Editorial

8. 6. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážení čtenáři, do rukou se vám dostává nové číslo časopisu Postgraduální medicína s monotematickým Focusem věnovaným gastroenterologii a hepatologii. Vybrali jsme do něj příspěvky erudovaných autorů, kteří mají s prezentovanou tematikou rozsáhlé klinické zkušenosti a mohou současný stav problematiky představit nejen jako souhrn dostupné literatury. První dvě témata mají společný především významný epidemiologický dopad na zdravotní stav naší populace.


Vážení čtenáři,

do rukou se vám dostává nové číslo časopisu Postgraduální medicína s monotematickým Focusem věnovaným gastroenterologii a hepatologii. Vybrali jsme do něj příspěvky erudovaných autorů, kteří mají s prezentovanou tematikou rozsáhlé klinické zkušenosti a mohou současný stav problematiky představit nejen jako souhrn dostupné literatury. První dvě témata mají společný především významný epidemiologický dopad na zdravotní stav naší populace. Kolorektální karcinom je naší nejčastější gastrointestinální malignitou, a přestože od roku 2000 je zaveden program celonárodního screeningu, setkáváme se i dnes mezi odbornou veřejností s nepochopením některých aspektů nádorové prevence. Spotřeba nesteroidních analgetik, zejména volně prodejných, prudce stoupá, a s ní stoupá i množství komplikací, které většinou postihují trávicí trakt. Profesor Bureš přináší ve svém článku aktuální přehled nežádoucích účinků léčby těmito preparáty. Profesor Špičák nás seznámí se současnými intervenčními trendy na pomezí endoskopie a laparoskopické chirurgie.

Technika endoskopické chirurgie přirozeným ústím je v současnosti jedním z nejžhavějších témat experimentální medicíny a objevují se první kazuistiky výkonů prováděných u člověka. Cholecystolitiáza a její laparoskopické řešení patří naopak k tradičním, dobře zažitým metodám. Léčba komplikací laparoskopických výkonů má svá specifika, která jsou shrnuta v příspěvku MUDr. Závady. Nejasnostem v terminologii, klasifikaci a určování etiologie chronické pankreatitidy jsou věnovány články profesorů Friče a Dítě. Profesor Frič, který nedávno oslavil 80. narozeniny, navíc připravil přehledný článek o významu střevní mikroflóry a probioticích. Hepatologická problematika se v tomto čísle dotýká novinek v terapii virových hepatitid a v transplantologii. Přehledný článek o problematice Barrettova jícnu připravil na základě vlastních publikovaných dat MUDr. Martínek. Číslo uzavírá příspěvek profesora Ehrmanna věnovaný kontroverznímu tématu funkční dyspepsie. Doufám, že všichni čtenáři z řad gastroenterologů a hepatologů, všeobecní internisté a jiní specialisté se zájmem o obor najdou v tomto čísle Postgraduální medicíny aktuální a praktické informace pro každodenní praxi.

Miroslav Zavoral

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?