E-learning v celoživotním vzdělávání zdravotníků

14. 5. 2012 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celoživotní vzdělávání zdravotnických pracovníků je velmi důležitým kritériem pro správný a kvalitní výkon jejich profese. Charakter jejich práce nezbytně vyžaduje seznamování se s nejnovějšími poznatky týkajícími se oboru jejich působení a také uplatňování těchto znalostí ve vlastní praxi.


Zdravotnickým pracovníkům je dána povinnost účasti na celoživotním vzdělávání, a to obnovováním, zvyšováním a doplňováním vědomostí, znalostí a způsobilosti. V čase se však mění požadavky na způsob přípravy i úroveň získaných poznatků.

E-learning a nelékařský zdravotnický pracovník

Individuální projekt MZ ČR Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí nelékařských zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků ve zdravotnictví se zaměřením na odborně profesní vzdělávání a na vzdělávání v manažerských dovednostech – Projekt č. CZ.1.04/1.1.00/46.00001 financovaný z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR – přináší v letošním roce zdravotnickým pracovníkům možnost využití další aktivity, a to využívání elektronické formy vzdělávání, tzv. e-learningové kurzy. Tato multimediální forma vzdělávání je významným pomocníkem. Reflektuje individuální potřeby studenta možností zvolit si vlastní tempo, čas, délku i místo, kde bude studium probíhat (z pracoviště, z domova). Do systému celoživotního vzdělávání přináší úsporu času i finančních prostředků (student nemusí na e-kurz nikam cestovat), ale i možnosti aktualizovat texty e-kurzů s ohledem na nejmodernější trendy. Multimediální forma vzdělávání se stává v posledních letech významným trendem. Její přínos nespočívá pouze ve výše uvedeném, ale je nutné zdůraznit, že při využívání této formy vzdělávání se zvyšuje aktivita účastníků vzdělávání, schopnost participace na výukových činnostech a v neposlední řadě i zvyšování počítačové gramotnosti zdravotnických pracovníků a jejich orientace ve vyhledávání odborných zdrojů. E-learningem nemyslíme pouhé vystavovaní studijních materiálů, ale umožňujeme účastníkům na vzdělávání aktivní podíl a vzájemnou komunikaci.

Nastavený systém celoživotního vzdělávání od roku 2004 postupně reagoval na požadavky i kritiku z praxe, a to zejména na stížnosti týkající se finanční, časové náročnosti a dostupnosti některých forem celoživotního vzdělávání u nelékařských zdravotnických povolání. V individuálním projektu MZ ČR Vzdělávání nelékařů jsou od počátku roku 2012 postupně zájemcům zdarma zpřístupňovány e-kurzy určené pro všeobecné sestry – edukátorky pacientů s různým druhem onemocnění. Edukátorky, ale i všeobecné sestry se seznámí s tématem edukace pacientů obecně, s právními normami, s problematikou řízení kvality ve zdravotnictví a sociální péči, se zásadami komunikace s pacienty, s etickými normami chování. Dozvědí se také, jak edukovat např. pacienty s diabetem mellitem, s nefrologickým nebo neurologickým onemocněním. Vedle těchto e-kurzů bude k dispozici ještě e-kurz Základy tropické a cestovní medicíny pro nelékaře určený pro farmaceuty pracující samostatně v lékárnách, všeobecné sestry v ordinacích lékařů a další odborníky nelékařských povolání. V neposlední řadě bude k dispozici e-kurz Legislativa pro manažery.

Všechny připravované e-kurzy budou mít souhlasné stanovisko České asociace sester se zařazením vzdělávací akce (e-kurzu) do jejího kreditního systému vzdělávání a budou jim přiděleny kredity.

Každý úspěšný absolvent e-kurzu získá Potvrzení o účasti na e-kurzu s vyznačeným počtem kreditů.

Aktuální nabídka zprostředkovaná projektem:

* Edukace v péči o seniory
* Edukace u pacientů s nefrologickým onemocněním
* Etické normy chování
* Právní povědomí
* Obecné formy edukace
* Edukace u pacientů s diabetem mellitem
* Edukace u pacientů s neurologickým onemocněním
* Řízení kvality a bezpečnosti pacientů
* Přístup k pacientovi a komunikace
* Edukace u onkologických onemocnění
* Edukace v nutriční péči
* Legislativa pro manažery ZZ z řad nelékařů
* Základy tropické a cestovní medicíny Aktuálně je možné se přihlašovat ke studiu měsíčních běhů těchto e-kurzů pro nelékaře: Etické normy chování (2 kredity; termíny: červen a září 2012)

Obecné formy edukace (3 kredity; termíny: květen, červen a září 2012) Edukace pacientů s nefrologickým onemocněním (3 kredity; termíny: květen, červen a září 2012)

E-learning pro lékaře

V rámci individuálního projektu MZ ČR Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí lékařů, zubních lékařů a farmaceutů se zaměřením na profesní medicínské vzdělávání a vzdělávání v manažerských dovednostech – Projekt č. CZ.1.04/1.1.00/46.00002 – se mohou od 1. čtvrtletí roku 2012 zájemci zdarma přihlásit ke studiu prvních e-kurzů. Všeobecní praktičtí lékaři si budou moci osvěžit a zopakovat své vědomosti v e-kurzech zaměřených na oční a kožní problematiku. Gastroenterologové si budou moci zhodnotit úroveň svých znalostí problematiky gastrointestinálního traktu v rámci studia e-kurzů: Barrettův jícen, Krvácení do GIT, Endoskopická léčba časných neoplazií žaludku, Kolorektální karcinom, Achalázie jícnu, Karcinom pankreatu. Pro epidemiology, všeobecné praktické lékaře a praktické lékaře pro děti a dorost, infektology a další zájemce o cestovní medicínu je v současné době připravován e-kurz Základy tropické a cestovní medicíny pro lékaře.

Ve 2. čtvrtletí 2012 pak bude zájemcům o studium zpřístupněna dalších skupina e-kurzů. Pro chirurgy bude k dispozici e-kurz Náhlé příhody břišní. Pro gastroenterology bude připraven e-kurz zabývající se problematikou hepatitidy C a e-kurz M. Crohn a ulcerózní kolitis – biologická léčba. Další cílovou skupinou e-kurzů v projektu budou plastičtí chirurgové, kteří si pomocí e-learningu rozšíří své znalosti o vrozených vadách zevního genitálu u chlapců, plastické chirurgii u dětí po traumatech a v neposlední řadě též o chirurgii ruky. Epidemiologové, ale i lékaři jiných odborností, si budou moci prohloubit své vědomosti v rámci e-kurzů: Základy klinické epidemiologie, EBM z pohledu klinické epidemiologie, Základy nemocniční hygieny a epidemiologie. V neposlední řadě bude k dispozici i e-kurz Legislativa pro manažery.

Všechny e-kurzy v projektu budou zařazeny do Centrálního registru akcí České lékařské komory a budou jim přiděleny kredity.

Každý úspěšný absolvent e-kurzu získá Potvrzení o účasti na e-kurzu s vyznačeným počtem kreditů.

Připravované kurzy:

* Základy tropické cestovní medicíny
* Oční problematika pro praktické lékaře
* Karcinom pankreatu
* Achalázie jícnu
* Endoskopická léčba časných neoplazií žaludku
* Krvácení do GIT
* Barrettův jícen
* Kolorektální karcinom
* Náhlé příhody břišní
* Kožní problematika pro praktické lékaře
* Vrozené vady zevního genitálu
* Plastická chirurgie u dětí po traumatech
* EBM z pohledu klinické epidemiologie
* Základy klinické epidemiologie
* Infekce virem hepatitidy C
* M. Crohn a ulcerózní kolitis – biologická léčba
* Chirurgie ruky
* Epidemiologie a surveillance NI
* Klinické aspekty cestovní medicíny
* Legislativa pro manažery ZZ z řad lékařů

Aktuálně je možné se přihlašovat ke studiu měsíčních běhů těchto e-kurzů pro lékaře:

* Krvácení do GIT (4 kredity; termíny: květen a září 2012)
* Barrettův jícen (4 kredity; termíny: červen a září 2012)
* Achalázie jícnu (4 kredity; termíny: červen a říjen 2012)
* Oční problematika pro praktické lékaře (4 kredity; termíny: červen, září a listopad 2012)

Přístup do webového katalogu projektových akcí a přihlašování na akce: http://zeus.vzdelavanizdravotniku.cz/

Po ukončení projektu v dubnu 2013 budou všechny e-kurzy zájemcům o studium nadále dostupné v rámci IS ZE US, tj. vzdělávacího prostředí, v němž studium probíhá, ovšem již za úplatu.

Proto využijte naši nabídku e-learningového vzdělávání, které pro vás přinášíme bez finančního zatížení, s minimalizací časové náročnosti na vzdělávání. Účastníkem e-kurzů se může stát každý lékař či nelékař odpovídající cílové skupině konkrétního e-kurzu s většinovým úvazkem mimo hlavní město Praha.


O autorovi: PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková Odborný konzultant individuálního projektu Vzdělávání nelékařů, NCO NZO Brno

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?