Ebola v západní Africe se vymkla kontrole, varují lékaři

24. 6. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie eboly v západoafrických státech Guinea, Libérie a Sierra Leone se vymkla kontrole. Budou třeba značné zdroje od vlád a humanitárních skupin, aby se dále nešířila, uvedla organizace Lékaři bez hranic (MSF), kterou citovala agentura Reuters.


Podle poslední zprávy, kterou MSF o epidemii zveřejnila v pondělí, stoupl počet úmrtí na ebolu na nejméně 350 od letošního února. To je nejvíc od prvního objevení eboly ve střední Africe v roce 1976.

V západní Africe se navíc ebola ještě nikdy nevyskytla. Místní lidé jsou objevením této choroby zděšení a zároveň nedůvěřují zdravotnickým zařízením, což snahy dostat nemoc pod kontrolu ještě komplikuje, dodala MSF.

Obyvatelům navíc chybí základní informace o nemoci, takže stále připravují těla zemřelých na pohřeb tradičním způsobem a vystavují se tak kontaktu s tělními tekutinami, jejichž prostřednictvím se nákaza přenáší.

Ebola má devadesátiprocentní úmrtnost a neexistuje na ni ani očkování ani známý lék. První příznaky zahrnují horečku, bolesti hlavy, svalů, zánět spojivek a celkovou slabost. Další fázi pak provází zvracení, průjem a krvácení.

MSF potvrdila výskyt nakažených na více než 60 místech ve zmíněných třech zemích. Jako poslední se mezi ně připojila Sierra Leone, kde se první případy nákazy objevily až koncem května.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?