Epidemie spalniček v Ústeckém kraji ještě neskončila

22. 5. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie spalniček v Ústeckém kraji ještě neskončila. Krajská hygienická stanice (KHS) v Ústí nad Labem eviduje stále nové případy. Ředitel Josef Trmal ČTK řekl, že potvrzených případů je 171.


Podobná epidemie v kraji posledních 20 let nebyla. Za celý loňský rok zaznamenali hygienici v kraji dva případy tohoto onemocnění.

Nakažených může být ještě více. Podezření na spalničky je nahlášeno u 238 lidí, z toho u 49 vyšetření prokázala, že o tuto nemoc nejde. Velká většina nemocných je z Ústecka, několik lidí je ze sousedního Teplicka a pár případů z Chomutovska.

Epidemie začala v Ústí na konci ledna. Virové infekční onemocnění přivezl turista z Indie. „Ten byl zdrojem u prvních případů, nyní už jsou to další nemocní, v Teplicích je úplně jiné ohnisko, které je ale slabé,“ vysvětlil Trmal. Hygienici musí pečlivě prošetřit každý případ, najít epidemiologickou souvislost v rodině a podobně.

Nejohroženější věkovou skupinou jsou podle Trmala mladší dospělí. „Jsou to ročníky 1970 až 1980, těmto lidem doporučujeme, aby si zkontrolovali, zda mají v pořádku očkování,“ uvedl ředitel. Lidé si mohou nechat vyšetřit krev a podle toho postupovat dál. „Většinou jsou lidé řádně očkováni, nakazit se ale mohou ti, kteří byli očkováni v době, kdy se s tím začínalo, tedy právě v sedmdesátých letech,“ vysvětlil Trmal. Epidemie není v populaci školních dětí.

Hromadné očkování provedli hygienici na počátku šíření infekce u 200 lidí ze zdravotnického personálu v nemocnicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?