Doufáme, že se komunikace s ministerstvem zlepší

3. 2. 2009 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj chce i nadále bojovat za záchranu traumatologického a onkologického centra. S nemocnicí připravuje oponentní posudky, aby mohl vyvrátit kritiku, která se na tato pracoviště snesla. „S těmito posudky pak navštívíme paní ministryni a uvidíme, zda se komunikace s ministerstvem jejím příchodem zlepší,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz radní pardubického kraje pro zdravotnictví Markéta Tauberová...


V kraji koluje petice na podporu traumatologického a onkologického centra. Jak na tuto aktivitu nahlížíte?

Je to velice chvályhodné, každá aktivita, která by vedla k nápravě této složité situace je vítána.

Postaví se kraj na stranu nemocnice a pokusí se jí v záchraně center pomoci? Případně jakým způsobem?

Kraj jako 100% vlastník Pardubické krajské nemocnice a.s. a nemůže pouze nečinně přihlížet, jak neodůvodněná rozhodnutí ministerstva negativně poškozují naši největší nemocnici, která má za úkol poskytovat specializovanou péči pro občany celého kraje. Několikrát jsme žádali ministerstvo o výsledky auditů, na základě kterých bylo takto rozhodnuto. Nicméně nikdo nám zatím ani neodpověděl. Přesto připravujeme s nemocnicí oponentní posudky proto, abychom mohli vyvrátit všechny neodůvodněné kritiky našich pracovišť. S těmito posudky pak navštívíme paní ministryni a uvidíme zda se komunikace s ministerstvem zdravotnictví jejím příchodem zlepší.

Hodně se nyní hovoří také o krachu projektu PPP. Některé sociální demokraté projekt od samého počátku nepodporovali. Z jakých důvodů? Co se vám na projektu nelíbilo?

My jsme vždy podporovali formu PPP projektu, avšak trápila nás skutečnost, že prozatím neexistoval v ČR žádný jiný projekt ve zdravotnictví v tomto rozsahu, který by již byl uskutečněn a dokazoval by, že celý tento systém může ve zdravotnictví fungovat. Obávali jsme se o to, aby v případě neschopnosti splácet vysoké částky za investice, nedošlo k privatizaci PKN a.s.

Soukromé firmy z řad uchazečů ale nakonec od záměrů couvly. Kraj přitom do přípravy projektu vložil dvacet milionů korun. Lze říci, že šlo tedy o zbytečně vyhozené peníze?

Peníze do projektu investoval kraj i firmy, které se o partnerství ucházely. Avšak zasáhly vnější faktory tj. finanční krize, či současná rozhodnutí MZ ČR ohledně center, a ty zásadně negativně změnily podmínky pro PPP projekty ve zdravotnictví. Investovaných peněz nelze litovat, mnoho jsme se naučili a mnohé zjistili.

Pracujete na koncepci krajského zdravotnictví, můžete prozradit, co bude v této koncepci klíčové?

Kraj chce, aby existovala koncepce zdravotní péče v Pardubickém kraji. Harmonogram, náplň i vlastní postup bude projednáván tento týden radou Pardubického kraje. Chceme, aby zdravotnictví fungovalo jako vzájemně propojený a spolupracující systém jednotlivých subjektů, jejichž cílem bude lepší péče o naše pacienty. Tato koncepce by měla být schválena do konce roku zastupitelstvem, aby kraj měl skutečný mandát pro svou práci ve zdravotnictví. Na krajskou koncepci pak samozřejmě naváže materiál, který bude řešit situaci v Pardubické nemocnici.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?