Dopis představitelům České lékařské komory

4. 7. 2013 6:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážený pane prezidente, vážená vědecká rado jako představitelé lékařů praktikujících homeopatii, sdružených v Homeopatické lékařské asociaci, bychom rádi vyjádřili svůj kategorický nesouhlas s vaší obhajobou jmenování prof. MUDr. Jiřího Heřta, DrSc., Rytířem lékařského stavu.


Nechceme nijak zpochybňovat vědecké kvality profesora Heřta na poli osteologie a anatomie, kde si za svoji celoživotní práci ocenění jistě zaslouží. Nicméně jako lékaři praktikující homeopatii kategoricky nesouhlasíme s tím, že titul Rytíř lékařského stavu byl panu profesorovi udělen i za jeho „boj proti šarlatánství a alternativní medicíně“.

Pod pojem alternativní medicína spadá řada léčebných metod, které neodpovídají současnému pojetí medicíny a jejichž účinnost může být předmětem diskusí. Nicméně homeopatie a akupunktura rozhodně nejsou metody šarlatánské, zejména pokud je používají lékaři, kteří ke svému řádnému medicínskému vzdělání získali vzdělání i v těchto oborech a tyto metody léčby praktikují ve vší vážnosti a s nejlepším vědomím i svědomím v rámci své praxe.

Nesouhlasíme ani s vaším vystupováním proti homeopatii jako údajně nevědecké medicíně. Vedou nás k tomu tyto důvody:

1. Homeopatie je jako léčebná metoda používána již více než 200 let, což je jistě doba, kterou by podvodná metoda nepřečkala.

2. Argumentace, že homeopatie je nevědecká, je klamáním veřejnosti odborné i laické, protože se prokazatelně nezakládá na pravdě. Je k dispozici řada metaanalýz randomizovaných studií potvrzujících účinnost homeopatického léku, a to na úrovni Ia dle kritérií EBM, konkrétně pro alergické potíže, prevenci a léčbu chřipky, léčbu dětských průjmů, léčbu pooperačního ileu, vertiga a infekcí respiračního traktu. Na úrovni Ib je k dispozici několik RCT s prokázaným efektem homeopatického léku pro více než 40 různých patologických stavů, nemluvě o mnoha dalších důkazech o pozitivním účinku homeopatické léčby.

3. Kromě klinických studií byla odlišnost chování homeopaticky ředěných substancí oproti prosté vodě či placebu prokázána několika fyzikálněchemickými metodami. Jmenujme třeba práce prof. Louise Reye či prof. Luca Montagniera, nositele Nobelovy ceny, a řady dalších. Stejně tak byl jasný efekt homeopaticky ředěných substancí prokázán i na buněčné úrovni, viz třeba známý pokus prof. Bellona s degranulací bazofilů, který byl potvrzen i nezávislými laboratořemi. To jasně odpovídá základnímu pravidlu vědeckého pokusu, což je jeho reprodukovatelnost.

4. Homeopatie a akupunktura jsou metodami podporovanými WHO, jak je například deklarováno v závěrech Kongresu WHO o tradiční medicíně z Pekingu z roku 2008. Tam se mimo jiné píše, že metody tradiční medicíny, k nimž homeopatie a akupunktura jednoznačně patří, by měly být podporovány a rozvíjeny ve spolupráci s vědeckým výzkumem. Navíc je homeopatie v řadě zemí řádně vyučována i na lékařských fakultách (např. ve Francii na osmi lékařských fakultách, v Německu na pěti, v Rakousku a Itálii na třech) a v mnoha zemích je homeopatické vzdělávání uznáváno lékařskými komorami.

Podpora odpůrců tzv. alternativní medicíny a vystupování prezidenta ČLK (např. v pořadu „Rub a líc“ na ČT 2, dne 20. 5. 2013) jsou dle našeho názoru nekolegiální a dalo by se říci i neetické, protože zejména stran homeopatie a akupunktury se nezakládají na pravdě. Navíc je rovněž nevhodné a nekolegiální oficiálně a veřejně hovořit o podvodu homeopatů, z nichž velké procento tvoří renomovaní lékaři z různých oborů medicíny a mnoha zemí světa.

MUDr. Hana Váňová, jménem Rady Homeopatické lékařské asociace, o. s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?