cizinky, jež se nemůže vrátit zpátky domů. Popisuje, jak pandemie covidu-19 ochromila New York, kde denně umíraly stovky lidí, ulice se vyprázdnily, nemocnice nestíhaly a obyvatelé čelili těžké zkoušce.

"Dokument vznikl velmi spontánním způsobem. Zasekla jsem se v New Yorku na začátku března, kdy jsem šla navštívit svého amerického partnera. Netušila jsem však, že přijde korona a udeří takhle silně zrovna na toto město. Zrušili mi lety a já se ocitla uprostřed světového epicentra nákazy," uvedla Nvotová. "Nejprve jsme skoro nevycházeli z domu, ale když jsem si přečetla to množství českých článků, kde přirovnávali koronu k sezónní chřipce a volali po promoření populace, řekla jsem si, že Česko potřebuje svědectví z města, kde takové promoření stálo tisíce životů," dodala.

Na situaci v České republice se zaměřila dokumentaristka Markéta Ekrt Válková, která sledovala osudy čtyř živnostníků. Snímek Živnostníci v karanténě aneb holé zadky? zachycuje dva měsíce jejich boje za záchranu vlastního podnikání a hledá odpovědi na otázku, zda stačí k přežití pomoc od státu, nebo to bez vlastní invence a štěstí nejde.

"Ve filmu jsem chtěla ukázat silné povahy, které si své nezávislosti váží i za cenu nejistoty, jež svobodná povolání často provází. Jejich příběh ovšem zdaleka nekončí a bylo by zajímavé sledovat ještě minimálně půl roku jejich boj s následky korona času," podotkla Válková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?