Dvě česká kýlní centra převzala certifikáty kvality americké SRC

18. 4. 2014 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Kýlní centra v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v Nemocnici Přerov převzala jako první na světě certifikáty nejvyšší kvality v kýlní chirurgii. Uspěla v náročném auditu americké společnosti SRC a stala se součástí vznikající celosvětové sítě certifikovaných chirurgických center. Operace tříselné kýly je v ČR třetí nejčastější, ročně ji podstoupí 12.000 pacientů, převažují muži.

Společnost SRC (Surgical Review Corporation) se v novém globálním programu zaměřila na dokumentaci a zlepšování standardů kvality kýlních operací, aby přispěla ke kvalitnější a bezpečnější péči o pacienty i úspoře nákladů zdravotnických systémů. Certifikáty dnes oběma nemocnicím předal v Praze medicínský ředitel SRC Neil Hutcher.

V programu se certifikují zařízení i jednotliví chirurgové. Nemocnice musely poskytnout veškerá data o svých programech a postupech kýlní chirurgie i o výsledcích operací.

„Získání certifikátu je významný krok ke zkvalitnění péče. Máme možnost celosvětového srovnání výsledků a využití nejmodernějších operačních technik,“ řekl novinářům při přebírání certifikátu primář vinohradské chirurgie Jakub Štefka, který získal chirurgickou certifikaci. V Nemocnici Přerov jsou certifikovanými chirurgy Petr Hasala a Pavel Maršálek.

Hutcher připomněl, že kýlní chirurgie vyžaduje značnou zkušenost, operace mohou být složité, zejména když jde o opakující se kýly. Důkazy z praxe svědčí o tom, že lepší výsledky mají specializovaná centra, která provádějí hodně zákroků, dosahují zároveň i nižších nákladů.

„Ačkoli chirurgické řešení kýl a rekonstrukce břišní stěny jsou běžně prováděné výkony, není shoda v oblasti nejlepší chirurgické praxe a výběru vhodné chirurgické síťky. Pro kýlní chirurgii nejsou centralizovaná data o počtu zákroků, aby bylo možné najít odpovědi na všechny otázky. I proto vznikl globální program a kýlní registr,“ řekl dnes novinářům Hutcher.

Tříselná kýla vzniká vytlačením obsahu břišní dutiny v oblasti třísla. Projevem je vyklenutí v zeslabeném místě břišní stěny, které se odstraní operačně a obsah se vrátí do dutiny břišní. Stěnu lze zpevnit nevstřebatelnou síťkou, operuje se laparoskopicky malými řezy, lze ale i velkým řezem klasicky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?